Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рибарски лодки и корабчета заеха Морска гара - Варна

Представители на рибарски сдружения завързаха своите кораби и лодски днес на Морска гара – Варна. Те настояват да бъде намерено решение на проблема със забраната за ползване на над 30 лодкостоянки по Северното Черноморие. 


Забраната беше въведена от  „Морска администрация“, защото голяма част от тези лодкостоянки са незаконни и опасни за рибарите. Около 50 лодки и 30 кораба акостираха на Морска гара Варна. Рибарите са в правото си, коментира Лъчезар Братоев, началник на отдел "Рибарски пристанища".


„Морската гара“ се оказа едно от малкото напълно законни пристанища във Варна, обясниха рибарите. За това и ще оставят плавателните си съдове до утре, каза Емил Милев, председател на рибарско сдружение 'Черноморски изгрев".

Това не е протест, уточни Александър Тръпчев, представител на две рибарски сдружения, както и на Асоциацията на производителите на рибни продукти „БГФИШ“ във Варна.


Теньо Тенев, председател на СНЦ „Фарчето“ допълни, че местността „Малка чайка“, която се намира на южния бряг, в края на канала „море-езеро“, може да приеме голяма част от риболовния флот на Варна.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Откриха линии за приемане на сигнали, свързани с нарушения на изборния процес

В Областна дирекция на МВР във Варна e създадена организация за подготовката и произвеждането на изборите на 9 юни, съобщават оттам. На тел. 112 се приемат денонощно сигнали за нарушаване на правилата за организиране и провеждане на изборите. Гражданите могат да съобщават за забелязани от тях нарушения или евентуални престъпления, съотносими към..

публикувано на 02.05.24 в 18:03
Снимката е илюстративна

Допълнителни автобуси във Варна в нощта на Великден

Допълнителни курсове ще извършват автобусите във Варна в нощта на събота срещу неделя, навръх Великден. Вижте разписанието: - Автобусна линия 17 от Катедрала – 00:40 ч. и в 01:50, а от Галата в  23:00 ч. и 01:10 ч.; - Автобусна линия 22 от спирка „бл. 407“ в 22:45 ч. и в 01:20, от сп. "Централна поща" - в 00:40 ч. и 02:00 ч.; - Автобусна линия 31..

публикувано на 02.05.24 в 16:04

Фермери искат гаранционен фонд за щети в земеделието

Български фермерски съюз иска създаването на гаранционен фонд за щети в земеделието. Фермерите призовават служебното правителство и министър Георги Тахов за навременна помощ и съдействие и отбелязват адекватната реакция на властта след опустошителната градушка в Южна България от последните дни. "По повод подобни непредвидени и злополучни събития и..

публикувано на 02.05.24 в 13:38

Задачите по математика за НВО в 10. клас ще са по-практически

Задачите по математика от външното оценяване в 10 клас ще са по-практически ориентирани. Това обмислят в Министерството на образованието, каза ресорният министър проф. Галин Цоков. Той коментира идеята след официалното награждаване на победителите в Балканската олимпиада по математика, която се проведе край Варна.   Припомняме,  България спечели 8..

публикувано на 02.05.24 в 10:12

Облачно, на места ще превали

Днес ще има значителна облачност, на отделни места с валежи от дъжд. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Максимални температури между 14° и 19°, за Варна около 16°.  Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода 14°-15°. Изгрев на Слънцето за Варна в 06:02ч., залез в 20:09ч. Продължителност на деня – 14 часа и 7 минути...

публикувано на 02.05.24 в 06:06

Българските ученици спечелиха 8 медала на Балканската олимпиада по математика

България е с осем медала –два златни, два сребърни и четири бронзови на провелата се в курорта „Слънчев ден“ край Варна 41-ва Балканска олимпиада по математика със 137 участници от   22 държави. Златните медали са на Деян Хаджи-Манич  от Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“ във Варна и на Марин Христов от Софийската математическа..

публикувано на 01.05.24 в 21:29