Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полярниците ни докараха антарктически риби за музей в Пловдив

Снимка: Българска аквариумна енциклопедия

Антарктически риби от вида нототения ще попълнят колекцията от живи екземпляри в Регионалния природонаучен музей в Пловдив. Морските обитатели от Антарктида бяха безопасно транспортирани с Научноизследователския кораб "Св. св. Кирил и Методий". Това каза проф. Христо Пимпирев, ръководител на българските антарктически експедиции. Много бях щастлив, когато ги видях в мрежата. За първи път риби от Белия континент ще могат да бъдат видени във вътрешноконтинентален музей. Те ще плуват в леден аквариум, обясни той. 

След консултация с ихтиолога на борда Тихомир Стефанов са подбрани младите екземпляри, за които е по-сигурно, че могат да оцелеят, след като са извадени от естествената им среда в студените води край Антарктида.

Пимпирев посочи, че работят по два проекта, свързани с рибното разнообразие там, което по думите му е много оскъдно. Основният им обект на изследване е замърсяването на Световния океан с микропластмаси. На въпрос какво ще стане със златото на континента, Пипмпирев отговори, че то е там и чака да бъде добито.

Чуйте повече от разговора на Даниела Стойнова с проф. Христо Пимпирев:

Регионалният природонаучен музей в Пловдив откри официално през февруари новата си експозиция "Полюси“. 

Това е първата в Европа експозиция от живи екземпляри, редки видове риби и безгръбначни от Антарктическия континент. Партньор по проекта е Българският антарктически институт.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

С военен ритуал и полагане на венци Варна отбелязва 9 май

Варна ще почете Деня на Европа - 9 май, с традиционния военен ритуал с полагане на венци и цветя пред паметника-мемориал на Осми Приморски полк. Събитието започва от 10 часа в четвъртък, 9 май, пред мемориала на бул. "Осми приморски полк", съобщиха от общинската администрация.  В 11 часа на същия ден следва церемония по издигане на флага на..

публикувано на 07.05.24 в 14:12

Приеха промените в Наредбата за регулиране на цените на тока

Създава се нормативната уредба за пълна либерализация на пазара на едро на електрическа енергия, предаде БНР. Комисията за енергийно и водно регулиране прие окончателно промените в наредбата за регулиране на цените на електрическата енергия, свързани с последните поправки в Закона за енергетиката. Промяната в законодателството открива следващия етап..

публикувано на 07.05.24 в 14:00

Хотелиер ще пробяга Българското Черноморие за 6 дни

Силвия Кьосева – български хотелиер и любител бегач, планира да пробяга Българското Черноморие от най-северната до най-южната му точка за шест дни.  По време на пробега със Силвия ще пътува видео оператор и фотограф, който ще заснеме и покаже красотата на Черно море, видяна по един различен начин. Разстоянието между най-северната географска..

публикувано на 07.05.24 в 13:54

Обществените тоалетни край морето отворени от днес в Балчик

Всички градски тоалетни – в центъра на Балчик, на паркинг Двореца и на улица „Приморска“, са отворени от днес. Назначен е персонал за целта. Това увери управителят на общинското предприятие „Благоустрояване и комунално стопанство“ инж. Павел Павлов в отговор на сигнали на граждани, че помещенията в приморската част са..

публикувано на 07.05.24 в 12:49

Деница Сачева - водач на листата на ГЕРБ-СДС в Добрич

За два мандата от област Добрич в следващото Народно събрание ще се борят на предсрочните парламентарни избори от коалиция ГЕРБ-СДС. Водач на листата им в 8-и многомандатен избирателен район отново е Деница Сачева. При регистрацията на листата в Районната избирателна комисия  в Добрич тя посочи, че дългосрочно доверие на краткосрочни кандидати в..

публикувано на 07.05.24 в 12:45

Изтича срокът за регистрация на листите в ЦИК

Изтичат последните часове, в които партиите и коалициите могат да регистрират кандидатските си листи за изборите 2 в 1 на 9 юни. Някои от участниците изчакват до последно. Финалният срок за регистрация е днес в 17:00 часа. На 8 май, в сряда, от ЦИК ще определят чрез жребий поредните номера в бюлетините, с които партиите, коалициите и инициативните..

публикувано на 07.05.24 в 10:41

По-скъпи билети за влаковете от днес

От днес влизат в сила нови цени на билетите на БДЖ. Поскъпването е средно с 20%, предаде БНР. Като причина от Националния железопътен превозвач посочват  инфлацията и повишените разходи. Без промяна ще останат цените на железопътните карти за децата и възрастните хора, които са на символична стойност от 1 лев. Безплатно ще продължат да се возят във..

публикувано на 07.05.24 в 10:25