Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Създават ли изпитите по НВО в 10. клас напрежение и кой има полза от тях?

Предстоят изпитите за Национално външно оценяване /НВО/ за учениците в 10. клас. Датите са 10 юни по български език и литература /БЕЛ/ и 12 юни по математика. Това, което следва от тях е, че ученикът получава документ за завършен първи етап на средно образование, но той не се равнява на документ за завършено средно образование и с него не може например да продължи образованието си в университет.

Към днешна дата учителите във Варна не са получили указания за провеждането на националното външно оценяване по български език и литература, макар че има промени в съдържанието на изпита, коментираха за Радио Варна учители от различни гимназии. Подготвят учениците според публикуван модел в сайта на Министерството на образованието и науката за настоящата учебна година. В него са посочени две задачи по-малко от миналата година и същия брой произведения на български автори.

Според Веселина Трендафилова, учителка по български език и литература, в момента огромен проблем е функционалната грамотност на учениците, която е свързана с липсата на четене на всякаква литература. Конкретно десетокласниците се затрудняват най-много при задачите с отворен отговор – например създаването на теза, като им е трудно да формулират собствено изказване и собствена мисъл. Затруднява ги също и писането на резюме.


Веселина Трендафилова

Десетокласници споделиха за радио Варна, че не са мотивирани да се явяват на изпити по НВО, защото те не са важни за тях. Особено за тези, които ще продължат да учат до 12 клас.

Веселина Трендафилова посочи, че в големия град децата продължават образованието си до 12 клас, но в по-малките населени места има групи от ученици, които не продължават и за тях е важно да имат някакъв документ, който удостоверява определено ниво на компетентност. Затова смята, че изпитите трябва да бъдат по желание и на тях да се явяват само учениците, на които им е необходим документ за завършен първи етап на средно образование.

Веселина Трендафилова каза още, че няма последствия, ако ученик не се яви на изпита по НВО в 10. клас.  На него се пишат точки, а не оценки и тези точки не влизат във формирането на успеха на учениците нито в 10. клас, нито след това.

Ученици споделиха, че в някои гимназии във Варна учителите по съответните предмети са заявили, че ако възпитаниците им получат точки под определения от тях брой, може да ги оставят на поправителен и това е единственото, което създава напрежение и притеснение.



От своя страна учителите полагат различни усилия и методи, с които да стимулират учениците си да учат, за да имат познания и дадат най-доброто от себе си.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Празници на балчишките села през май

В първия майски ден празнува Царичино. По традиция  ще бъдат поканени всички детски състави от Балчик Събитието ще бъде на открито, а за осъществяването му кметът на селото Георги Генов се надява на хубаво време. 2 май е празник на с. Оброчище. От 18,00 ч. на площада ще гостуват певиците Пепи Христозова и Димана. В тази връзка ще бъде спряно..

публикувано на 30.04.24 в 14:15

На 1 май се открива Фестивал на занаятите в Балчик

„Доб­рич­ки па­наир“ АД и ДКИ „КЦ „Дво­ре­ца“ ор­га­ни­зи­рат съв­мес­тно от 1 до 6 май „Фес­ти­вал на за­ная­ти­те в Дво­ре­ца“. Съ­би­тие­то е до край­бреж­на­та алея, в прос­тран­ство­то пред „Дво­ре­ца“, ка­то вър­ху спе­циал­ни щан­до­ве (шат­ри) над 10 бъл­гар­ски и ру­мън­ски из­ло­жи­те­ли ще пред­ста­вят на вни­ма­ние­то на жи­те­ли и..

публикувано на 30.04.24 в 14:10

„Подай ръка – спаси лапа“ от приюта в Каменар ще се проведе във Варна

Кампанията „Подай ръка – спаси лапа“ ще се проведе на 12 май от 10:00 до 16:00 часа на полянката под Пантеона в Морската градина. Събитието се провежда за трети път, като тази година мотото е „Осинови порода „любов“. Организатор е Ротаракт клуб – Варна и техни партньорски организации, със съдействието на Община Варна. Целта на кампанията е да насърчи..

публикувано на 30.04.24 в 13:57

Във Варна организират обучение на специалисти за грижа за деца с диабет и редки заболявания

Във Варна организираха обучение на медицински специалисти от училища, детски ясли и градини за работа с деца с диабет и редки заболявания. Събитието се проведе в Юнашки салон и е част от общинската програма „Грижа за деца с диабет и редки заболявания“, която сe финансира от дирекция „Здравеопазване“, съобщават от общинския пресцентър. По време на..

публикувано на 30.04.24 в 12:12

До близо 3000 адреса е стигнала детската линейка във Варна

До близо 3000 адреса е стигнала детската линейка, закупена със средства от събрани и предадени за рециклиране пластмасови капачки, за малко над една година. Специализираният автомобил бе дарен от благотворителната кампания "Аз вярвам и помагам" на Център за Спешна Медицинска помощ – град Варна, съобщават от кампанията. 26 тона капачки събраха във..

публикувано на 30.04.24 в 12:00
Снимката е илюстративна

Дере до спирка "Мир" е пълно с боклуци, оплакват се варненци

Дере до спирка "Мир" се пълни с изхвърлени клони, изсъхнали листа и боклуци. За това алармира варненката Людмила Алексиева, която живее в района. По нейни думи състоянието на дерето е такова от бедствието през ноември месец миналата година. От десет години до него е разположен склад за вторични суровини, откъдето според нея също се изхвърлят отпадъци...

публикувано на 30.04.24 в 11:06

Велики вторник

В календара на православната ни църква днес е Велики Вторник - ден за смирение и поучение. На Велики вторник Христос проповядва в храма и дава своите последни нравствени наставления, разказва притчата за десетте мъдри девици, очакващи идването на Господа и притчата за талантите. Христос прави пророчества за съдбата на Ерусалим. В тази..

публикувано на 30.04.24 в 07:03