Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радка Петрова от Оброчище представя първата си стихосбирка: На нашите крехки рамене се държи този свят

През месеца на пролетта и дни след Осми март поетесата от балчишкото село Оброчище представя първата си стихосбирка, излязла от печат в края на миналата година с подкрепата на Община Балчик. Стихосбирката „Избраната Аз“ е издадена от издателство „Матадор 74“ – Добрич, а неин редактор е Маруся Костова.

Срещата с балчиклии е на 11 март от 13.00 часа в читалище „Паисий Хилендарски“ в Балчик.

Радка Петрова Петрова е родена в генералтошевското село Люляково. От 39 години живее в с. Оброчище, където е омъжена и има двама сина. 

Макар че пише от малка, тя не определя себе си като поетеса. Тя е човек, който обича поезията, това е нейният друг начин на живот, това е другото и аз.

Но стихосбирката и не носи това име заради мислите и. Тя е посветена на синовете и, избрали я тя да бъде тяхната майка.

 „Пиша от малка, бях 4. клас, пишех и като ученичка. „В шести клас на един конкурс в Добрич, посветен на 100-годишнината от Освобождението, определиха стихотворението ми като най-доброто, но най-вероятно не съм го писала аз" - припомня си тя. Това не я спира да пише през целия си живот, но поводът да покаже творчеството си на света е затварянето ни заради ковид. С пандемията започнах да публикувам стихотворения в интернет. Така Маруся Костова срещна моите стихове, предложи ми да ги издадем в книга и стана мой редактор. Тя е моята фея - споделя Петрова.

По повод днешния празник посланието на Радка от Оброчище: „Мили дами, бъдете здрави и щастливи. Опитайте е да бъдете щастливи, защото на нашите крехки рамене се държи този свят. И ако не са нашата любов и нежност, няма да го има светът. Няма да ги има мъжете и тяхната сила, без нашата подкрепа и обич“.

Когато човек обича, изглежда красив – тогава вътрешното излъчване излиза и навън - твърдо убедена е тя. Обичаната жена сияе и е красива – е нейното обръщение към мъжката част да се грижат за половинките си.

Чуйте повече в звуковия файл:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Възкресението през "перото" на 12 български автори

„Възкресения“ е заглавието на антология с разкази на 12 български автори . Съставител е Благой Д. Иванов, който се включва и със свое произведение - „Приятелски кръг“. Другите автори са - Мария Пеева, Александър Ненов, Васил Попов, Елена Павлова, Емил Минчев, Цветина Цолова, Милен Хальов, Андрей Велков, Марин Трошанов, Богдан Русев и Димитър..

публикувано на 05.05.24 в 09:40

Детският танцов театър "Дея" и посланията му

„Чарли и шоколадовата фабрика“, „Алиса в страната на чудесата“, „Седем“, „Хотел Трансилвания“ са само част от заглавията на Музикален танцов театър „Дея“ в Добрич. На сцената малките танцьори и актьори пресъздават множество персонажи, но винаги говорят чрез силата на музиката, танца и театралното изкуство за любов, надежда и доброта. Своите съкровени..

публикувано на 04.05.24 в 09:05

Напусна ни художникът Венцеслав Антонов

Напусна ни художникът Венцеслав Антонов. Българското изкуство изгуби един от безспорните авторитети в графиката, а варненската артистична общност - едно от най-ярките си лица. Творец на категоричния жест и изказ, Венци Антонов ще остане в сърцата ни със силата на своя дух и своите произведения, пишат за колегата си от Градската художествена галерия..

публикувано на 02.05.24 в 16:54

Писателят Атанас Стойчев за последните си книги

Писателят Атанас Стойчев се появява отново на сцената на Радио Варна и пред /по/читателите на неговото творчество с двете си последни книги: „Любов до повръщане“ / 2021/ и „Още една натрапница“ /2023/. Доколко невинни са фантазиите на автора, както той сам ги определя, читателите ще решат сами, но че е „наблюдателен и прозорлив събеседник“, по думите..

публикувано на 02.05.24 в 15:54

"Свободата води народа" е отново в Лувъра

Посетителите на Лувъра в Париж ще могат да открият истинските цветове на картината "Свободата води народа" на Йожен Дьолакроа след реставрацията й, която продължи повече от шест месеца, предаде АФП. Творбата, смяната за шедьовър на живописта, беше пожълтяла от натрупалите се в продължение на десетилетия слоеве лак и мръсотия. Картината, на..

публикувано на 01.05.24 в 15:44
Аладжа манастир

Само два музейни обекта във Варна работят днес

Днес, 1 май, както и в останалите празнични дни покрай Великден (от 3 до 6 май), отворени за посещение ще са само два музейни обекта във Варна , съобщават от Регионалния исторически музей във Варна. На днешния празник можете да посетите единствено "Аладжа манастир" и "Побити камъни" , а на 24 май, освен тях, отворен ще е и Музеят на Възраждането...

публикувано на 01.05.24 в 06:59

Концертът "Джаз в Първо студио" на група Soulbmoll ще звучи в ефира на Радио Варна

Концертът "Джаз в Първо студио" на група Soulbmoll ще се излъчи на 2 май от 12:30 часа в ефира Радио Варна. В програмата  групата изпълнява музика от първите им два албума „В този ред на мисли“ и „Причини“, аранжирана за биг бенд. SoulBmoll е една от най-успешните банди на българската сцена през последните  години. Музикантите са млади, амбициозни,..

публикувано на 30.04.24 в 23:34