Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радио Варна на 90 - епизод 2

В предаване номер 2 от новата поредица, която започнахме по повод годишнината, говорим за 1935/1936-а - първите години, в които радиото се урежда. Епизодът беше излъчен на 30 март.

Тържеството по официалното откриване на Радио Варна на 9 декември 1934-та в зала „Съединение“ предизвиква небивал интерес сред варненци. Тези, които не са успели да присъстват на концерта, били подробно осведомени от обширни статии във варненския печат. За Радио Варна обаче тепърва започва истинската работа – уреждане на помещения, осигуряване на средства, построяване на предавател, избиране на говорители, подготовка на теми и предавания….

От началото на 1935 г. редовните програми се излъчват обикновено от 11:30 до 13:30 ч. и от 19:00 до 22:00 ч. На 7 януари 1935 г. Варненската телефонна станция отделя една линия за връзка със София, така че варненският предавател да може да излъчва столичното радио след края на собствените програми.

На 25 януари 1935 г. Цар Борис III подписва указ, с който радиоразпръскването в България става държавна собственост. В следващите месеци е избран нов Управителен съвет на Радио Варна. В началото на 1936 г. е инсталиран нов, по-силен радиопредавател унгарско производство „Стандарт“ с мощност 2 kW. Този предавател, както и вретеновидната антена „Телефункен“, представляваща 78-метрова желязо-решетъчна конструкция с общо тегло 12 тона, са разположени на около 6 км. от центъра на града, на разклона на шосетата Варна-Шумен и Варна-Добрич. С новия предавател Радио Варна се приема добре не само в града, но и в една доста по-обширна територия – в Добричко, Вълчи дол, Шумен, Попово, Свищов, Севлиево, Габрово, Созопол, Горна Оряховица, Ямбол, Тетевен, София и дори във Видин. Вече държавното Радио Варна започва излъчване на 21 май 1936 г. на честота 1195 kHz, като част от първата българска национална радиомрежа.

Относно персонала остава да се реши един от най-важните въпроси - този за говорителите. Със заповед № 868 от 3 юни 1936 г. на Министъра на железниците, пощите и телеграфа – К. Стоянов, за временен говорител надничар е назначен Никола Георгиев Колушки от София. Пак от софийското студио е командирована и говорителката Венчи Добрева.

На 6 юни 1936 г. специална комисия се събира в студиото на Радио Варна и провежда изслушване на кандидатите за говорители. Явяват се 13 души, конкуренцията е доста голяма, но и изискванията са значителни – чист, отчетлив и правилен български език, приятен и мелодичен глас, владеене на френски или друг чужд език.




*„Днес 6 юни 1936 година комисията, назначена от главния уредник на радиослужбата в България, в състав: председател - главния уредник на радиослужбата господин П. Тодоров и членове: уредник на Радио Варна г-н д-р К. Тодоров, помощник кмета при Варненската община господин Н. Пенев, директора на театъра господин Ю. Черкезов, артиста господин Кръстьо Сарафов, директора на Варненската девическа гимназия господин И. Кърмаков, началника на варненската Телеграфо-пощенска станция господин Ст. Маждраков и началника на Радио Варна господин инженер Николов, се събра в помещението на студио Варна за да изслуша кандидатите за говорител на Радио Варна.

От записаните 19 кандидати пред комисията се явиха само 13 души, а именно:

1. Владимир А. Петров

2. Искра Хр. Богданова

3. Мавроди Савов

4. Георги Хр. Димов

5. Васил К. Карагеоргиев

6. Петър Василев Петров

7. Стефка Д. Николова

8. Гинка Алатова Стоянова

9. Режина Л. Папо

10. Стефан Я. Михайлов

11. Ян Копринков

12. Атанас Н. Атанасов

13. Недялка Н. Цанева

След изслушване на кандидатите, което се състоеше в предаване пред микрофона на текстове от поезия и проза, извлечения и съобщения от български, френски и немски вестници, комисията одобри следните кандидати:

1. Гинка Алатова Стоянова, със завършено средно образование, свършила Френската девическа гимназия, има ясен и приятен, мелодичен глас, говори чисто френски език

2. Недялка Н. Цанева - с висше търговско образование, има чист и приятен глас, владее слабо френски

3. Петър Василев Петров със средно образование има приятен глас и говор

4. Стефка В. Николова – със средно търговско образование, с доста добър говор, говори много слабо немски.

Въз основа на горното комисията препоръчва:

1. Да бъде назначена за щатна говорителка Гинка Алатова Стоянова, която има всички данни за това.

2. Да бъдат назначени за надничари кандидатите Недеялка Н. Панева и Петър Василев Петров, а при нужда и Стефка В. Николова.“ 

(581к, оп. 1, а.е. 11, л. 1)

За първа говорителка е избрана Гинка Алатова Стоянова, което е потвърдено със заповед № 1149 от 10 юли на Главния директор на Пощите, телеграфите и съобщенията. При явяването ѝ в Радио Варна за заемане на длъжността от нея се изисква да представи „медицинско свидетелство по образец, придружено с рентгенова снимка на гръдния кош, свидетелство за съдимост, за честност, благонадеждност и поданство, за семейно и материално положение“. Заплатата ѝ е определена на 1940 лв. Освен изчитането на новини и съобщения пред микрофона, в началото задълженията на говорителите включвали и музикалното оформление на предаванията.



Какво още ви разказваме, чуйте в епизода:


В поредица от 11 издания, всяка последна събота от месеца между 9 и 10 часа, разказваме накратко историята на Радиото, което тази година навършва достолепните 90. Всичко това правим на базата на документи, които се съхраняват в Държавния архив във Варна. Водещи са журналистката Светлана Вълкова и Донка Николова – главен експерт в Архива.

 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Пейзажи от Варна

НОВИЯТ ДЕН в сряда, 8 май

Поредна серия от дни на безводие в с. Рогачево. За това ни сигнализираха постоянно живеещи в това населено място, които са на сухо от началото на месец май. Причината според тях е старата ВиК инфраструктура и невъзможността да се изгради нов водопровод, за да бъдат включени в него живеещите в района. Репортаж; Репортаж на Мартин Николов от..

публикувано на 08.05.24 в 06:01

"На светло" на Гергьовден

Жителите на варненското село Кичево празнуват Гергьовден с курбан за здраве. В църквата в селото, която е на 167 години, се отслужи света литургия. От 5 часа тази сутрин в двора на храма се вари курбан. Отговорник всяка година по приготвянето му е Пламен Георгиев. Не е местен, не е и именик, но почита Свети Георги и вярва, че българският  борбен дух..

публикувано на 06.05.24 в 14:00

НОВИЯТ ДЕН на 6 май с Иван Барбов

Христос Воскресе! Минути след изгрева на слънцето на Гергьовден, сутрешният екип на Радио Варна ви кани да отбележим заедно празника на любимите честоти. Тримата ефирни юнаци Иван Барбов, Александър Йорданов и звукорежисьорът Петър Венков ще заситят апетита на ранобудните слушатели с богато „радиоблюдо“ от интересни теми и ефирни..

публикувано на 06.05.24 в 06:13

В „Гравитация нула“ на 3 май

„Гравитация нула“ – 3 май 2024 година с Мартин Николов -   Църковните песнопения и съвременността – разговор с диригента на формация „Светоглас“ Милен Иванов; -   За Кафка и неговите „Метаморфози“ – радио лектория на Лиза Боева и Ицко Финци; -   Сборникът „Възкресения“ – повече от Благой Иванов; -   Професор..

публикувано на 03.05.24 в 13:06

"Новият ден" на Разпети петък

За смисъла на Разпети петък ще ни припомни отец Ясен Шинев, а значението, което откриваме в Благодатния огън ще научим от разговора на Даниела Стойнова с варненският митрополит Йоан.  Колко свободни са медиите? В Деня на свободата на печата говорим с журналиста Спас Спасов.  В навечерието на великденските празници признателни пациенти и..

публикувано на 03.05.24 в 06:55

НА СВЕТЛО на 2 май с Валерия Василева

Репортерска проверка за обработката на тревните площи във Варна. Традициите за Великден в село Солник, община Долни чифлик. В рубриката на БНР „Европа – ново поколение“ ще чуем земеделци от Благоевградския регион за проблемите в бранша и очакванията към евроинституциите.   Пламен Узунов - вече добре познат на слушателите ни..

публикувано на 02.05.24 в 13:25
Пейзажи от Варна

НОВИЯТ ДЕН на 2 май, сряда

Трявна е едно от любимите градчета на мнозина. То е събирателен център на хора от големите градове, решили да забегнат в тих и наситен с история район. Няколко са местата, които не трябва да пропускате да посетите, когато се отправите към Трявба – единственият Музей на иконата у нас, както и Музеят на дърворезбата, а от миналата година и на..

публикувано на 02.05.24 в 06:00