Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световния ден на книгата и авторското право отбелязваме днес

Световния ден на книгата и авторското право отбелязваме днес. Във Варна в 8.30 часа в РБ „Пенчо Славейков“ започва Маратонът на четящите хора под надслов „Литературата среща образите“.

XXII издание на „Маратон на четящите хора“ търси връзките между пространствата на въображението, които изгражда художественият текст, и интерпретациите на киното, театъра и сценографията, които оформят физическата среда. Ще гостуват режисьори, сценаристи, илюстратори и изследователи на литературата и театъра. Сцените за четене и събитията са отворени за всички приятели и почитатели на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“.

АКЦЕНТИ В ПРОГРАМАТА

23 април (вторник)

Основна сграда

8:30 ч. – Начало на Маратон 2024: Четем любими книги, интерпретирани от визуалните и сценичните изкуства
14:00 ч. – Забавната варненска периодика. Любопитни материали от старите варненски вестници / Маратонско четене в Отдел „Регионална история“
15:00 ч. – „Чети с мен“/ Маратонско четене в “Заемна за възрастни”
18:00 ч. – Оригиналът или адаптацията: литературна дискусия с Петър Денчев, Огнян Ковачев и Теменуга Станчева

Външни сцени

18:00 ч. – Маратонско четене с Росица Бърдарска в книжарница „Пи Букс“

24 април (сряда)

Отдел „Изкуство“

18:00 ч. – Илюстраторката Дияна Нанева представя „Червенокоска в Гората на призраците“ от Златко Енев

Присъединете се към Фейсбук групата „Маратон на четящите хора“, където може да споделяте и публикувате вашите идеи, снимки, видеоклипове и коментари, свързани с Маратона, призовават от библиотеката. Използваните хаштагове са #посприИпочети и #LibVar

„Маратон на четящите хора” е инициатива на Регионална библиотека „Пенчо Славейков”, която стартира през 2003 г. във Варна, а през 2005 г. се превръща в националната кампания „Маратон на четенето“.

Днешният ден е повод да си припомним любима книга или да си направим един безценен подарък – нова книга. Идеята е всички хора по света да се обединят, да погледнат в бъдещето и да споделят знания и опит.

Част от четящите хора в света са и варненци, някои от които започнаха деня си в една от централните книжарници малко след отварянето й.



В момента се опитвам да дам на моите деца, това което ние сме имали. Всичко става дигитално около нас и се старая с книгите да им предам усещането, което ние сме получили като образование и като развитие чрез книгите, сподели майка на 4-годишно момиченце, на което любимата детска книжка е за костенурката Франклин.

Младеж на 18 години беше избрал „Чужденецът“ на Албер Камю. Прочел в интернет за тази книга и решил да ис я купи. Смята, че книжният носител е по-добър от електронния, още повече, че като вижда книгата пред очите си, по-често посяга да чете.

Една от най-запалените читателки на книги е Росица, която сподели за Радио Врана, че в дома си има около 5000 книги, а близо 3000 книги е дарила на различни места. Тя е от хората, които четат по три книги наведнъж, за да има разнообразие в жанровете и да удължи четенето. В момента препрочита „Записки по българските въстания“ на Захари Стоянов, „Психология на глупостта“  и книга за емоциите. Взела ги е от библиотеката, но ако зачете книга, която й харесва, непременно си я купува. Чете и много детска литература, заради внуците си преди да им даде книжките, които им е избрала. Според нея има много агресия и насилие в съвременните детски книги.

„Много се радвам, че не се сбъднаха прогнозите за края на книгата.“, сподели за Радио Варна и писателката, журналист и преводач Роси Бърдарска, която също срещнах в книжарницата. „Независимо дали е хартиена или електронна – важното е да я има. Там е човешката мисъл, там е изкуството, там е истината. Много се радвам, като виждам, че доста деца четат, доста инициативи се правят в училищата свързани с четенето. Така че – Честит да ни е празника!“

Честит празник на четящите хора!

Световният ден на книгата и авторското право е  определен от общото събрание на ЮНЕСКО, заради това, че на него се отбелязват  годишнини от смъртта на английския поет и драматург Уилям Шекспир и на испанския писател Мигел де Сервантес.

От 2001 г. до днес всяка година на тази дата се определя един град, който да бъде Световна столица на книгата в продължение на една година. За 2024 г. книжната столица на света ще бъде Страсбург, Франция, който днес приема титлата от Акра, Гана. Това ще се случи на официална церемония, след която ще стартира т.нар. Голямо четене на площад "Шато". До края на април в Страсбург ще бъдат отворени около сто частни и оществени места за четене.

"Четем нашия свят" е темата, която френският град е избрал за водеща, докато е Световна столица на книгата.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Откриват Студио за психично здраве Св.София в гр.Варна тази вечер

Предстоят различни ателиета с интересни дейности.  Една от тях е насочена към възрастните хора на град Варна, като идеята е да направим смела крачка към усещането за това - да си нужен. Усещането за споделеност и съпричастност - ежемесечни срещи на хора в пенсионна възраст с различни и разнообразни инициативи и активности. Това каза за Радио..

публикувано на 03.05.24 в 13:30

В катедралния храм във Варна отбелязват Разпети петък

Богослужението Св. Страдания Господни бе отслужено  в катедралния храм „Успение Богородично“ във Варна. След това беше изнесена светата Плащаница.  В 18:00 ч. ще бъде отслужено Опело Христово. По време на богослужението вярващите държат в ръце запалени свещи, символ на величието на Спасителя по време на страданията му и духовното..

публикувано на 03.05.24 в 13:27

Петте най-влиятелни жени в Библията

Как жените са представени в Библията, се обсъжда от много векове. Наистина, има доста пасажи, които ни карат да настръхваме, но тази кратка презентация е посветена на някои от жените в Библията, които за добро или лошо действително са оказали влияние и са оформили самата свещена книга. Някои от тези жени са толкова важни, че се почитат и до..

публикувано на 03.05.24 в 10:14

Жените страдат по-често от деменция и заболявания на костите

Жените са по-склонни да страдат от хронични заболявания, които се проявяват в по-напреднала възраст като деменцията, докато мъжете са по-склонни да бъдат жертви на остри и фатални заболявания и наранявания. Това се казва в научното медицинско списание Lancet, чиито автори призовават здравните власти по света да обърнат повече внимание на здравето на..

публикувано на 03.05.24 в 09:29

Колко свободни са медиите у нас?

Индекс на международната организация "Репортери без граници", която оценява средата за журналистика в 180 държави и територии и се публикува в днешния Световен ден на свободата на пресата - 3 май, нарежда  България на 59-то място. Година по-рано, през 2023 г., страната ни заемаше 71-ва позиция от 180, след като години наред беше отвъд 100-та позиция...

публикувано на 03.05.24 в 09:04

29 училища се включат в Панорама на средното образование във Варна

Организират Панорама на средното образование. Във форума ще участват професионални и профилирани гимназии, средни училища, както и фирми – работодатели, които инвестират в обучението на ученици, като осигуряват производствени практики в реална работна среда. Събитието ще се проведе на 8 май от 10 ч. до 18 ч. и на 9 май от 10 ч. до 17 ч. в Юнашкия..

публикувано на 02.05.24 в 17:56

Дариха 450 козунака на персонала и пациентите на Военна болница във Варна

Шеф-готвачът Филип Спасов за четвърта поредна година дари 450 козунака за персонала и пациентите на Военноморската болница във Варна по повод предстоящия празник. Предстои да бъде направено дарение и за други здравни и социални заведения, посочи Спасов.

публикувано на 02.05.24 в 17:44