Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варненска поликлиника не може да ползва преносим рентген, получен с евросредства. Каква е причината?

Диагностично-консултативният център V "Св. Екатерина" във Варна е получил преносим рентген с европейски пари за борба с кризи от Министерството на здравеопазването. Обществената поръчка е отпреди година, но поликлиниката не може да ползва мобилния рентген (т. нар. кугел) на стойност 260 хиляди лева. 

"Реакцията от наша страна беше, че нормативната база не разрешава използването на такъв апарат в лечебните заведения за извънболнична помощ. Нормативно е казано: в болници и то в определени отделения. Не може просто така да се монтира апарат за рентгенови изследвания, да бъде преносим и да се ползва навсякъде. За съжаление никой не ни е питал за това, това са страшно много пари", коментира за Радио Варна д-р Галина Павлова, управител на ДКЦ V във Варна. 

По думите на д-р Павлова лечебните заведения, получили апаратурата, са длъжни да ги включат в електрическата мрежа. "Те черпят ток, а ние не ги ползваме. В писмо от МЗ се казва, че сме длъжни да ги застраховаме", допълни д-р Павлова. След получаването на апарата от ДКЦ V са изпратили редица писма до здравното министерство с искане за връщането му, каза още Павлова. 

Апаратура по европейския проект е доставена през декември 2023 г. в общо 47 ДКЦ-та в цялата страна. Поръчката е от времето на служебния министър д-р Асен Меджидиев. Кандидатства се за доставката на преносими рентгени и ехографи. 

Д-р Галина Павлова е и зам.-председател на Националното сдружение на лечебните заведения. Тя съобщи, че към тях постъпват писма от колегите им, където има доставена такава апаратура: "Те не знаят какво да правят с тези апарати. Те не само стоят като паметници... Писахме писма до министерството, за да дойдат да си ги вземат. Отговорът беше неофициален – каза ми се "Ние ще променим наредбата". А това няма как да се случи", допълни д-р Павлова. 

Подробностите чуйте в звуковия файл:







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

На 24 май синята зона във Варна няма да работи, въвеждат маршрутни промени (ГРАФИК)

Във връзка с честването на 24 май „Градски транспорт“ ЕАД – Варна въвежда маршрутни промени и допълнителни курсове по някои от линиите на обществения транспорт в морската столица. От 08:00 до 14:00  часа ще бъде преустановено движението на площад „Св. св. Кирил и Методий“. От 08:00 до 09:00 часа автобусните линии ще преминават по бул. „Съборни“ и..

публикувано на 23.05.24 в 15:13

770 секции в 60 държави за изборите 2 в 1

Над 700 представители на държавата ще бъдат командировани за изборите на 9-и юни, за да помагат в работата на секции в чужбина, съобщиха от Министерството на външните работи.  Секциите зад граница са близо 770 в 60 държави. В около една трета от тях ще има и машина за гласуване. Най-много по традиция ще има в Турция - 166, като в 2/3 от тях ще може да..

публикувано на 23.05.24 в 14:14

Връчиха наградите "Варна"

На официална церемония в зала "Пленарна" на Община Варна днес бяха връчени наградите "Варна" в системата на предучилищното и училищното образование и на културата.  20 личности и колективи получиха отличието в системата на образованието днес.  Наградите се присъждат с решение на Общинския съвет в навечерието на 24 май.  Бяха..

публикувано на 23.05.24 в 13:20

Плащаме по шест лева за чадър и шезлонг на плажа във Варна тази година

Тази година във Варна за чадър и шезлонг на плажа ще плащаме по 6 лева. Цената на сянката поскъпва с един лев. Това каза Андрей Василев, търговски пълномощник на фирмата концесионер на варненския плаж. Подготвят платената зона на градския плаж във Варна - фоторепортаж Той посочи, че 10 години цените не са променяни, но тази година е предвидено..

публикувано на 23.05.24 в 10:10

Подготвят платената зона на градския плаж във Варна - фоторепортаж

Плажната ивица във Варна, от вълнолома до Рибарския плаж, вече предлага платена сянка за тези, който ще започнат плажуване още от месец май. На много места по протежението й са разположени блокове с чадъри, на места по пет реда, на други все още по два. Градският плаж, обаче е осеян със заведения и нерядко туристите съчетават консумацията в бар или..

публикувано на 23.05.24 в 09:44

Пометените на спирка във Варна са без опасност за живота

Пострадалите, пометени от 20-годишен шофьор на спирка срещу входа на МБАЛ "Св. Анна", са без опасност за живота. Трима от четиримата остават в здравното заведение заради травми - счупени крайници и други наранявания. В болницата са настанени две жени и египетски гражданин с фрактура на левия крак, третата жена, пострадала при инцидента е освободена за..

публикувано на 23.05.24 в 08:42

Пътници на автобус се саморазправиха с шофьора, врязал се в спирка във Варна, след инцидента

Пътници от автобус по линия 20 след снощното произшествие, при което 20-годишен шофьор се вряза в спирка, са влезли във физически конфликт с него, потвърдиха от полицията. Няколко души са се саморазправили с предизвикалия инцидента млад водач, докато дойдат органите на реда. Припомняме, инцидентът стана около 20.20 часа в сряда. Прави ляв завой от ул..

публикувано на 23.05.24 в 08:40