Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейски възможности за финансиране разясниха в Балчик и Генерал Тошево

241 хиляди лева по мярката за "Инвестиции в земеделски стопанство" и около 50 хиляди лева за инвестиции в подкрепа за неземеделски дейности са остатъчните ресурси по старата стратегия за воденото от общностите местно развитие на Местната инициативна група (МИГ) Балчик - Генерал Тошево. На разяснителна среща днес изпълнителният директор Росица Попова се обърна към заинтересовани страни да се възползват от възможността за европейско подпомагане и да се усвои пълният обем от заложени средства. Срокът за кандидатстване е 29 април, а подробности са поместени на сайта на групата mig-balchik-toshevo.bg.

На срещата присъстваха и представители на Областния информационен център - Добрич, които представиха възможностите за еврофинансиране за работодатели и земеделски стопани през 2024 г. Кандидатите нека първо се запознаят с критериите за оценка и допустимостта, за което можем да помогнем, каза ръководителят на центъра Генова Друмева. 

 По думите и има интерес от страна на бизнеса към новия програмен период, тъй като старият приключи 2021-ва. "За щастие, Министерство на икономиката адекватно и бързо обяви процедурите за финансиране по програма "Конкурентоспособност и иновации в предприятията". Кандидатстващите могат да разработят нов продукт или услуга, да го патентоват и регистрират. Финансирането е до 70 процента според категорията на предприятието - колкото е по-малко, толкова по-висок е процентът на съфинансиране" - посочи Друмева.

Фирмите от селските райони, какъвто е община Балчик, могат да кандидатстват по стратегията на МИГ за развитие на неземеделски дейности. Отделно Министерство на земеделието обяви график за 2024, където е включено подпомагане развитието на услугите, производството и занаятите, като например интервенции в лозарския сектор, плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти.

Още в звуковия файл:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пострадалата при инцидента край Аксаково остава в тежко състояние

58-годишната жена, която е настанена в реанимацията на болница "Св.Анна", все още е с опасност за живота.  Тя е в медикаментозна кома, но е стабилизирана, съобщиха от здравното заведение. Жената е претърпяла операция за отстраняване на далака, както и на левия й крак,тъй като е с тежка фрактура.  Стана ясно, че загиналият 63-годишен мъж е..

публикувано на 17.05.24 в 07:19

Зрелостниците се явяват на матура по БЕЛ

Малко преди 6 часа тази сутрин беше изтеглен Вариант 15 на дъжавния зрелостен изпит по български език и литература. За него заявления са подали над 50 000 зрелостници. Ангажирани са 13 хиляди квестори. Началото на матурата е в 8.30 часа.  Зрелостниците трябва да си носят личната карта и служебната бележка за допускане на изпит - могат да я..

публикувано на 17.05.24 в 07:01

Адресите без ток днес

Без ток днес ще са следните адреси в обхвата на дейност на електроразпределителното дружество за регион Варна: ·   На  17.05.2024  г. В периода  09:00  ч. до  16:00  ч. Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на :..

публикувано на 17.05.24 в 05:59
Яйлата

Спиране на валежите и намаляване на облачността

През нощта валежите бяха слаби, от синоптичните станции количествата са под 1 литър на кв.м. мм, само в Шумен 3 литра на кв.м. Днес денят ще започне с облачно време и валежи от дъжд в Североизточна България. Постепенно валежите ще спрат, а по-късно и облачността ще намалее. Вятърът ще е слаб, следобед умерен от изток-югоизток Максимални..

публикувано на 17.05.24 в 05:55

В активната лента се осъществява движението на АМ "Хемус" на входа за Аксаково

Временно движението при км 49 на автомагистрала "Хемус" в посока Варна временно се осъществява само в активната лента.  Заради катастрофата на входа за Аксаково с кола на НСО, в която е пътувал Кирил Петков, трафикът се регулира от Пътна полиция.  Починал е шофьорът на леката кола, сблъскала се с автомобил на НСО Ограничено е преминаването по..

публикувано на 16.05.24 в 19:01

Починал е шофьорът на леката кола, сблъскала се с автомобил на НСО (ОБНОВЯВА СЕ)

Автомобил на Националната служба за охрана е катастрофирал на входа за Аксаково. В него се е возил Кирил Петков, съобщиха във Фейсбук от политическата партия, на която е съпредседател той.  59-годишният шофьор на лекия автомобил с варненска регистрация, който е претърпял инцидент на входа на Аксаково, сблъсквайки се с кола на НСО, е..

публикувано на 16.05.24 в 17:53
Снимката е илюстративна

Временно затруднено ще бъде движението по бул. "Чаталджа" в петък

Заради отстраняване на опасно сухо дърво и клони ще бъде затруднено движението по булевард "Чаталджа" в петък, 17 май,  между 14 и 16.30 часа, съобщиха от пресслужбата на Община Варна.  Дейностите ще бъдат извършвани в участъка от светофара на бул. "Осми приморски полк" по продължение на бул. "Чаталджа" до южния вход на пазара, посочват от отдел..

публикувано на 16.05.24 в 17:38