Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна Европейският музикален фестивал във Варна

Церемония за 20-годишнината на форума даде снощи в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център началото на Европейския музикален фестивал Варна 2024. Мария Кондова, директор на фестивала, изрази благодарността си към варненската публика: “Изискваща, знаеща, съпричастна, насърчаваща и вдъхновяваща - вие - варненската публика, направихте възможни тези 20 години, в които припознахте нашия форум като Пролетния фестивал на Варна. Вие щедро давахте любовта си на изключителните изпълнители които гостуваха през годините на фестивалната ни сцена. Те са много и не мога да спомена всички, но ще припомня имената на някои от тях, с чието изкуство се срещнахте за първи път във Варна именно на нашата сцена – изключителните цигулари Найджъл Кенеди и Роби Лакатош, любимецът на поколения - Принцът на романтичното пиано Ричард Клайдерман, виолончелов квартет Растрели, невероятните момчета от саксофонен квартет Сигнум, струнният квинтет на Берлинската филхармония, великолепният британски камерен оркестър „Академи ъф Сент Мартин ин дъ филдс“, прочутия италиански бароков ансамбъл „И музичи ди Рома“. Много са, наистина, и ние, както сигурна съм и вие, пазим в сърцата си ярки спомени от техните гастроли. Благодаря ви, че давате смисъл на всичките ни усилия и споделяте радостта от музикалното изкуство!”

Мария Кондова поднесе благодарност към обществените и корпоративни организации и личности, подкрепящи изданията на фестивала от неговото начало. Всеки от тях беше удостоен с почетния плакет за 20-годишнината на форума. Сред наградените беше и Радио Варна, един от медийните патньори на събитието. Плакета получи директорът Наталия Чешмеджиева. 

Европейският музикален фестивал започна с Дивертименто от Моцарт в изпълнение на Оркестър Кантус Фирмус с диригент маестро Ивайло Кринчев. Любимото произведение настрои варненската публика за първата среща с пианистката Елена Башкирова и нейната интерпретация на Моцарт - Концерт №13. Елитната изпълнителка беше щедра към почитателите на великия австриец и им подари и Моцартов бис. Финалът на концерта беше със симфония №36 “Линц”.

Европейският музикален фестивал във Варна продължава с концерт на 6 април, когато на сцената на Градската художествена галерия ще гостуват ценените в Европа и света инструменталисти Пламена Мангова - винаги бурно аплодирана от варненската публика пианистка, Деница Лафчиева - кларинет и Александър Земцов-Гордън - виола.

СЛЕДВАЩИТЕ КОНЦЕРТИ ОТ ХХ ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ ВАРНА:

6.04.2024, 19.00, Градска художествена галерия „Борис Георгиев“

Musica da camera

Пламена Мангова, пиано

Деница Лафчиева, кларинет

Александър Земцов-Гордън, виола

В програмата: творби от Роберт Шуман, Макс Брух, Ференц Лист, Франсис Пуленк и Бела Барток

13.04.2024, 19.00, Градска художествена галерия „Борис Георгиев“

Премиера

JP3 /Живко Петров Трио/

„Beyond the Flesh“

Музика от Живко Петров към саундтрака на премиерния филм на режисьора Димитър Стоянович „Плът“

21.04.2024, 19.00, Градска художествена галерия „Борис Георгиев“

Акад. Васил Казанджиев на 90 години

„Надежда за балет“ - камерен балет за пиано и три прими

Музика – Васил Казанджиев

Хореография – Арсен Мехрабян

Надежда Цанова, пиано

Марта Петкова, прима балерина на Софийската опера и балет

Десислава Стоева – Вълев, прима балерина на Шведския кралски балет

Венера Христова – Аспарухова, прима балерина на Софийската опера и балет

29.04.2024, 20.00, Фестивален и конгресен център Варна, Зала 1

Камерен оркестър “Виртуозите на Миланската Скала”

Солисти: Красимира Стоянова, сопран, Марио Хосен, цигулка, диригент

Съвместна продукция на Европейския музикален фестивал Варна и ММФ “Варненско лято”


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Напусна ни художникът Венцеслав Антонов

Напусна ни художникът Венцеслав Антонов. Българското изкуство изгуби един от безспорните авторитети в графиката, а варненската артистична общност - едно от най-ярките си лица. Творец на категоричния жест и изказ, Венци Антонов ще остане в сърцата ни със силата на своя дух и своите произведения, пишат за колегата си от Градската художествена галерия..

публикувано на 02.05.24 в 16:54

Писателят Атанас Стойчев за последните си книги

Писателят Атанас Стойчев се появява отново на сцената на Радио Варна и пред /по/читателите на неговото творчество с двете си последни книги: „Любов до повръщане“ / 2021/ и „Още една натрапница“ /2023/. Доколко невинни са фантазиите на автора, както той сам ги определя, читателите ще решат сами, но че е „наблюдателен и прозорлив събеседник“, по думите..

публикувано на 02.05.24 в 15:54

"Свободата води народа" е отново в Лувъра

Посетителите на Лувъра в Париж ще могат да открият истинските цветове на картината "Свободата води народа" на Йожен Дьолакроа след реставрацията й, която продължи повече от шест месеца, предаде АФП. Творбата, смяната за шедьовър на живописта, беше пожълтяла от натрупалите се в продължение на десетилетия слоеве лак и мръсотия. Картината, на..

публикувано на 01.05.24 в 15:44
Аладжа манастир

Само два музейни обекта във Варна работят днес

Днес, 1 май, както и в останалите празнични дни покрай Великден (от 3 до 6 май), отворени за посещение ще са само два музейни обекта във Варна , съобщават от Регионалния исторически музей във Варна. На днешния празник можете да посетите единствено "Аладжа манастир" и "Побити камъни" , а на 24 май, освен тях, отворен ще е и Музеят на Възраждането...

публикувано на 01.05.24 в 06:59

Концертът "Джаз в Първо студио" на група Soulbmoll ще звучи в ефира на Радио Варна

Концертът "Джаз в Първо студио" на група Soulbmoll ще се излъчи на 2 май от 12:30 часа в ефира Радио Варна. В програмата  групата изпълнява музика от първите им два албума „В този ред на мисли“ и „Причини“, аранжирана за биг бенд. SoulBmoll е една от най-успешните банди на българската сцена през последните  години. Музикантите са млади, амбициозни,..

публикувано на 30.04.24 в 23:34

Международният фестивал "Варненско лято" се открива с концерт на 22 юни

Откриването на фестивала е подчинено на идеята за обединена Европа, каза на пресконференция в община Варна артистичният директор Марио Хосен.  Ще има световна премиера на произведение на белгийския композитор Патрик Дюър, написано специално за фестивала, което е реверанс към председателството на Белгия на Съвета на Европейския съюз. Пианистът..

публикувано на 30.04.24 в 15:44

Военноморският музей откри изложба „Светци – воини и покровители на бойното поле“

Изложбата „Светци – воини и покровители на бойното поле“ бе открита в навечерието на 6 май – Ден на храбростта и Празника на Българската армия във Военноморски музей Варна. Иконите представят култа към светците воини, почитани по българските земи – св. Георги, св. Димитър, св. Теодор Тирон, св. Мина, както и архангел Михаил, водач на ангелите и..

публикувано на 30.04.24 в 12:57