Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лесна работа: Празник на училището

Снимка: Община Русе

Коментар на Даниела Иванова
Аудио файлът е със субтитри

Моето училище празнува половинвековен юбилей. Днес е тържественият концерт. А празникът? Той е нещо лично и много специално.

Половин век, през който се случиха толкова много неща - цветни, интересни, невероятни, увлекателни, забавни и не толкова. С много съученици изгубихме връзка през годините и това е нещо естествено, наречено живот. Но, хора, винаги ще обичам идеята за вас, идеята за онова начало и за основите, върху които нататък всеки изгради своята история.

Разглеждам с усмивка снимките на учителите и на всички онези усмихнати момчета и момичета. Обръщам се назад от високия хълм на времето и виждам прекрасната пъстроцветна картина на началото. Благодарна съм за всеки учител, за всеки съученик, за всяка случка, ситуация и преживяване, за всеки миг.

Онова, което някога ми доставяше радост, сега ме прави двойно по-щастлива, че съм имала привилегията да премина през него и то, пресичайки сърцето ми, да се върне и да остане там. Благодаря и за другото, което някога не харесвах или ме изпълваше с горчивина. Отдавна съм го обмислила и приела. Сега за мен то е поредният урок, който ми е отворил други, тогава неизвестни и непонятни за мен пътища, дал ми е друга гледна точка и нови възможности.

От високия хълм на времето всичко изглежда толкова красиво, цветно и добро. Толкова правилно. Така че, да, благодаря за всеки миг и за всеки човек по пътя!

Сега ви оставям.

Звънецът бие. Звънецът за следващия урок на живота - за празника.

Петдесет години по-късно искам да видя всички онези искрящи погледи и добри усмивки. Може нагласите, табелките пред имената и кръгът от близките ни приятели да са други, но погледите остават същите. Вероятно отново ще видя познатите усмивки на онези сладки дечица, които преди години плахо пристъпваха в училищния двор и на част от мотивираните учители, на които предстоеше заедно с тях да извървят предизвикателния и очарователен път от началото към този половинвековен юбилей. Обичам идеята за вас, както обичам началото и прелестния живот, с който то продължава.

Това е моята история. Всеки от нас има своя собствена. Да съберем тези хиляди истории в една наздравица!

За празника на училището, което ни събира!

За нас!

За началото, от което отброяваме днешния юбилей!

За това, че той от своя страна ще даде начало на следващото отброяване!

За уроците, които научихме!

За бъдещето, към което тези уроци бяха стъпала!

И за живота!

За този прекрасен живот!

Автор: Даниела Иванова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Утре във Варна изследват безплатно за ХИВ

Община Варна организира кампания по повод Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН като част от Националната антиспин кампания. Инициативата ще се проведе на 16 май, четвъртък. Организатор е дирекция „Превенции“ в партньорство с Регионалната здравна инспекция, Асоциацията на студентите по медицина - Варна, Сдружение „Съучастие“ и..

публикувано на 15.05.24 в 19:07

Над 200 самодейци взривяват сцената в Невша в събота

Поводът е традиционният празник през май месец в село Невша, община Ветрино. Танцова формация "Елбетица" са гост-изпълнители тази година. Предвижда се празникът да започне в 10 часа тази събота, 17 май. Организацията тече с пълна сила, за да бъде всичко до най-малкия детайл безупречно, каза за Радио Варна кметът на Невша Зоя Атанасова. Чуйте..

публикувано на 15.05.24 в 14:39

Организират благотворителен търг в помощ на Павел Станчев

Започна благотворителен търг в полза на 42-годишния Павел Станчев, който води битка с коварно заболяване - рак на костите. Старт на търга е даден на създадената страница в социалната мрежа „Да помогнем на ПАВЕЛ” , където всеки, който желае да помогне, може да отправи предложение под тениски с автографи, дарени от отборите на „Черно море”, „Спартак..

публикувано на 15.05.24 в 14:33

Спасиха две костенурки от защитен вид в гора край Варна

Две шипобедрени костенурки спасиха и върнаха в гората край село Бозвелийско служители на Държавното горско стопанство в Провадия. При рутинна проверка на каруца, управлявана от двама жители на село Величково (община Дългопол), горските откриват двете костенурки в голям съд. Служителите на стопанството веднага прибират животните и ги пускат по-късно, на..

публикувано на 15.05.24 в 14:24

Абитуриенти на Спортното училище: Пожелаваме си още успехи!

Варненското спортно училище „Георги Бенковски“ изпрати днес своя випуск`2024. Много усмивки, сълзи, вълнение, прегръдки и станалото традиционно изброяване от 1-но до 12-т, символизиращо успешно преминатите класове до завършването, ги имаше и тук. Това, което отличава учениците в това училище е, че освен диплом за средно образование имат завоювани..

публикувано на 15.05.24 в 13:33

Над 14 хиляди лева на стотинки събраха при последната кампания "Аз вярвам и помагам"

Над 14 хиляди лева на стотинки са събрани по време на последната благотворителна кампания "Аз вярвам и помагам" на 20 април във Варна, отчетоха организаторите. Тогава бяха предадени 26 000 килограма капачки, с парична стойност 19 500 лв. Те са били преведени по официалната банкова сметка на кампанията. "Сумата от 14 066, 24 лв. е на стотинки от всички..

публикувано на 15.05.24 в 10:30

15 май - Международен ден на семейството

15 май е Международният ден на семейството. Денят е учреден през 1993 г. от Генералната Асамблея на ООН и отразява значението, което международната общност отдава на семействата. Международния ден дава възможност за насърчаване на информираността по въпроси, отнасящи се за семейството; и увеличава знанията по социални, икономически и демографски..

публикувано на 15.05.24 в 08:54