Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спасиха две костенурки от защитен вид в гора край Варна

Две шипобедрени костенурки спасиха и върнаха в гората край село Бозвелийско служители на Държавното горско стопанство в Провадия. При рутинна проверка на каруца, управлявана от двама жители на село Величково (община Дългопол), горските откриват двете костенурки в голям съд. Служителите на стопанството веднага прибират животните и ги пускат по-късно, на отстояние от пътя и местата, които най-често посещават гъбарите.

Шипобедрената костенурка е защитен вид от Приложение II на Бернската конвенция и от Приложения II и III на Закона за биологичното разнообразие. Основните причини за застрашеността на шипобедрената костенурка са интензивното земеделие и улавянето ѝ от хората. Костенурките се използват за храна или заради поверието, че кръвта им помага за лечението на рак, левкемия и други тежки болести, което не отговаря на истината. Хората, които ловят този вид, подлежат на глоба до 5000 лв. по Закона за биологичното разнообразие, а на юридическите лица се налага имуществена санкция до 10 000 лв.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Концерт в лятна вечер” по повод 90 години Радио Варна

„Концерт в лятна вечер” – на открито, на входа на Морската градина във Варна. Това е нашият подарък за верните ни слушатели и приятели! Радио Варна Ви кани на „Концерт в лятна вечер” на 16 юни на специална сцена на входа на Морската градина. Началото е 19.00 ч. През настоящата 2024 г. Радио Варна отбелязва своята 90-а годишнина с..

обновено на 10.06.24 в 18:37

Лесна работа: След избори

Както винаги, след избори на повечето от нас рязко им се приисква поне за малко да сменят професията си, да станат туроператори, да изпратят някои кандидати за народни представители далеч-далеч, на място, с което не би имало връзка... И по възможност билетът за съответната дестинация да е еднопосочен, за да могат въпросните хора да си..

публикувано на 10.06.24 в 17:35

104-годишен варненец не пропусна да гласува, избра електронната бюлетина

Най-възрастният избирател във Варна - 104-годишният Хиньо Коларов, не пропусна да даде своя глас на изминалия вот 2 в 1. Той избра да гласува с машина, предаде БНТ. Споделя, че досега може би е гласувал 100 пъти. За първи път пуска своята бюлетина, когато е на 18 години, преди 86 години - през 1938 година. Сега вече се придвижва трудно, но с..

публикувано на 10.06.24 в 10:56

Седмицата започва с горещини

Утрото в понеделник ни посреща с тихо и спокойно време и лека прохлада по морето. Днес ще е слънчево, във вътрешността горещо. По-късно следобед и вечерта ще има временни увеличения на облачността и в Североизточна България са възможни изолирани краткотрайни превалявания. Вятърът ще е слаб от юг-югозапад, следобед умерен от юг и югоизток...

публикувано на 10.06.24 в 05:41

От глобалните теми до отделния човек

Особено нещо са изборите за Европейски парламент. У нас кампанията мина под сянката на националните избори, доста вяло, без сериозни послания. Но дали само у нас е така? Срещнах се с поляците Гжегож Вилк-Якубовски и д-р Артур Кохчински – те са част от преподавателския екип на Университета за приложни науки в Келце. "Преди няколко месеца имаше..

публикувано на 09.06.24 в 20:00

Горица и Детелина - 10 км от оптимизма до песимизма

Хубав климат, море, Балкан, нов асфалт и нови заселници. Животът в село Горица, което е на километри от Бяла, е спокоен, каза един от жителите Наско Атанасов, който не се оплаква. Водопроводът в населеното място е сменен, пътищата са хубави, разказа той. Пенсионер е, радва се на работата в градината, радва се, че това, което произвежда - все еко плодове..

обновено на 09.06.24 в 18:02

Под знака на черешите и сафрида: Изборите през очите на екипа на Радио Варна (фотогалерия) - обновява се

Бавно, мудно и с объркване на места! Така започна изборният ден във Варна, видян през очите на екипа ни.  Неделя като всяка друга - кой за сафрид, кой на спорт из Морската градина, кой на плаж от рано, кой да бере череши... Минути след 7 ч. първи гласуващи и недосложени все още лепенки на урните. Ами сега?  Цял училищен коридор,..

обновено на 09.06.24 в 17:51