Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радио Варна представя - 100 години ПГГСД "Николай Хайтов"

70
ПГГСД "Н.Хайтов", Варна
Снимка: Д.Дончева

100 години. Точно толкова се навършват през 2024-а от основаването на Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов“ във Варна.

От малко селско училище до модерна гимназия пътят е дълъг, но всяко усилие си е струвало, убедени са всички, които са свързали живота си с него. В началото са били само две стаи – днес са 19 кабинета, 8 работилници, 4 машинни отделения, физкултурен салон, спортни площадки и всички съвременни технологии. В двора преди няколко години сътвориха и парк – дендрариум с над 80 вида дървета и храсти. Учениците се обучават в специалностите мебелно производство, интериорен дизайн, парково строителство и озеленяване, горско и ловно стопанство, производство на тапицирани изделия, реставрация на стилни мебели и дограма. През 2016 година е въведено дуалното обучение, което се развива успешно и днес.  Чрез него учениците съчетават теорията с практиката, като работят във фирми, с които гимназията е сключила договори, получават и възнаграждение, както и готовност да започнат работа веднага след като завършат средното си образование.

Директор на училището вече 30 години е Мария Георгиева. По повод годишнината заедно с нейните колеги са подготвили  богата програма, която започна още миналата година. Най-вълнуващата част е днес – съборът на възпитаниците на училището.



През 2024 година се навършват  105 години от рождението на патрона на училището Николай Хайтов. Не случайно гимназията носи неговото име. Самият Хайтов е завършил курс по лесничейство в Лесовъдния отдел на Агрономическия факултет в Софийския университет през 1943 година. Работил е във величествената Родопа планина и от там се раждат неговите разкази. Разказите на писателя са живи и днес, а „Дивите разкази“ бяха вдъхновение за конкурс по дърворезба, в който за втора година се включиха учениците.

Нормално гимназиално училище – така може би изглежда гимназията по дървообработване за хората, които не са влизали в нея. Но…истината е друга. Един от най-дългогодишните преподаватели в гимназията по дървообработване е преобразил вътрешното пространство с красиви дърворезби и интарзии. Разбира се с помощта на учениците и свои колеги. Идеята е на преподавателя Димитър Досев, който я осъществява от 1984 година. Днес господин Досев е на 72 години и все още работи в училището. А благодарение на него учениците все още изучават тънкостите на дърворезбата.



Училището е второто семейство за учителите от гимназията по горско стопанство и дървообработване във Варна. Без да е математик, човек лесно може да пресметне, че по-голямата част от живота на следващите ни събеседници е преминал именно в училището, защото всички освен, че сега са учители в него, са били и негови ученици. Чуйте Веселина Добрева, която е учителка по специална теория:

Преподавателят по учебна практика Живко Митев, който учи децата на тапицерство:

Станчо Атанасов, учител по учебна практика в мебелното производство:



Какво е едно училище без неговите ученици? В гимназията се гордеят с постиженията на своите възпитаници – подредили са всички отличия на специални витрини, които с времето стават все повече. За избора на училище и бъдеща професия споделиха Генчо Панайотов, Теодора Цветанова и Симеон Янев:






Съборът на възпитаниците на Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов“ е днес от 10.00 часа в двора на училището. Не е случайна датата на срещата – 11-и май  е църковният празник на Светите равноапостоли Кирил и Методий – празник, който бележи началото си през Възраждането и се свързва с училищните тържества, които са били организирани на 11 май.

Честит празник на всички!

По повод вековния юбилей, училището вече има и химн. Автор на текста е Станка Иванова, музиката и изпълнението на Теди Генев.



Снимки: Димитрина Дончева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Днес е Черешова задушница

Днес е Черешова задушница, която се отбелязва в съботния ден преди големия християнски празник Петдесетница. Тази събота е ден, в памет на всички починали православни християни, наричан още Спасовска задушница. Свързан е с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък. След..

публикувано на 22.06.24 в 11:20
село Радево

На село в Радево

Бягство в друг свят. Такова е усещането във варненското село Радево. На хубаво място е разположено селото. Но ако искаш да стигнеш по него трудно ще го намериш, защото никъде по пътя Варна-Добрич няма табела, която да указва посоката. Ориентираме се по картата на България и gps-а в колата. До там гледката е красива, особено сега, когато има..

публикувано на 22.06.24 в 08:00
Снимката е илюстративна

Във Варна започнаха да пръскат срещу комари

Във Варна започна обработка против комари на терени с обществено значение, съобщиха от общинското предприятие  „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация”. Вече са обработени Морската градина, включително районът около Летния театър и Зоопарка. С топъл аерозол са напръскани парковете във Възраждане, Младост и район „Вл. Варненчик“, както и част от деретата...

публикувано на 21.06.24 в 17:33

"Къщичка за птици" събира туристи в местност край Белослав

Нов туристически информационен център за екотуризъм, помещаващ се в сграда, наподобяваща къщичка за птици, отвори врати за посетители в Птичи рай "Ятата" в община Белослав, съобщават от Областен информационен център - Варна. Целта на новосъздадения център е популяризиране на местното природно и историческо наследство на територията на Община Белослав,..

публикувано на 21.06.24 в 12:53

Премиера на "Лудориите на Карлсон" в Добрич днес

Вечните истории за Карлсон и Дребосъчето ще оживеят тази вечер на сцената на Държавния куклен театър „Дора Габе“ в Добрич. Премиерата е последната за този сезон и е под режисурата на Леонард Капон. Пиесата е подходяща за всички възрасти и има за цел да развихри въображението на зрителите и да възпита в тях смелостта да бъдат различни и по своему..

публикувано на 21.06.24 в 11:00

43-ти пешеходен поход „100 километра за 24 часа“ стартира във Варна днес

Традиционният пешеходен поход „100 километра за 24 часа“ ще се проведе на 21 и 22 юни във Варна за 43-ти път. Събитието се е превърнало в желан избор за любителите на природата и дългите разходки. Целта е участниците да разгледат природните богатства на Варненския регион.Всички участници трябва да са на началната точка в кв. "Виница" в 17.30ч.,..

публикувано на 21.06.24 в 09:25

Жълт код за опасно високи температури в 16 области в страната днес

Жълт код за опасно високи температури е обявен в 16 области на страната. Предупреждението е в сила за Благоевград, Кюстендил, Кърджали, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Стара Загора, Хасково, Ямбол. В тези области ще е горещо, като максималните температури ще са между 35 и 38 градуса. Днес..

публикувано на 21.06.24 в 08:35