Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трета градина откриха създателите на „Градско земеделие“ във Варна

21
Градски земеделци
Снимка: ФБ Градско земеделие

Желаещите варненци да имат градина и да отглеждат собствена земеделска продукция се увеличават. Доказателство за това е инициативата „Градско земеделие“, която се разраства и вече разполага с трета градина, каза за Радио Варна Десислава Цветкова, координатор на проекта „Градско земеделие“.

Градското земеделие стартира във Варна преди 5 години, с две градини над бул. „Република“ в местността Балъм дере. Тогава ентусиастите са около десетина души. Днес наброяват 60 души  и са на възраст от 1 година до 70. Най-много са 50-годишните, разказа Десислава. Третата градина откриват миналата есен в местността „Изгрев“. И трите терена са под наем, но добрата новина е, че техните собственици са градски земеделци в инициативата и опасността земята да бъде застроена, както усилено се застроява в кв. „Изгрев“, е минимална.

Десислава и Данаил

Да помага за развитието на третата градина се е ангажирал Данаил Петров, който отговаря за нея. Той разказа, че са търсили терен в централната част на Варна, но така и не са успяли, затова и тя е в местността „Изгрев“.

Градското земеделие във Варна е част от проект, който се реализира в големи градове по цял свят. Освен, че хората създават собствена екологично чиста продукция, създават и общност с мислене към опазване на природата, екологично и здравословно хранене. И децата им научават откъде идва храната, защото има много деца, които не знаят, каза още Деси.

Варненци садят най-често домати и краставици, споделят Десислава и Данаил. Работи се целогодишно, защото градините са открити и се реагира според времето и сезона.


Всеки може да стане градинар, стига да има желание да работи, защото друго не се изисква. Дори и да няма никакви познания в земеделието, екипът ще му помогне от началото до края. Не се заплаща нищо за участие, всичко се осигурява безплатно на място – земя, семена, дори и лопатите. Градинар се става за две години, толкова е нужно, за да се придобият всички умения и знания, казва Десислава. След това се приемат нови хора, а вече обучените трябва да им отстъпят лехите.

Целта ни е да се разрастнем и в други градове и да открием още градини, каза Десислава. До края на годината имат намерение да открият още една във Варна, както и да разширят обхвата, като открият и първа такава в Добрич. За Варна ще търсят и съдействието на университетите, които имат големи пространства.

Най-лесният начин да се свърже човек с градските земеделци е през фейсбук или официалната интернет страницата на проекта, където са публикувани контактите им. Ако не вдигнат телефона веднага, винаги връщат обаждането.

Целия разговор чуйте в прикачения звуков файл:


Снимките са от фейсбук страницата на "Градско земеделие"

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Свободата на медиите в ЕС е в упадък

Ще се превърнат ли обществените телевизии в Европа в "папагал на правителството"? Според германската неправителствена организация „Съюз за граждански свободи в Европа“ свободата на медиите в Европейския съюз е в упадък и е близо до "точката на пречупване“. Тази тревожна констатация е резултат от "умишлени атаки или небрежност от страна на различни..

публикувано на 04.05.24 в 14:35
Поразени сгради при руската атака в Чернигов, 17 април 2024 г.

Икономическото възстановяване на Украйна зависи от завръщането на бежанците

Според доклад на Международната организация по миграция (МОМ) близо една трета от населението на Украйна е било принудено да напусне домовете си. Около 3,7 млн. души все още са вътрешно разселени, а близо 6,5 млн. души са бежанци в други държави. МОМ съобщи също така, че повече от 14,6 млн. души, около 40 % от населението на Украйна, все още се нуждаят..

публикувано на 04.05.24 в 13:00

Свързани ли са наднорменото тегло и рискът от деменция?

Много благотворителни организации за борба с деменцията съветват хората да поддържат здравословно тегло, за да намалят риска от деменция. Някои проучвания обаче показват, че затлъстяването всъщност може да предпазва от деменция. Какво казват научните изследвания? Доказателствата за връзката между затлъстяването и деменцията на пръв поглед изглеждат..

публикувано на 04.05.24 в 12:05

Кой размества великденските стоки и как се стига до заблуди за цените?

Цената на великденските стоки трябва да е ясно обозначена и поставена в непосредствена близост до артикула, за който се отнася, независимо от това колко е голям или близък по вид до останалите. Това припомни основателят на онлайн платформата Габриела Руменова във връзка с ежегодните нелоялни практики в този период от годината. Заради по-големия поток..

публикувано на 04.05.24 в 10:28

Откриват Студио за психично здраве Св.София в гр.Варна тази вечер

Предстоят различни ателиета с интересни дейности.  Една от тях е насочена към възрастните хора на град Варна, като идеята е да направим смела крачка към усещането за това - да си нужен. Усещането за споделеност и съпричастност - ежемесечни срещи на хора в пенсионна възраст с различни и разнообразни инициативи и активности. Това каза за Радио..

публикувано на 03.05.24 в 13:30

В катедралния храм във Варна отбелязват Разпети петък

Богослужението Св. Страдания Господни бе отслужено  в катедралния храм „Успение Богородично“ във Варна. След това беше изнесена светата Плащаница.  В 18:00 ч. ще бъде отслужено Опело Христово. По време на богослужението вярващите държат в ръце запалени свещи, символ на величието на Спасителя по време на страданията му и духовното..

публикувано на 03.05.24 в 13:27

Петте най-влиятелни жени в Библията

Как жените са представени в Библията, се обсъжда от много векове. Наистина, има доста пасажи, които ни карат да настръхваме, но тази кратка презентация е посветена на някои от жените в Библията, които за добро или лошо действително са оказали влияние и са оформили самата свещена книга. Някои от тези жени са толкова важни, че се почитат и до..

публикувано на 03.05.24 в 10:14