Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 110 милиона лева ще влязат за образованието във Варна

2
архив
Снимка: БГНЕС

Над 110 милиона лева ще бъдат инвестирани във варненското образование по различни програми, включително по Плана за възстановяване и устойчивост. Това заяви във Варна министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков. 

17 училища във Варна имат сключени договори за финансиране изграждането на т.нар.  STEM - центрове (специализирани кабинети, оборудвани с модерни технологии), посочи той. Над 2200 концепции в страната са оценени положително, добави Цоков и изрази надежда, че процесът по откриването на кабинетите ще се забърза. Много важно е самите учители да могат да използват тази образователна среда и да променят методологията си, категоричен е министърът. За тази цел е предвидена програма за обучение на 38 000 специалисти, каза още проф. Цоков.

Няма промяна в правилата за провеждане на Националното външно оценяване и матурите през тази година, с изключение на часа за матурата след 10 клас - в деня след изборите. Тогава изпитите ще започне в 11, вместо в 8, каза той.

Просветният министър посети форум, посветен на екологията. Лабораторията за иновации "Екология и зелена енергия" събра участници от 10 училища в страната. Цоков уточни, че събитие от този род се случва за четвърти път. Подобни срещи дават възможност да се изградят междуучилищни екипи - професионални общности, които работят по определена иновация, а след това помагат за нейното въвеждане в други училища. Всяка лаборатория изработва помагало или наръчник, които позволяват мултиплициране на иновациите в други образователни институции, обясни той.

Даниела Стойнова с репортаж от посещението на служебния министър на образованието проф .Галин  Цоков, който присъства в пленарната зала на общината на откриването на четвъртата лаборатория за иновации на тема екология, организирана от Основно училище "Петко Р. Славейков" във Варна:





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Типично пролетно време днес - топло, с облаци, дъжд и гръмотевици

Днес ще е предимно облачно, най-вече след обяд на много места ще паднат краткотрайни валежи от дъжд, придружен от гръмотевици. Локално са възможни по-значителни количества и градушки. Вятърът бързо ще се ориентира от изток-североизток, по крайбрежието от североизток, и ще се усили до умерен. Преобладаващи максимални температури между 18° и 23°, за Варна..

публикувано на 08.05.24 в 06:06

Обнародвано в Държавен вестник: По-ранна ваксинация срещу коклюш за новородените

Личните лекари вече могат да имунизират новородени срещу коклюш с две седмици по-рано - при навършени шест седмици след раждането. Това е записано в променения имунизационен календар, обнародван в днешния брой на Държавен вестник. Следващите две ваксинации срещу дифтерия, тетанус и коклюш също се изместват по-рано - когато бебето навърши съответно 10 и..

публикувано на 07.05.24 в 19:20

Ива Иванова е новият изпълнителен директор на ДФ „Земеделие”

Ива Иванова е новият изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие". Назначението е по предложение на служебния министър на земеделието и храните Георги Тахов. Иванова работи във фонда през последните 14 години. Тя е магистър по "Право на Европейския съюз" от Софийски университет "Св. Климент Охридски".  Управителният съвет на Държавен фонд..

публикувано на 07.05.24 в 18:43

Отпускат 16 милиона лева за напояване на земеделски култури

Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) утвърди финансов ресурс в размер до 16 000 000 лв. по схемата на държавна помощ „Помощ в подкрепа на разходи за вода за напояване при отглеждане на земеделски култури“ за 2024 г., съобщиха от ДФЗ. Схемата е разработена съгласно Временната рамка за мерки за държавна помощ при кризи и преход в..

публикувано на 07.05.24 в 18:32
Росица Матева

Утре теглят жребия с номерата на партиите в бюлетината

В 16 часа в сряда, 8 май, ще бъде жребият за определяне на номерата на политическите формации и инициативните комитети в бюлетините за предстоящите избори на 9 май.  Две партии - "Правото" и "Републиканци за България", са подали до момента заявления в Централната избирателна комисия за заличаване на регистрацията им за участие във вота, предаде..

публикувано на 07.05.24 в 16:30

ПП-ДБ регистрираха листата си за народни представители във Варна

От коалиция "Продължаваме промяната-Демократична България" регистрираха листата си във Варна за парламентарните избори с водач Даниел Лорер. Втори е д-р Ивайло Митковски, а трети - доц. д-р Антон Тонев.  "Личната ми кауза, както и тази на доц. Тонев, винаги е била една и съща - здравеопазването във Варна... О питахме се в този мандат да направим..

публикувано на 07.05.24 в 16:00

Новинарят на "Хоризонт" Николай Петров за първите си стъпки като журналист в Радио Варна

Николай Петров е един от емблематичните гласове на Българското национално радио. Вече 26 години той е един от основните новинари на програма "Хоризонт". Първият му стаж като студент по Журналистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски" е... в Радио Варна.  В Деня на радиото и телевизията - 7 май, с него разговаря Мартин Николов.  Николай..

публикувано на 07.05.24 в 16:00