Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОбС-Варна гласува 140 000 лв. за финансово подпомагане на варненци

Община Варна

Малко над 140 000 лева ще бъдат отпуснати от общинския бюджет за финансово подпомагане на варненци. Местният парламент гласува средствата на днешното си, девето по ред, заседание.

60 200 лева е общата сума за социални помощи. 195 варненци ще получат между 100 и 500 лева за задоволяване на жизнени и комунално-битови потребности.

Съветниците одобриха също еднократни здравни помощи за 37 варненци, сред които и 4 деца. За тях от общинския бюджет ще бъдат осигурени 40 250 лева, съобщават от пресцентъра на ОбС.

Други 40 000 лева Община Варна ще предостави на 17 двойки с репродуктивни проблеми за дейности и изследвания по асистирана репродукция. 13 от семействата ще получат по 2 000 лв. за изследвания и манипулации, а останалите 4 – по 3 500 лв. за процедури по донорска програма.

От началото на годината са подпомогнати 83 варненски семейства, като общата стойност на подпомагането е 190 000 лева.

На днешното заседание беше избран и Експертният съвет към Фонд „Култура“. Съветниците дадоха съгласието си техните колеги Даниела Димова и Евгений Станимиров да бъдат постоянни членове на Съвета.

За външни експерти бяха определени Милена Кънева („Изпълнителски изкуства”), Страцимир Павлов („Музика“), Сияна Георгиева („Архитектура и дизайн“), Красимира Костадинова („Визуални изкуства”), Елица Матеева („Филмово изкуство“) и Свилен Енев („Литература”).

Общинският съвет даде съгласието си скулптурен ансамбъл „Последният мостик на стария капитан” да бъде поставен на Морска гара във Варна. Проектът е преминал през всички необходими процедури и след одобрението му от Общинския съвет предстои неговото окончателно съгласуване с Министерството на културата.

Съветниците от групата „Български гласъ“ поискаха освобождаването на Димитър Чутурков от поста председател на ПК „Култура и духовно развитие“, но предложението им не събра достатъчен брой гласове.

Тази година се навършват 55 години от основаването на ОУ „Захари Стоянов“ във Варна. Първоначално беше предложено да се отпуснат финансови средства на училището за наем на зала 1 в Двореца на културата и спорта, където ще се проведе тържествен концерт, но след дискусия съветниците решиха базата да бъде предоставена безвъзмездно.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започнаха проверки за нередовни туристически пътувания

8 автобуса, пътуващи за Турция са били проверени в нощта на четвъртък срещу петък за нелоялни практики при организиране на туристически пътувания , съобщават от Министерството на туризма. Проверките се извършват от служители на ресорното министерство, съвместно с Комисията за защита на потребителите, Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация"..

публикувано на 27.04.24 в 13:21

"Възраждане" представиха кандидатите за народни представители от Варна

ПП "Възраждане" представи днес във Варна кандидатите за народни представители за предстоящите предсрочни парламентарни избори през юни. Водач на листата е лидерът на партията Костадин Костадинов. Следват Коста Стоянов и Светослав Тодоров, а на четвърто място е оперната певица Михаела Зикова. Основната цел е "Възраждане" да бъде първа..

публикувано на 27.04.24 в 13:11

Земетресение с епицентър на 100 км от Варна

Тази сутрин е регистрирано земетресение с магнитуд М=3.4 в района на Черно море. Това съобщават във фейсбук страницата си от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН. По данни на Националния Сеизмологичен Център събитието от 27 април 2024 г., от 06:35 часа българско време е с епицентър на 100 км от град Варна и на 480 км от..

публикувано на 27.04.24 в 11:40

Почистиха колонадата на входа на Морската градина

Почистването на колонадата на входа на Морската градина даде символично начало на общинската кампания "Мисли глобално, действай локално". Целта на инициативата е всеки гражданин да отдели от личното си време и да се почистят както домовете си или около тях. Кампанията предвижда освежаване на междублокови пространства, обществени паркове и..

публикувано на 27.04.24 в 10:17

Слънчево в събота

Днес ще преобладава слънчево време, с разкъсана висока облачност. Сутринта ще е почти тихо, преди обeд ще се появи слаб до умерен вятър от изток и североизток. Максимални температури между 16° и 21°, за Варна около 18°. Вълнение на морето 1-2 бала, следобед 2-3. Температура на морската вода 13°-16°. Изгрев на Слънцето за Варна в 6 часа и 9..

публикувано на 27.04.24 в 08:13

Изнесена приемна на Комисията за защита на потребителите и това лято на Златните

Изнесена приемна на Комисията за защита на потребителите ще има и това лято в курорта "Златни пясъци". Ще се извършват повече проверки на терен, уверил е представител на ведомството, съобщават от общинската пресслужба. Вече текат проверките по туристическите обекти на Областната дирекция по безопасност на храните. Особено внимание контролните органи ще..

публикувано на 26.04.24 в 20:02

Първият патрулен кораб "Храбри" ще е готов до края на 2025-а

Първият от новите многофункционални модулни патрулни кораби за ВМС  - "Храбри", вече е спуснат на вода. Продължава дострояването му и оборудването му с въоръжение, техника и спомагателни механизми.  Това съобщи във Варна флотилен адмирал Георги Пенев, заместник-командир на военния ни флот.  Той допълни, че корабът ще бъде приет във ВМС през..

публикувано на 26.04.24 в 19:08