Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възстановяваме ПИК от НАП с обаждане по телефона

От началото на тази година до момента в НАП Варна са издадени почти 4 000 персонални кода

Снимка: Георги Нейков, БНР

Забравен персонален код може да бъде възстановен с едно обаждане на информационния телефон на НАП: 0700 18 700 или 02/98596801 за живеещите извън България, напомнят от Националната агенция за приходите във Варна. Избира се меню 6 – „Информация с ПИК“ и подменю 3 – „Забравен ПИК“. Необходимо условие е клиентът да има достъп и да ползва към момента електронния си адрес, който е заявил при издаването на персоналния си код. След свързване с консултант от Информационния център и след надеждна идентификация, лицето ще получи временен ПИК, с който ще може да влезе в Портала за електронни услуги на НАП, да въведе новия код и да го потвърди. На имейл адреса си клиентът ще получи линк за активиране на въведения код, след което ще може да ползва над 60 вида електрони услуги, предоставяни от администрацията.

Когато липсва достъп до посочения електронен адрес при първоначално издаване на ПИК, трябва да се попълни и подаде заявление за получаване на нов в офис на приходната агенция. Издаването отнема само няколко минути, като от съображения за сигурност кодът се дава лично на клиента или на упълномощено от него лице в запечатан плик. Причината е, че всички действия, извършени с ПИК, включително подаване на годишни данъчни декларации, се считат за саморъчно подписани от лицето.

Към днешна дата около 133 000 жители на Варненска област притежават и ползват персонален идентификационен код на НАП, а интересът на гражданите нараства с напредването на данъчната кампания за деклариране на доходите на физически лица, както и във връзка с възможността за деклариране чрез публикуваната вече предварително попълнена от НАП подоходна декларация. Лицата, които разполагат с персонален код, могат през Портала за електронни услуги на НАП да проверят дали имат публични задължения, подлежащи на принудително изпълнение и да ги погасят чрез виртуалния ПОС терминал на НАП (е-услугата за плащане с карти), за да ползват различни данъчни облекчения и отстъпка за ранно онлайн деклариране и плащане до 1 април 2024 г.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Крит

Конфискуваха хиляди незаконни фойерверки на о-в Крит

Полицията на остров Крит арестува мъж, обвинен в притежание и търговия с хиляди фойерверки и сигнални ракети, които се използват незаконно по време на Великденските празници в Гърция. Полицейското управление в Ретимно проведе разследване в предприятието на заподозрения в района на Милопотамос и..

публикувано на 03.05.24 в 17:05

Продължителността на живота в България е най-ниската в ЕС през 2023 г.

Според предварителните данни за 2023 г., средната продължителност на живота в ЕС е била 81,5 години, което е с 0,9 години повече от 2022 г. и с 0,2 над 2019 г. - точно преди началото на коронавирусната пандемия, показват данни на официалната европейска статистика Евростат. По този показател България заема незавидната последна позиция в..

публикувано на 03.05.24 в 16:25
Изгрев във Варна

През денонощието ще е предимно облачно с валежи от дъжд

През денонощието ще е предимно облачно с валежи от дъжд като на места се очакват по-значителни количества, както и гръмотевици.  В следобедните часове ще има и временни намаления на облачността. Ще духа умерен североизточен вятър. Минимални температури между 8° и 13°, а максимални от 15° до 20°. За Варна минимална температура 12°, а..

публикувано на 03.05.24 в 15:29

Варненец на 23 години- известен на МВР, е задържан за кражба

Варненец на 23 години- известен на МВР е задържан за кражба след бързи оперативни действия на служителите на Първо РУ. Преди няколко дена е подаден сигнал от пострадалия в районното, че е извършена кражба на велосипед, оставен без надзор в двора на местен ресторант. Униформените задържали младежа, който е посегнал на колелото. По случая е..

публикувано на 03.05.24 в 13:52

Инфлацията в Турция се повиши до 69,8% през април

През април инфлацията в Турция достигна 69,8% на годишна база. Националната статистическа служба (Tüik) обяви, че потребителските цени са се повишили с 3,2% на месечна база. Увеличението на лихвените проценти от 8,5% на 50% между юни и март от страна на..

публикувано на 03.05.24 в 10:53
Автомагистрала

Промяна в движението по магистрала „Хемус”

Има промяна в организацията на движение през тунелите „Топли дол” и „Правешки..

публикувано на 03.05.24 в 10:45

Оранжев и жълт код за гръмотевични бури в страната

Синоптичната обстановка ще се усложни. Над цялата страна ще има краткотрайни, временно интензивни валежи от дъжд. В планинските райони валежите ще са значителни и ще са придружени с гръмотевици, предаде репортер на БГНЕС. 7 области в Западна и Южна България са с оранжев код за гръмотевични бури, жълт..

публикувано на 03.05.24 в 10:17