Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хотелиери основаха нова асоциация

2
Снимка: БГНЕС

Представители на най-големите хотелски вериги у нас основаха Сдружението "Българска хотелска асоциация“. Вписването в Търговския регистър е от 14 май 2024 г. Учредителите са 14, съобщи за Радио Варна Красимира Стоянова – изпълнителен директор на КК „Албена“ АД. Стоянова е един от членовете на Управителния съвет на новоучредената Българска хотелска асоциация. 

Сред учредителите в новата асоциация са КК „Албена“, КК „Св. св.Константин и Елена“, собственици на хотели в различни курорти – и на Черноморието, но и в планинските ни курорти, както и такива, които имат хотели в големите градове в страната. 

"Само обединени заедно можем да работим за своя интерес. При наличието на над 240 организации в туризма, много голяма част от тях не са достатъчно ефективни или не защитават напълно нашите интереси", подчерта Стоянова. По думите й, трябва да се работи усилено за промяна на имиджа на България. "Ние желаем да не бъдат подменяни нашите визии, изказвания и мнения", каза още тя. 

Членове на новата асоциация са представители на хотели в цяла България. 

Липсата на реклама е един от основните проблеми за хотелиерите у нас, посочи Стоянова. Друга пречка е издаването на визи за работници и за туристи. "Всички представители на хотелиерския бизнес, без значение дали касае визите на работниците, които доставяме отвън, или визите на туристите, които искаме да привлечем. Еднакво голям проблем е за нас дали работниците, които очакваме сега в началото на сезона, ще получат визи за ноември, които няма да са ни необходими, или че сме затворили вратите за нашите съседи турци, които имат сантимент към туристическите дестинации у нас. През май те не могат да подадат документ за виза, защото има проблем с внедряването на въздушния Шенген и системата", обобщи Стоянова. 

"Ние сме най-пострадалата от войната държава в Европа. Това може да бъде нашият критерий за трудна достъпност, базата, която нашите политици може да изискат за облекчаване на визовите режими за гостите, които пристигат в България", допълни тя.


Целта на новата асоциация е да подпомага развитието на хотелиерството като част от туристическия сектор в България, да защитава правата и интересите на членовете си пред държавни, общински, административни и други органи и организации. Тя ще изработва стратегии и програми за развитие на съответните пазари и популяризиране на търговската дейност на членовете си и ще осъществява посредничество в комуникацията между Министерството на туризма и други административни органи и търговските партньори. 

Учредителите на асоциацията са: Красимир Станев, Веселин Данев, Лъчезар Тодоров, Венцислав Танчев, Николай Козанов, Милко Рушанов, Григор Гиданов, Росица Венева, Елза Радкова, Живко Иванов, Радина Стоянова, Елена Косева и Михаил Попов. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Къде няма да има ток на 14 юни

Заради профилактика на съоръженията във Варненска област ток няма да има на следните места: - от 8.30 ч. до 17 ч. ток няма да има в част от Виница във Варна, както и в карето, заключено между бул. Чаталджа, ул. Любен Каравелов, ул. Найден Геров и бул. Осми Приморски полк. Временни смущения ще има в районите на местностите Акчелар, Ваялар, Траката,..

публикувано на 14.06.24 в 06:33

Дъжд, гръмотевици и вятър

Днес през страната ще премине студен фронт, преди фронта атмосферата е неустойчива!  Сутринта облачността от югозапад на североизток ще се увеличава, ще превалява дъжд. От обяд до нощта ще се развива и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи , на места интензивни, значителни по количество с гръмотевици и временни силни пориви на..

публикувано на 14.06.24 в 06:16

Какво е разпределението на мандатите в новото Народно събрание?

ЦИК обяви мандатите на парламентарно представените партии в 50-ото Народно събрание. ГЕРБ-СДС ще има най-много депутати в новото Народно събрание - 68.  Втората по численост парламентарна група ще е на ДПС - 47, а трета – тази на "Продължаваме промяната-Демократична България" – 39, обяви ЦИК.   Разпределението на мандатите показва, че..

публикувано на 14.06.24 в 06:14

За един месец се затваря част от ул. “Арх. Манол Йорданов“

До 13 юли се затваря част от ул. „Арх. Манол Йорданов“, която свързва Горна и Долна Трака. Преустановено ще бъде движението от кръстовището с ул. „Драган Данаилов“ до кръстовището с бул. „Осми приморски полк“, съобщават от общинския пресцентър. Причина за новото затваряне на улицата са строително-монтажни работи по изграждане на битова канализация в..

публикувано на 13.06.24 в 18:24

Броят колите в трафика по ул. "Отец Паисий", живеещи в района не искат разширяване на пътя

Ще обследват трафика по ул. „Отец Паисий“ в отсечката от бул. „Сливница“ до бул. „Цар Освободител“. Автомобилите ще бъдат преброявани за определен период от време с камери или детектори чрез симулационен модел. Това стана ясно по време на приемния ден на кмета Благомир Коцев, съобщават от общинския пресцентър. Поводът е искане на живеещи в района, които..

публикувано на 13.06.24 в 18:19

ЦИК обяви новите български евродепутати

Председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова обяви имената на новоизбраните 17-те български евродепутати:  Ивайло Вълчев от листата на ИТН Петър Петров Волгин от "Възраждане" Станислав Стоянов от "Възраждане" Рада Лайкова от "Възраждане" Никола Минчев от ПП-ДБ Радан Кънев от ПП-ДБ Христо Петров от ПП-ДБ Андрей Ковачев от..

публикувано на 13.06.24 в 17:57

Заради масови кражби на вода високата част на Константиново страда от безводие

Кражби на вода оставят горната част на село Константиново с пресъхнали кранове. Това установява проверка на ВиК, посочи Живко Петров, ръководител на ВиК участък "Девня". От четири проверени абоната при три водата тече без да е отчитана от водомера, каза той. Петров  изрази подозренията си, че голяма част от населението използват вода без да плащат и..

публикувано на 13.06.24 в 16:44