Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратура, МВР и ДАНС създадоха звено за противодействие на изборните престъпления

Снимка: БТА/Архив

Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов, вътрешният министър Калин Стоянов и председателят на Държавна агенция „Национална сигурност“ Пламен Тончев подписаха съвместна заповед, която регламентира действията на институциите за гарантиране на политическите права на гражданите и за осигуряване на бърза и адекватна реакция за противодействие на престъпленията, свързани с изборите за членове на Европейския парламент и за Народно събрание, насрочени за 9 юни.

Със заповедта се създава Национално междуведомствено звено, което се ръководи от Елена Каракашева, заместник-главен прокурор при Върховна прокуратура (ВП). В звеното участват прокурори от ВП, и.ф. главен секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев, директорът на ГДНП-МВР – главен комисар Атанас Илков, заместник председател на ДАНС и др.

Целта на създаденото звено е да координира дейността на ПРБ, МВР и ДАНС за ефективно взаимодействие на институциите от деня на откриване на предизборната кампания, в самия изборен ден и ще приключи работата си до 30 дни след официалното обявяване от Централната избирателна комисия (ЦИК) на окончателните резултати от изборите.

Звеното ще обменя информация с ЦИК, с областните междуведомствени звена в страната и ще извършва анализ и обобщение на получените данни.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

платена публикация
Красен Кралев: Увеличение на средствата за спортните клубовете с над 200 процента

Вторият в листата на коалиция ГЕРБ-СДС във Варна Красен Кралев, бивш спортен министър, коментира проблемите в Министерството на младежта и спорта, както и реформите, които коалицията предлага в тази сфера. Той посочи, че от три години организацията в министерството на младежта и спорта е тотално разрушена и всичко, изградено по времето на..

публикувано на 01.06.24 в 17:40

платена публикация
ГЕРБ-СДС: Трябват повече средства за спортните клубове и масовия спорт, за да са здрави българите, а не излекувани

Водачът на листата на ГЕРБ-СДС за Варна Даниел Митов и вторият в листата на коалицията Красен Кралев се срещнаха с председатели на спортни клубове в Юнашкия салон във Варна.  Даниел Митов посочи, че държавата трябва да осигури условията, така че масовият спорт да се развива, което е свързано и с българското здравеопазване, за да могат българите да..

публикувано на 30.05.24 в 16:13

платена публикация
ДСБ на 20 години: Честит празник, свободни хора!

Дора Димитрова е кандидат за народен представител от листата във Варна на Продължаваме промяната – Демократична България.Тя е член на Националното ръководство и международен секретар на Демократи за силна България. Партията чества 20 години от учредяването си: „Изключително ми е приятно, че имам тази възможност да поздравя всички членове..

публикувано на 30.05.24 в 09:40

платена публикация
Даниела Везиева, "Български възход": Успехът на България е успех на всеки от нас

Водачът на листата на партия "Български възход" за Русе и за европейските избори Даниела Везиева коментира във Варна, че България няма ясно изразена и дългосрочна визия за развитие на нашата икономика. Тя посочи, че това, което наблюдаваме в последните три години – период на кризи и на рецесия, дава възможност за икономики, които знаят какво..

публикувано на 29.05.24 в 16:40

платена публикация
Стефан Янев, "Български възход": В момента нямаме национална цел, а трябва да имаме. Националната цел е преди всичко развитие

Водачът на листата на партия "Български възход" в София и Пловдив Стефан Янев коментира във Варна внушенията за евентуално участие на български военни във войната в Украйна.  "Държа да подчертая, за да се разсеят всички възможни митологии и внушаването на страх в хората, че България е член на НАТО и на ЕС и ние разбираме необходимостта от..

публикувано на 29.05.24 в 16:20
Подвижна избирателна кутия

Без гласуване с подвижна избирателна кутия в община Балчик

Възможност за гласуване с подвижна избирателна кутия в община Балчик няма да бъде предоставена на хората с трайни увреждания, които не им позволяват да  упражнят избирателното си право в изборно помещение. Причината е, че са подадени само две заявления в указания срок 25 май при необходим минимум от десет, съобщиха от изборната администрация в Белия..

публикувано на 27.05.24 в 18:01
Костадин Костадинов (в средата)

платена публикация
Костадин Костадинов "Възраждане": Единствено ние търсим хората за разговор в тази кампания

 "Основните политически сили в България не желаят да има висока избирателна активност по обективни причини. За да има висока и силна кампания трябва да има желание от страна на кандидатите за депутати да разговарят с хората, аз не виждам такова. ГЕРБ и ДПС нямат нужда да разговарят с избирателите си, защото те директно си ги купуват. ПП-ДБ..

публикувано на 24.05.24 в 08:00