Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изтича крайният срок за подаване на заявления за гласуване в чужбина

Снимка: Ани Петрова

До 14 май всеки български гражданин, който има право да избира и желае да гласува извън страната, трябва да заяви това чрез писмено заявление по образец или чрез електронно заявление през интернет страницата на Централната избирателна комисия.

Вторник е и краен срок за организациите на българските граждани в съответното място извън страната, които могат да правят предложение до ръководителите на ДКП за местоположението на избирателните секции извън страната.

До момента над 26 300 са потвърдените заявления за гласуване в чужбина за изборите за народни представители, подадени чрез електронната система на Централната избирателна комисия. Най-много заявления от наши сънародници са подадени от Турция - над 17 хиляди, следвани от тези в Германия - над хиляда и 600, както и от Великобритания и Северна Ирландия - хиляда и 400.

За изборите за евродепутати нашите сънародници зад граница до момента са подали малко над 6 хиляди електронни заявления за гласуване./ БГНЕС


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

платена публикация
"Възраждане" закри предизборната си кампания във Варна

Политическа партия "Възраждане" закри предизборната си кампания във Варна. "Трябва да разберем много добре, че ако не гласуваме, ние  ние ще дадем властта на тези, които не искат да ни управляват, а искат да ни ограбят", коментира вторият в листата с кандидати за народни представители на "Възраждане" от Варна в следващото обикновено Народно събрание..

публикувано на 07.06.24 в 10:20

платена публикация
Бойко Борисов: От ГЕРБ винаги сме изпълнявали ангажиментите към Варна и ще продължим да го правим

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов беше посрещнат с аплодисменти от членовете и симпатизантите на коалицията в Двореца на културата и спорта във Варна, където беше закрита предизборната кампания за предстоящите на 9 юни избори за национaлен и европейски парламент.  Пред тях бяха представени водачи на листи на коалицията от цялата страна, във Варна..

публикувано на 07.06.24 в 09:40

платена публикация
Борислав Гуцанов: На съдбовен кръстопът между мира и войната сме

Време е да кажем стоп на сглобките и липсата на принципи в политиката Предстоящите на 9 юни избори са от съдбовно значение за България. Това казва в обръщение до варненци и до избирателите на левицата водачът на листата на партията във Варна Борислав Гуцанов. „Скъпи приятели, уважаеми варненци, на финала на шестата предизборна..

публикувано на 06.06.24 в 15:40

ЦИК публикува симулатор за машинно гласуване

Онлайн симулатор на машинното гласуване за изборите 2 в 1 на 9 юни публикуваха от Централната избирателна комисия.  Бюлетината на симулатора не съдържа имена на кандидати, но позволява на избирателите да се ориентират как технологично протича гласуването.  Симулатора може да видите  тук. 

публикувано на 06.06.24 в 12:41

В пет секции в община Балчик ще има кандидатски листи на Брайлова азбука

На 9 юни г ласуване с подвижна избирателна кутия в общината няма да се организира заради изисквания минимум от 10 желаещи. Изборната администрация обявява, че са определени секции за гла­су­ва­не на из­би­ра­те­ли със зат­руд­не­ния в прид­виж­ва­не­то в гр. Бал­чик – това са двете секции в Мелницата. Из­би­ра­те­ли­те, нуж­дае­щи се от по­мощ за..

публикувано на 04.06.24 в 15:29

Хартиените бюлетини за изборите 2 в 1 ще са със синьо и зелено мастило

Хартиените бюлетини за двата избора на 9 юни  - за Народно събрание и европарламент, ще се с различен цвят мастило, за да не се бъркат. Тази за Народно събрание ще е напечатана със зелено, а за Европейски парламент - със синьо. Това припомни председателят РИК - Варна Велин Жеков. Той каза, че заради изборите 2 в 1 се създава и двойна работа за..

публикувано на 04.06.24 в 13:18

платена публикация
Д-р Ивайло Митковски: Няма да позволим на Пеевски и Борисов да си делкат държавата

Единственият компромис, който ПП-ДБ биха направили след извънредните избори за 50-о Народно събрание, са преговори с евроатлантически формации и да бъде разписано това, което 49-тият парламент не успя да осъществи. Да бъдат описани като ангажименти и дати, определени политики и действия. Според варненския избраник от Демократична България, д-р..

публикувано на 04.06.24 в 09:40