Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варненски ученици след стаж в Испания: Когато не са в сиеста испанците работят на пълни обороти

2
Снимка: Радио Варна, Мариела Димитрова

За поредна година ученици на Варненската търговска гимназия (ВТГ) “Георги С.Раковски“ ще участват в менторска програма,  в която ще учат и работят едновременно в реална бизнес среда. Започват преди повече от десетилетие заедно с международната образователна организация Junior achievement, предоставяща иновативно образование, от най-ранна възраст до университета, по предприемачество, финансова грамотност и умения за работа. През 2017 г. идеята прегръщат и бивши възпитаници на гимназията със собствен бизнес или добра професионална реализация, сред които Николай Розов (финансист), Николай Тодоров (Ник от „На тъмно“), Мартин Марков (от IT бизнеса), Николай Христов, разказа директорът на гимназията Жечка Георгиева. С годините тази подкрепа се засилва. Когато ги изкараме от учебната среда много по-пълноценно се потапят в работния процес, сподели Георгиева. От 10 г. ученици на ВТГ пътуват за обмяна на опит и в чужбина по програма ЕРАЗЪМ, като работодателите са най-различни от IT и маркетингови компании до търговски обекти, разказа още директорът. Стефан Андреев, Симеон Георгиев, Димо Димов и Деян Немски са 12-ти клас и са част от старт ъп отбора на гимназията, ръководен от преподавателя Гергана Великова, класирал се на второ място м.г. в национално състезание с приложение за оптимизиране на сметосъбирането. Преди това са били заедно и на обучение по ЕРАЗЪМ в Испания. 

Четиримата абитуриенти на Варненската търговска гимназия(ВТГ) “Георги С.Раковски“, специалност „Икономическа информатика“ ще продължат да учат заедно, вече са преминали изпита за ранно записване във Висшето военноморско училище "Никола Й. Вапцаров" във Варна. Привлича ги специалността „Киберсигурност“, в която виждат продължение на наученото в гимназията. Чуйте какво разказаха още Стефан, Симеон, Димо, Деян и г-жа Василева в предаването "Новият ден":  


По публикацията работи: Мариела Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Предпразнично в Трявна, която всеки трябва да посети

Трявна е едно от любимите градчета на мнозина. То е събирателен център на хора от големите градове, решили да забегнат в тих и наситен с история район. Няколко са местата, които не трябва да пропускате да посетите, когато се отправите към Трявба – единственият Музей на иконата у нас, както и Музеят на дърворезбата, а от миналата година и на..

публикувано на 02.05.24 в 06:17
1 май 2024, Варна

БСП - Варна отбеляза 1 май

Членове и симпатизанти на БСП се събраха на входа на Морската градина по случай Деня на труда -1 май и издигнаха лозунгите:   „ Европейски условия, европейско заплащане! По-високи заплати, за по-добър живот! Работа и бъдеще за младите хора у нас!“.  Ръководството на партията във Варна, напомни, че БСП е единствената партия, която..

обновено на 01.05.24 в 15:27

Бетоновоз посреща туристите на "Златни пясъци"

Паркингите пред хотелите, разположени на първа линия в комплекса "Златни пясъци" са пълни. И по обед продължават да пристигат туристи.  Не всички хотели обаче са отворили. За тях подготовката за сезона продължава с пълна пара, това обяснява общ работник в един от хотелите: "Подготвят се стаите, почиства се и отваряме в края на май. Някои от..

публикувано на 01.05.24 в 14:14

Отбелязваме Деня на труда и работническата солидарност

На 1 май отбелязваме Денят на труда и Международната работническа солидарност. Празнува се от работещите и техните профсъюзи. Това се предопределя от исторически събития преди повече от век -  голяма стачна вълна в САЩ.  Въвеждането на празника се свързва с датата на началото на събитията, известни като Хаймаркетска афера . На 1 май 1886 година,..

публикувано на 01.05.24 в 06:19

Великденски сувенири изработиха в дом "Гергана"

В навечерието на един от най-големите християнски празници - Великден, обитателите на дома за възрастни хора "Гергана" изработиха авторски великденски украшения. Интересните тематочни сувенири са създадени по време на редовните занимания по трудотерапия в дома, с помощта на терапевтите, които водят занятията. Изделията бяха подарени на кмета Благомир..

публикувано на 30.04.24 в 18:03
Снимката е илюстративна.

Празници на балчишките села през май

В първия майски ден празнува Царичино. По традиция  ще бъдат поканени всички детски състави от Балчик Събитието ще бъде на открито, а за осъществяването му кметът на селото Георги Генов се надява на хубаво време. 2 май е празник на с. Оброчище. От 18,00 ч. на площада ще гостуват певиците Пепи Христозова и Димана. В тази връзка ще бъде спряно..

публикувано на 30.04.24 в 14:15

На 1 май се открива Фестивал на занаятите в Балчик

„Доб­рич­ки па­наир“ АД и ДКИ „КЦ „Дво­ре­ца“ ор­га­ни­зи­рат съв­мес­тно от 1 до 6 май „Фес­ти­вал на за­ная­ти­те в Дво­ре­ца“. Съ­би­тие­то е до край­бреж­на­та алея, в прос­тран­ство­то пред „Дво­ре­ца“, ка­то вър­ху спе­циал­ни щан­до­ве (шат­ри) над 10 бъл­гар­ски и ру­мън­ски из­ло­жи­те­ли ще пред­ста­вят на вни­ма­ние­то на жи­те­ли и..

публикувано на 30.04.24 в 14:10