Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две театрални срещи през април за публиката в Балчик

Предпремиерата на постановката "Боряна" в края на март надмина очакванията както на театралния състав, така и на публиката.

На 8 април от 18.00 часа в Народно читалище "Паисий Хилендарски - 1870" Разградският театър ще представи „Щъркелите на Делиормана“. Автор е Хасан Ефраимов; д раматизация и режисура: Надя Асенова; с ценография и костюми: Тодор Райков. Участват: Камен Иванов, Виолета Желязкова, Невена Денчева, Ралица Нейкова, Росица Кехайова, Таня Карбова, Цветана Радушева, Бисер Маринов, Веселин Борисов, Евгени Стефанов, Иван Г. Иванов, Николай Сяров, Яцек Янков

„Щъркелите на Делиормана“ е театрално пътешествие по три разказа на добруджанския автор -  три легенди за Бея и неговото село, които разказват за любовта, за предателството, за грешките, за добрите дела, но най-вече за надеждата.

Приказка за възрастни, разбира се и за деца, но при всички случаи е нещо, което ще запомните. Защото такива са легендите за Делиормана, написани от Хасан Ефраимов, които ще оживеят на сцената на НЧ "Паисий Хилендарски - 1870", канят организаторите. Билети за представлението (на цени 14 и 16 лв.) се предлагат в библиотеката.

Следващата театрална среща е с премиерата на постановката "Боряна" от Йордан Йовков, представена от самодейния театър на Балчик, възстановен от режисьора Красимир Ранков. Датата 19 април, часът 18.00 ч., цена на билета 5 лева. "Не пропускайте тази дългоочаквана вечер, изпълнена със страст, драма и неоспоримия талант на нашите местни актьори. Запазете датата, поканете приятели и се присъединете към нас в нашето театрално пътешествие през пъстрата черга от истории на нашия любим класик Йовков" - канят изпълнителите. Режисьор: Красимир Ранков; сценография: Красимир Ранков; композитор: Костадин Бураджиев; участват: Десислава Димитрова, Дени Симеонова, Пламен Банчев, Калоян Николов, Николай Липовански, Веселин Павлов, Галя Ангелова, Теодора Гарева, Росен Димов, Никола Аркалиев, Светослав Романов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Детският танцов театър "Дея" и посланията му

„Чарли и шоколадовата фабрика“, „Алиса в страната на чудесата“, „Седем“, „Хотел Трансилвания“ са само част от заглавията на Музикален танцов театър „Дея“ в Добрич. На сцената малките танцьори и актьори пресъздават множество персонажи, но винаги говорят чрез силата на музиката, танца и театралното изкуство за любов, надежда и доброта. Своите съкровени..

публикувано на 04.05.24 в 09:05

Напусна ни художникът Венцеслав Антонов

Напусна ни художникът Венцеслав Антонов. Българското изкуство изгуби един от безспорните авторитети в графиката, а варненската артистична общност - едно от най-ярките си лица. Творец на категоричния жест и изказ, Венци Антонов ще остане в сърцата ни със силата на своя дух и своите произведения, пишат за колегата си от Градската художествена галерия..

публикувано на 02.05.24 в 16:54

Писателят Атанас Стойчев за последните си книги

Писателят Атанас Стойчев се появява отново на сцената на Радио Варна и пред /по/читателите на неговото творчество с двете си последни книги: „Любов до повръщане“ / 2021/ и „Още една натрапница“ /2023/. Доколко невинни са фантазиите на автора, както той сам ги определя, читателите ще решат сами, но че е „наблюдателен и прозорлив събеседник“, по думите..

публикувано на 02.05.24 в 15:54

"Свободата води народа" е отново в Лувъра

Посетителите на Лувъра в Париж ще могат да открият истинските цветове на картината "Свободата води народа" на Йожен Дьолакроа след реставрацията й, която продължи повече от шест месеца, предаде АФП. Творбата, смяната за шедьовър на живописта, беше пожълтяла от натрупалите се в продължение на десетилетия слоеве лак и мръсотия. Картината, на..

публикувано на 01.05.24 в 15:44
Аладжа манастир

Само два музейни обекта във Варна работят днес

Днес, 1 май, както и в останалите празнични дни покрай Великден (от 3 до 6 май), отворени за посещение ще са само два музейни обекта във Варна , съобщават от Регионалния исторически музей във Варна. На днешния празник можете да посетите единствено "Аладжа манастир" и "Побити камъни" , а на 24 май, освен тях, отворен ще е и Музеят на Възраждането...

публикувано на 01.05.24 в 06:59

Концертът "Джаз в Първо студио" на група Soulbmoll ще звучи в ефира на Радио Варна

Концертът "Джаз в Първо студио" на група Soulbmoll ще се излъчи на 2 май от 12:30 часа в ефира Радио Варна. В програмата  групата изпълнява музика от първите им два албума „В този ред на мисли“ и „Причини“, аранжирана за биг бенд. SoulBmoll е една от най-успешните банди на българската сцена през последните  години. Музикантите са млади, амбициозни,..

публикувано на 30.04.24 в 23:34

Международният фестивал "Варненско лято" се открива с концерт на 22 юни

Откриването на фестивала е подчинено на идеята за обединена Европа, каза на пресконференция в община Варна артистичният директор Марио Хосен.  Ще има световна премиера на произведение на белгийския композитор Патрик Дюър, написано специално за фестивала, което е реверанс към председателството на Белгия на Съвета на Европейския съюз. Пианистът..

публикувано на 30.04.24 в 15:44