Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

15-о издание на София Филм Фест във Варна от 22 до 30 март

В програмата на тазгодишното издание влизат филми удостоени с награди “Златна палма, номинации за “ОСКАР” и “Златен глобус”, селекция творби на LUX 2024 и още много от най-доброто световно кино!

„Клопка“ на Надежда Косева открива София Филм Фест във Варна на 22-ри март от 19:00 ч. в зала 1 на Фестивален и конгресен център. Филмът е копродукция на България и Германия и жъне успех още със своята световната премиера в Сао Пауло. Представен в програмата на София Мийтингс и избран в пазарите за постпродукция на Сан Себастиан и Сараево. Той е и една от двете български кино продукции, които участват в Международната конкурсна програма на София Филм Фест и е претендент за голямата награда „София – град на киното“.

Непосредствено след прожекцията ще отбележим началото на фестивала с музика и чаша в ръка в фоайето на втория етаж на ФКЦ-Варна. Специални гости ще са Clavexperience - музикално трио, умело съчетаващо бийтбокс, синтезатори и глас. В състав: Димитър Горчаков – пианист, преплитащ невероятно класическата и джаз музиката със синтезатори, създавайки сложни хармонии, отличаващи се с изключителен звук; SkilleR – един от основоположниците в бийтбокса у нас, чието име е известно в световен мащаб; Павел Терзийски – певец със забележителен талант и докосващ глас, обхващащ широк спектър от тембри и имитации. Clavexperience смесват АйДиЕм, трип хоп, джаз и реге посредством спонтанни импровизации, а резултатът е неповторим и динамичен звук. Ще имаме възможността да се насладим както на техните авторски произведения, така и на нова музика, правена на момента.

В програмата на кино фестивала можете да гледате също “Паднали листа” на Аки Каурисмаки, едно от най-затрогващите заглавия в Кан. Филмът е считан от критиката за най-добрият му филм за последните двайсет години.

„Прекрасни дни“ на Вим Вендерс ще ни прикове към големия екран с мъдростта и надеждата, струящи от новия му филм, а чувственият прочит на легендарната София Копола за живота с Елвис Пресли в „Присила“, адаптация от мемоарите на Присила Пресли ще ни остави без дъх.

15-тото издание на София Филм Фест във Варна ще представи още “Шошана” на Майкъл Уинтърботъм, “Старият дъб” на Кен Лоуч, “Балканска черна кутия” на Цветан Драгнев за живота на артиста и музикант Котарашки, “Под знака на голямата мечка” на Филип Гарел и още много вълнуващи заглавия. 


Още за филмите - от разговора на Светлана Вълкова с режисьора Александър Николов:


Форматът “НОЩНО КИНО” този път ще се проведе в рамките на 15-тото издание на София Филм Фест във Варна. Това е ежемесечен формат, организиран от “Артин Вижън” във Фестивален и конгресен център - Варна, който представя вълнуващи филми и дискусии с интересни личности от света на изкуството в непринудена обстановка и с питие в ръка.

Този път организаторите отново ще срещнат публиката с един от най-успешните български режисьори, известен с редица късометражни филми и сериали, като “Откраднат живот”, “Дяволското гърло”, “Денят на бащата”, “Есента на демона” и др. Пълнометражния  дебютен филм на Павел Веснаков - “Уроци по немски”  бе един от фаворитите на 39-ия Фестивал на българския игрален филм "Златна роза" във Варна през 2021 г. Същата година филмът грабна специалната награда на журито и  наградата на ФИПРЕСИ на 25-я София Филм Фест. Лентата получи наградата за най-добър игрален филм на националния фестивал на българското кино "Васил Гендов", а Юлиян Вергов бе отличен за най-добра мъжка роля на Международния кинофестивал в Кайро 2020 г.

На 23-ти март от 21:00 ч. във фоайе-етаж 2 на ФКЦ - Варна публиката ще има удоволствието да гледа откъси от филмите на Павел Веснаков и да участва в разговора за творческия му път, предизвикателствата пред твореца и "личното" в историята на всяка творба. 


Цялата програма на СФФ - Варна и съпътстващите събития можете да следите на страницата на София Филм Фест във Варна във facebook и Instagram 


По публикацията работи: Светлана Вълкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Радио Варна ще излъчи Юбилейния концерт на Мария Мутафчиева от зала „България“

Радио Варна ще излъчи на 6 май от 12,30 часа Юбилейния концерт на Мария Мутафчиева от зала „България“. Мери, заедно със специални гости - любими изпълнители, с които тя записва дуети и работи през годините, като Маргарита Хранова, Марио Николов, Мери Бойс Бенд и Тони Димитрова пяха пред препълнената зала на 10 февруари т.г. Важна роля в спектакъла..

публикувано на 26.04.24 в 16:23

Забравени пейзажи представя художникът Милчо Талев

От 25-ти април 2024 година галерия Ларго ще представи за първи със самостоятелна изложба във Варна Милчо Талев.  Експозицията се нарича „Забравени пейзажи“ и представя около 20 живописни платна, повечето създадени специално за представянето му във Варна. Чуйте още от разговора на репортера ни Ваня Славова с художника Милчо..

публикувано на 25.04.24 в 17:19

Изложба живопис на Ренета Павлова - "Няма синьо без жълто и без оранжево"

Откриването на изложбата е от 18.30 часа 25.04./четвъртък/ 2024 г., Варна, ул. „Охрид” 22, галерия „Арт Маркони”. Чуйте още от разговора на репортера ни Ваня Славова с художничката Ренета Павлова и с галериста Ваня Маркова: Преди две години Ренета Павлова отвори вратата на провокациите с идеята, че творецът винаги може да черпи..

публикувано на 25.04.24 в 16:58

Лазаровден отбелязват в Балчик

Повече от 300 участници ще се включат в тазгодишното 19-о издание на общински фестивал на любителските състави “Лазаровден” в Балчик, организиран от Общината и Народно читалище “Васил Левски 1959”. Тази година сцена на проявата за първи път ще бъде информационният център "Мелницата", а за първа година там ще се организира и базар за ръчно изработени..

публикувано на 25.04.24 в 14:23

Варна дарява на Унгария скулптура на поета Петър Алипиев

Община Варна дарява скулптурен портрет на поета и преводач Петър Алипиев на Община Кишкьорьош, Унгария. За целта мемориалният знак ще бъде предаден на Унгарския културен институт в София и с тяхно съдействие ще отпътува за Унгария. Скулптурният портрет на Петър Алипиев ще бъде поставена в парка на преводачите „Шандор Петьофи”, който се стопанисва от..

публикувано на 25.04.24 в 13:51

Три гостуващи изложби в Двореца в Балчик

Н а 26 април от 17.00 часа ще се представи младата самоука художничка Дарина Пенева, която влага в своите картини любовта си към природата-творец и към всяко цвете, което тя е създала. Изложбата и "Цветна феерия" може да видите от 26.04. до 09.05.2024 г. в Галерия "Тунела " в ДКИ КЦ "Двореца".Дарина Пенева е дарявала..

публикувано на 24.04.24 в 17:36

Илюстраторката Дияна Нанева гостува на варненската библиотека днес

Илюстраторката Дияна Нанева ще представи днес във Варна първата част от юбилейното издание на детската поредица за Червенокоска от Златко Енев. Събитието ще бъде от 18 часа в отдел "Изкуство" в Регионалната библиотека "Пенчо Славейков". С тази нова визия „Червенокоска в гората на призраците“ прави своя дебют във Варна – родния град на художничката..

публикувано на 24.04.24 в 14:35