Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Районният мюфтия Исмаил Ахмедов:

"Няма значение от кой етнос е човекът, важното е човекът да е човек"

Исмаил Ахмедов - районен мюфтия на Варна
Снимка: Александър Йорданов

Над 20% от населението на планетата изповядват исляма. Това е втората най-разпространена религия в света след християнството. У нас мюсюлманите са около 10 на сто от населението.

40 хиляди са мюсюлманите в нашата област, а във Варна са 10 хиляди.
"Понеже хората от селата идват да работят в по-големите градове, броят на мюсюлманите също се увеличава в нашия град – Варна", казва Исмаил Ахмедов, районен мюфтия от 3 години. Неговият екип е много малък – той, секретарят му и вакъфският директор, тоест специалист по недвижимите имоти. Офисът им е на улица „Ангел Георгиев“ 25. На същия адрес е и най-голямата джамия във Варна „Азизие“. Едва ли има варненец, който да не знае това място и този храм. В момента е належащ ремонт на минарето на джамията:

Исмаил Ахмедов - Районен мюфтия във Варна (в средата) и Бахредин Юсеин, вакъфски директор (вдясно)

"Където има проблем в самия пръстен, пукнатини, вследствие от дъждове и от зимните обстановки. Затова ще започнем кампания, където да подновим цялото минаре, за да не стане някакъв инцидент, не дай си Боже. Около 40 хиляди лева ще струва целия ремонт на минарето", посочва Ахмедов.

Ремонт на фасадата на минарето трябва да се направи на една от най-старите джамии у нас - в град Суворово. Тя е и паметник на културата. 

Една от най-старите джамии у нас - тази в Суворово - има нужда от спешен ремонт

В село Доброплодно ще има кампания за набиране на средства за джамията „Еюб“ – там проблемен е покривът. Освен най-известната - „Азизие“, във Варна има още две джамии – „Хайрие“, в района на ж.п. гарата, и най-новата, която е в район „Аспарухово“. 40 са джамиите в цялата област, но само половината от тях са действащи. Няма достатъчно имами, посочва причината районният мюфтия:

"Търсим кадри, които са от нашата страна, които да покрият нуждите на мюсюлманите и на хората в нашия хубав град. По принцип има кандидати за имами, също така в Шумен имаме едногодишен курс за имами и оттук искам да кажа: всеки, който иска да работи с нашия екип, е добре дошъл в Районно мюфтийство – Варна", обясни Ахмедов.


Екипът на Исмаил Ахмедов прави много за отваряне на районното мюфтийство към хората чрез редица инициативи. Започнали са срещи с държавни и общински институции. Планират посещения и във варненския затвор.

Чрез дарители по инициатива на Главното мюфтийство се подпомага издръжката на 20 сираци във Варна и областта, в цялата страна те са над 600. Също с помощта на дарители преди свещения за мюсюлманите месец Рамазан от Районното мюфтийство са раздали топъл обяд на около 100 души. Тази благотворителна акция ще се поднови през октомври.

"Нашата цел като Районно мюфтийство - Варна е да достигнем до всички хора. Било то мюсюлмани или немюсюлмани. За нас няма значение от кой етнос е човекът, важното е човекът да е човек," завършва Ахмедов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Имат ли вяра жителите на област Добрич, че един ден и те ще се движат по европейски пътища

За изоставането на инфраструктурата на област Добрич се говори от години и отново от години се леят обещанията на политиците да се обърне повече внимание на Североизточна България. Реалността показва, че поетите ангажименти остават само във времето на предизборна кампания и веднага след нея Добруджа остава точно толкова в периферията на националната..

публикувано на 07.06.24 в 15:32

Петокласник от Варна стана шампион на шампионите по ментална аритметика в Барселона

Петокласникът Мартин Боев от Варна стана шампион на шампионите на международно състезание по ментална аритметика в Барселона. За 10 минути успява да се справи със 147 задачи. Споделя, че за бързото смятане е необходима голяма концентрация. Той ползва своя техника за изчисленията. Визуализира наум сметало и си помага с пръсти. Менталната аритметика развива..

публикувано на 07.06.24 в 13:38

Златина и нейните истории от далечния край на света

За по-малко от година Златина Ванкова и съпругът ѝ Георги са част от населението на "down under" или, иначе казано - Австралия и Нова Зеландия. Down under е термин, с който англоезичният свят обозначава именно този далечен край на света. Съчетават работа и приключения, използвайки най-малкият континент като база, с която да достигнат екзотично звучащи..

публикувано на 07.06.24 в 13:00
Пламен - спасител на плажа

Спасител на плажа: Флаговата сигнализация е като светофара на улицата

Лято, море и плаж – колко му трябва на човек да е щастлив. Така чаканото от всички лято вече е факт. Градските плажове във Варна работят на пълни обороти, плажуващи има и през седмицата, но най-много хора обикновено отиват на плаж през почивните дни. И този уикенд ще е така, според един от спасителите на централния плаж във Варна. Той се казва..

публикувано на 07.06.24 в 07:50

От чистотата редовно пропускат стара детска площадка около ул. "Васил Друмев" във Варна

Детска площадка в периферията на ул."Васил Друмев" във Варна редовно остава пропусната от служителите на чистотата, оплакват се живеещите в района. Кошчетата за боклук не се обслужват, каза Димитър Ставрев. По думите му площадката е останала невидима и в плана за обновяване на детските пространства. Проблем според него е и фактът, че пясъчникът се е..

публикувано на 06.06.24 в 16:15

Фестивал на занаятите и изкуствата започва от днес в Добрич

Фестивал на занаятите и изкуствата започва от днес в Добрич. Проявата се организира за четвърти път и ще продължи до 8 юни. Събитието ще даде възможност за изява на над 60 изложители от над 30 населени места в страната. На Фестивала на занаятите и изкуствата, който ще бъде разположен на площад „Свобода“ в Добрич, ще бъдат представени занаяти и приложни..

публикувано на 06.06.24 в 09:58

Нагласите на балчиклии в предстоящите избори за ЕП и НС на 9 юни

Балчиклии не са със силното усещане за европейци. Освен възможността да пътуват по-свободно, очакват и други промени - цени, заплати, отношения между държавите.  След 9 юни са по-скоро песимисти, че България ще има устойчиво правителство.  Смятат, че гражданите са отегчени от избори и прогнозират по-скоро ниска..

публикувано на 06.06.24 в 09:43