Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

175 нови случая на коклюш у нас

Снимка: Pixabay

175 са потвърдените нови случаи на коклюш. Общо за страната - все още се очаква анализа за миналата седмица, но ще бъдат може би малко над 280. Това означава, че имаме епидемична ситуация, но още е рано да се говори за епидемия. Това заяви пред БНР проф. Ива Христова - директор на Националния център по заразни и паразитни болести. 

"Това означава, че имаме не малко болни, които предават заразата дори без да знаят, т. е. или са безсимптомни, или са с малко симптоми и нетипични. Очакваме в следващите седмици да се повиши заболеваемостта", подчерта тя и обясни, че в момента се наблюдават епидемични взривове в определени колективи. По думите ѝ в момента най-много са случаите в София град. Коклюш има и в Стара Загора, Кюстендил, Варна, Бургас, изброи тя и обобщи, че над половината области в страната са съобщили за случаи. 
И в момента у нас предписанията са да се прегледа кои деца са изпуснати, каза проф. Христова и добави:

"91-92% е покритието при новородените на 2-3-4 месеца, когато се прави първата ваксинация. След това намалява. На 12 години вече е малко под 90%. Така че засилено в момента и у нас се правят ваксинации на тези, които са изпуснати".

Специалистът отново обясни, че това е единствената надеждна превенция и призова хората да не отклоняват ваксинацията с всякакви извинения, защото това може да коства тежки усложнения при децата. Тя уточни, че и ваксиниран може да се разболее от коклюш, но ще го изкара леко, а имунитетът от ваксината е поне 10 години:

"Ваксинирането предпазва от заболяване. Второ - ако все пак се случи заболяване, то ще е по-леко. Трето - носителството и шансът да се предаде на някого е много по-кратко".
По думите ѝ ваксини има предостатъчно и активно се работи за тяхното поставяне. 

В предаването "Преди всички" проф. Ива Христова обяви, че най-голяма част от болните са деца в училищна възраст. Според нея карантинирането на клас в училище е много ефективен начин да се стопира разпространението.

Има единични случаи и на заболели по-възрастни хора, добави тя и изказа мнение: "Възрастните сме ваксинирани с надеждна ваксина и сме със стабилен имунитет. За поголовно ваксиниране на всички към момента мисля, че не е оправдано".

Проф. Христова отбеляза също, че новородените са с най-висок риск от усложнения и смърт. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

До 20 градуса на 7 май във Варна

През следващото денонощие ще преобладава ясно и слънчево време, с временни увеличения на облачността следобед, когато на места ще се развие купеста облачност и ще превали и прегърми. Ще духа слаб вятър от южна четвърт. Минимални температури между 8° и 13°, максимални от 22° до 27°, по Черноморието ще останат по-ниски –17°-20°.  За Варна..

публикувано на 06.05.24 в 17:33

Листата си за Варна регистрираха от коалиция "Солидарна България"

Лидерът на "Солидарна България“ Ваня Григорова присъства на регистрацията на листата на коалицията във Варна за предстоящите парламентарни избори. Водач е актьорът Димитър Костадинов от партия „Изправи се България“. Григорова каза, че основното послание на коалицията за предстоящите избори е "Време е за хората".

публикувано на 06.05.24 в 17:16

Даниел Митов оглавява листата на ГЕРБ-СДС във Варна

България няма нужда от повече експерименти, "сглобки" и "некоалиции", необходимо е стабилно правителство, което да извърши необходимите реформи. Това заяви във Варна водачът на листата на коалиция "ГЕРБ-СДС" на предстоящите парламентарни избори Даниел Митов. „Направихме всичко възможно България да има стабилен кабинет, който да издържи дълго и..

публикувано на 06.05.24 в 14:19

Коалиция „Солидарна България“ регистрира листата си за Добрич

Коалиция „Солидарна България“ регистрира листата си за 8 МИР Добрич. Председателят на ПП "Изправи се България" Мая Манолова призова за активност по време на изборите на 9 юни, за да не се позволи отново сглобки като в предходното редовно правителство да съсипват страната ни. Сред целите на Коалицията "Солидарна България" е минималната работна..

публикувано на 06.05.24 в 13:33

Контраадмирал Михайлов: Военният ни флот посреща празника със самочувствие

На официална церемония във Военноморската база във Варна бяха вдигнати флаговете за разцветяване на корабите от състава на ВМС по повод Деня на храбростта и българската армия. Контраадмирал Кирил Михайлов-командир на ВМС посочи, че военния ни флот посреща празника със самочувствие, не само защото корабостроителната програма върви по план, а..

публикувано на 06.05.24 в 10:39
Синя зона, център, Варна

Синята зона във Варна няма да работи днес

Паркирането в централната част на Варна и днес ще бъде безплатно , тъй като на официални празници синята зона не работи.  От общинското предприятие "Общински паркинги и синя зона" напомнят, че паркирането в центъра ще е отново платено от 7 май, вторник, а работното време е от 9.00 до 20.00 часа. За повече информация гражданите могат да използват..

публикувано на 06.05.24 в 07:14
Есенно море, ноември

Слънчево време на Гергьовден

Утрото на празничния 6 май ни посреща с тихо и спокойно време. Днес в ранните сутрешни часове ще има разкъсана ниска облачност, по-късно ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб вятър от юг-югозапад, следобед умерен от югоизток. Преобладаващи максимални температури между 21° и 26°, за крайбрежието 16-21, за В арна около 19°...

публикувано на 06.05.24 в 06:00