Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Роберт Фицо е с опасност за живота

Снимка: АП/БТА

Премиерът на Словакия Роберт Фицо беше прострелян в Хандлова. „Роберт Фицо беше прострелян многократно и в момента е с опасност за живота“, съобщиха от кабинета на премиера на официалната му страница във Фейсбук, предаде БГНЕС. В публикацията се казва, че в момента тече транспортацията на Фицо с хеликоптер до Банска Бистрица. Необходима е спешна хирургическа интервенция, а следващите няколко часа ще бъдат решаващи.

Според предварителната информация премиерът е прострелян четири пъти, като един от куршумите е попаднал в областта на корема. Трагедията се е разиграла пред Дома на културата в Хандлова. Градът се намира на 150 км североизточно от столицата Братислава.

Новината за покушението беше потвърдена и на заседанието на местния парламент. Заместник-председателят на Националния съвет Любош Блаха (Смер-СД) прекъсна работата на настоящата сесия за неопределено време.

Според телевизия JOJ мъж от тълпата е започнал да стреля по министър-председателя, след като той е излязъл да поздрави жителите на Хандлова.

Според свидетели, които са били на мястото на инцидента, Фицо се е приближил до хората, които са го посрещали, тогава са произведени няколко изстрела. След това премиерът е паднал на земята.

Предполагаемият нападател е бил задържан от полицията. Полицията отцепи района около сградата.

Президент и опозиция - шокирани

Президентът Зузана Чапутова остро осъди „бруталното и безразсъдно“ нападение срещу министър-председателя: „Шокирана съм. Пожелавам на Роберт Фицо много сили, за да се възстанови от нападението в този критичен момент“.

„Ужасен съм от това докъде може да доведе омразата към различното политическо мнение“. Това заяви новоизбраният президент на Словакия Петер Пелегрини от „Глас“, коалиционен партньор на управляващата партия на простреляния премиер Роберт Фицо (Смер-СД). „Не е задължително да сме съгласни с всичко, но има много начини да изразим несъгласието си по демократичен и законен начин“, заяви Пелегрини.

Заместник-председателят на парламента и председател на опозиционната „Прогресивна Словакия“ Михал Шимечка е шокиран и ужасен от стрелбата по министър-председателя Роберт Фицо. „Недвусмислено и категорично осъждаме всяко насилие. Вярваме, че министър-председателят Фицо ще се оправи и че този ужасен акт ще бъде изяснен възможно най-скоро“, подчерта той.

Главният прокурор на страната обеща да бъдат предприети „всички действия, така че извършителят да бъде безкомпромисно и справедливо наказан“.

Шок и в ЕС

Не закъсня и острата реакция на отговорните европейски фактори. Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен „остро осъди подлото нападение“ срещу Фицо.

„Подобни актове на насилие нямат място в нашето общество и подкопават демокрацията - най-ценното ни общо благо. Мислите ми са с премиера Фицо и неговото семейство“, написа тя в социалната мрежа.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел написа в социалната мрежа Х, че „нищо не може да оправдае насилието или подобни нападения“. „Мислите ми са с министър-председателя и неговото семейство“, добави той.

„Бях дълбоко шокиран от чудовищното нападение срещу моя приятел, министър-председателя Роберт Фицо“. Това написа в социалната мрежа Х унгарският премиер Виктор Орбан. „Молим се за неговото здраве и бързо възстановяване! Бог да благослови него и страната му!“, добави Орбан.

Германският канцлер Олаф Шолц определи нападението като страхливо. Той призова за прекратяване на „насилието в европейската политика“.

Украинският президент Володимир Зеленски определи покушението като ужасяващо. „Остро осъждаме този акт на насилие срещу нашата съседна държава партньор. Трябва да се положат всички усилия, за да се гарантира, че насилието няма да се превърне в норма в която и да е държава или сфера. Искрено се надяваме Роберт Фицо да се възстанови скоро и изразяваме своята солидарност с народа на Словакия“.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пожела на словашкия премиер бързо оздравяване и заяви, че мислите му са с Фицо и неговото семейство.

България също осъди нападението срещу Фицо. „Категорично осъждаме нападението срещу Роберт Фицо! Пожелаваме му скорошно възстановяване, а на семейството му - сила и кураж“, заявиха от Министерски съвет.

Кой е Роберт Фицо?

Роден в работническо семейство на 15 септември 1964 г., Фицо, юрист по професия, започва политическата си кариера в Комунистическата партия малко преди „кадифената революция“ от 1989 г., довела до разпадането на бившата Чехословакия.

От 1994 г. до 2000 г. той е представител на Словакия в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), а през 1999 г. създава лявоцентристката си партия Смер-СД, след като е отхвърлен за министерски пост от Демократичната левица (ДЛ), политическите наследници на комунистите.

През 2006 г. „Смер“ печели съкрушителна победа, която изстрелва Фицо на премиерското място две години след присъединяването на Словакия към ЕС. През 2009 г. той вкарва страната си в еврозоната, но не успява да сформира коалиция през следващата година, въпреки че печели изборите.

През 2012 г., след падането на дясноцентристката коалиция заради обвинения в корупция, той постига нова победа, а през 2016 г. отново печели, но две години по-късно се налага да подаде оставка на фона на масови протести заради убийството на разследващ журналист и неговата годеница.

Забъркан в обвинения в корупция, които винаги е отричал, Фицо е фен на бодибилдинга, футбола и бързите коли. Той е наричал словашките журналисти "мръсни антисловашки проститутки".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Публична дискусия за обсъждане на уличната регулация в СО "Телевизионна кула" днес

Oрганизират публична дискусия относно предстоящото изграждане на улици, водоснабдяване, канализация и улично осветление в СО "Телевизионна кула“. Срещата ще се проведе от 18:30 часа днес в зала "Пленарна" на Община Варна. На нея ще бъде обсъден обхват за проектиране на ПУП-ПРЗ (Подробен устройствен план – План за регулация и застрояване) по Плана за..

публикувано на 11.06.24 в 10:09

Задържаха 49-годишен, откраднал телефон от игрална зала във Варна

49-годишен варненец е откраднал мобилен телефон, оставен без надзор, от игрална зала в морската столица. Той е задържан в полицейския арест на  Първо Рaйонно управление на полицията.  Извършителят е известен на МВР и осъждан. По случая е образувано досъдебно производство. Отнетата вещ е предадена и присъединена към материалите по разследването.

публикувано на 11.06.24 в 09:10

Протест пред содовия завод в Девня днес с искане за увеличение на заплатите

Протестен митинг пред содовия завод в Девня организират днес от синдикалните организации на КТ „Подкрепа“ и КНСБ. Те са започнали процедура по уреждане на колективен трудов спор с искания за допълнително увеличение на основните възнаграждения със 150 лева на човек, считано от 1 юли 2024 г., както и за връщане на 10-те заплати обезщетенията..

публикувано на 11.06.24 в 08:45

При 100% обработени протоколи във Варна: ГЕРБ-СДС печели вота, "Възраждане" е на втора позиция

При 100 % обработени протоколи във Варна за изборите за Народно събрание води ГЕРБ-СДС с 30.38%, втори са " Възраждане " с 16.83%. Трети са ПП-ДБ с 15,05 процента,  „Има такъв народ“ получават 7,3 процента, „Величие“ – 5,85 процента от гласовете на избирателите. ДПС са шести с 5,84 процента , „БСП за България“ имат 5,79 процента...

публикувано на 11.06.24 в 06:56

Окончателно: Седем партии влизат в следващото Народно събрание

Седем партии влизат в следващото Народно събрание, сочат официалните данни от преброяването на гласовете, публикувани на сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК). При 100% обработени протоколи първа политическа сила е  ГЕРБ-СДС , която печели 24.70% от гласовете. Веднага след нея се нарежда ДПС със 17.07% от гласовете на избирателите...

публикувано на 11.06.24 в 06:15
Балчик

Горещо, привечер ще превали

Днес атмосферата ще се лабилизира. Ще е слънчево, но следобед и привечер ще се развива купеста облачност и на места, главно в Североизточна България и северното Черноморие ще превали слаб дъжд. Вятърът ще е до умерен от юг-югоизток, само в Дунавската равнина ще е от запад. Максималните температури ще са по-високи от обичайните: във вътрешността на..

публикувано на 11.06.24 в 05:47

При 99,39% обработени протоколи: ГЕРБ-СДС печелят във Варна, "Възраждане" - втори

От РИК-Варна оповестиха резултатите от парламентарните избори на база обработени 99.39 процента протоколи от СИК. За ГЕРБ-СДС са гласували 40 615 избиратели или 30.39 процента За "Възраждане"- 22479 души, или 16.82 процента За  коалиция ПП-ДБ -20 058 или 15.01 процента За ИТН -9 734 избиратели-7.28 процента За Величие-7827 -5.86 процента..

публикувано на 10.06.24 в 18:48