Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Таня Петкова, автор и издател на детски книги:

Децата стават читатели в скута на родителите си, не трябва да забравяме това

На 2 април отбелязваме Международния ден на детската книга по решение на Международния съвет за детската книга с официален статут на член на УНИЦЕФ и ЮНЕСКО от 1967 година. Празникът съвпада с рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен. По традиция всяка година различна страна е домакин на отбелязването на този празник. Страната домакин тази година е Япония.  

В Радио Варна отбелязваме деня със срещата с Таня Петкова, автор и издател на детски книги. Тя вече е издала три авторски книги, а в портфолиото на издателството ѝ има още две книги за най-малките. 

Таня Петкова пише детски книги сравнително отскоро. Вдъхновение за това ѝ дава нейният син, който като по-малък разказва на родителите си различни истории. Именно това провокира желанието на Таня да записва детските фантазии в тефтер: "Това бяха хаотични и цветни разкази - като историите на всяко едно дете. Четях ги на баща му, като се прибираше от работа. Тези истории бяха различни, защото изглеждаха като неизлизащи от възрастен приказки", коментира Таня Петкова. 

Децата днес са различни - толкова различни, колкото е различен и светът наоколо, допълни тя. "Децата търсят забавното, интересното, различното. Те искат да четат за нещата, които ги свързват с тяхното ежедневие. Не е задължително в детската книга да има поука - в основата си четенето е бавно удоволствие в забързания свят", посочи Петкова. 

Първият досег на децата с изкуството - това са илюстрациите, допълни тя: "Родителите искаме винаги най-доброто за децата си и имаме наклонност да избираме книги, които са назидателни, възпитателни, задължително от тях да извлечем важна поука, която да приложим в живота си. Ако ние не позволим на децата да открият това удоволствие, впоследствие четенето ще се свързва с едно "трябва", което ще попречи на децата да изберат четенето на книги като разтоварване". 

А съветът как да възпитаме у децата си любов към четенето е един, категорична е Таня Петкова: "Да четат те самите - родителите. Да не забравят, че децата стават читатели в скута на родителите си. Ако ние вкъщи четем книги, ако децата ни виждат, че вечер си лягаме с книга, те инстинктивно ще го свързват с навик. Защото четенето е навик като всеки друг - ако аз отделям сега всяка вечер 10-15 минути за приказка на сина си, той ще търси тези 15 минути по-късно, в които ще чете книга сам". 

Целия разговор на Иван Барбов с Таня Петкова чуйте в прикачения звуков файл:






БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
1 май 2024, Варна

БСП - Варна отбеляза 1 май

Членове и симпатизанти на БСП се събраха на входа на Морската градина по случай Деня на труда -1 май и издигнаха лозунгите:   „ Европейски условия, европейско заплащане! По-високи заплати, за по-добър живот! Работа и бъдеще за младите хора у нас!“.  Ръководството на партията във Варна, напомни, че БСП е единствената партия, която..

обновено на 01.05.24 в 15:27

Бетоновоз посреща туристите на "Златни пясъци"

Паркингите пред хотелите, разположени на първа линия в комплекса "Златни пясъци" са пълни. И по обед продължават да пристигат туристи.  Не всички хотели обаче са отворили. За тях подготовката за сезона продължава с пълна пара, това обяснява общ работник в един от хотелите: "Подготвят се стаите, почиства се и отваряме в края на май. Някои от..

публикувано на 01.05.24 в 14:14

Отбелязваме Деня на труда и работническата солидарност

На 1 май отбелязваме Денят на труда и Международната работническа солидарност. Празнува се от работещите и техните профсъюзи. Това се предопределя от исторически събития преди повече от век -  голяма стачна вълна в САЩ.  Въвеждането на празника се свързва с датата на началото на събитията, известни като Хаймаркетска афера . На 1 май 1886 година,..

публикувано на 01.05.24 в 06:19

Великденски сувенири изработиха в дом "Гергана"

В навечерието на един от най-големите християнски празници - Великден, обитателите на дома за възрастни хора "Гергана" изработиха авторски великденски украшения. Интересните тематочни сувенири са създадени по време на редовните занимания по трудотерапия в дома, с помощта на терапевтите, които водят занятията. Изделията бяха подарени на кмета Благомир..

публикувано на 30.04.24 в 18:03
Снимката е илюстративна.

Празници на балчишките села през май

В първия майски ден празнува Царичино. По традиция  ще бъдат поканени всички детски състави от Балчик Събитието ще бъде на открито, а за осъществяването му кметът на селото Георги Генов се надява на хубаво време. 2 май е празник на с. Оброчище. От 18,00 ч. на площада ще гостуват певиците Пепи Христозова и Димана. В тази връзка ще бъде спряно..

публикувано на 30.04.24 в 14:15

На 1 май се открива Фестивал на занаятите в Балчик

„Доб­рич­ки па­наир“ АД и ДКИ „КЦ „Дво­ре­ца“ ор­га­ни­зи­рат съв­мес­тно от 1 до 6 май „Фес­ти­вал на за­ная­ти­те в Дво­ре­ца“. Съ­би­тие­то е до край­бреж­на­та алея, в прос­тран­ство­то пред „Дво­ре­ца“, ка­то вър­ху спе­циал­ни щан­до­ве (шат­ри) над 10 бъл­гар­ски и ру­мън­ски из­ло­жи­те­ли ще пред­ста­вят на вни­ма­ние­то на жи­те­ли и..

публикувано на 30.04.24 в 14:10

„Подай ръка – спаси лапа“ от приюта в Каменар ще се проведе във Варна

Кампанията „Подай ръка – спаси лапа“ ще се проведе на 12 май от 10:00 до 16:00 часа на полянката под Пантеона в Морската градина. Събитието се провежда за трети път, като тази година мотото е „Осинови порода „любов“. Организатор е Ротаракт клуб – Варна и техни партньорски организации, със съдействието на Община Варна. Целта на кампанията е да насърчи..

публикувано на 30.04.24 в 13:57