Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Автотехническа експертиза ще установи скоростта при катастрофата край Аксаково

Снимка: Румен Сарандев

Военно-окръжна прокуратура води разследване след тежката катастрофа с участието на кола на служебната власт, при която загина един човек, а други двама са ранени. Инцидентът стана на входа на Аксаково в участък, където има ограничение на скоростта. Тепърва ще се установява скоростта на автомобилите. 

Рано тази сутрин подполковник Георги Василев, заместник-военен окръжен прокурор на Сливен, заяви, че продължават следствените действия и оглед на местопроизшествието. Военен прокурор ще разпита свидетели. Екипът от Сливен пристигна във Варна. 

Разпитани са четиримата участници в катастрофата с кола на НСО - шофьорът, бившият премиер Кирил Петков, неговото пресаташе и охранител на Петков. 

Днес предстои да бъдат разпитани свидетелите на инцидента от други автомобили, както и да бъде направена аутопсия на загиналия шофьор. Ще бъде взета и кръвна проба за алкохол, съобщи подполковник Георги Василев.

Вече е назначена автотехническа експертиза, която да докаже кой с каква скорост се е движил и да се разследва инцидента. 

"Разпитани са и четирите лица, които са пътували в автомобила на Националната служба за охрана. Още снощи, незабавно след приключване на огледа на местопроизшествието, лично от военния прокурор в град Варна. Днес ще продължат разпити на нови лица, които са присъствали на произшествието незабавно, след като то е станало. Доколкото знам разрешената максималната скорост, е около 60 км в час в този участък на пътя, преди навлизане в населеното място - град Аксаково. С каква скорост са се движили двата автомобила ще стане ясно след събиране на всички доказателства и назначаване на автотехническата експертиза, която ще даде отговор за механизма на настъпилото ПТП и евентуално кой от водачите, какви действия е предприел точно преди настъпването на катастрофата", обясни подполковник Василев.

Тежко пострадалата 58-годишна жена е в интензивно отделение във Варна. Красимира Иванова, съпруга на загиналия водач, има множество травми и все още е с опасност за живота. След 10 часа се очакват подробности от МБАЛ "Св. Анна". 

Военна прокуратура е образувала досъдебно производство по случая с катастрофата с кола на НСО, заяви вътрешният министър Калин Стоянов.

Тепърва с автотехническа експертиза ще бъде изяснена скоростта, с която се е движил кортежът на Кирил Петков. "Четири години, след като е бил министър-председател, той има право да бъде охраняван от НСО", обясни Стоянов. 










Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Горещо с валежи и гръмотевици

Днес ще има променлива облачност. Ще има краткотрайни валежи, сутринта на отделни места, а късно следобед и привечер ще са на повече места, по-интензивни, с гръмотевици, отново има опасност и от градушки. Явленията ще продължт и през нощта и утре. Ще духа слаб вятър предимно от изток-североизток, но по време на валежите е възможно временно рязко..

публикувано на 13.06.24 в 06:15

Адресите без ток

На 13.06.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна – карето, заключено между ул. Козлодуй, ул. Русе, ул. Бачо Киро, електрозахранени от ТП 136 и ТП 1011. Временни смущения в електрозахранването са..

публикувано на 13.06.24 в 05:00

Кои ще са новите български евродепутати?

Днес изтече срокът, в който избраните за евродепутати и за народни представители в 50-ия Български парламент трябваше да декларират пред Централната избирателна комисия решението си дали избират Брюксел или София.  Превес на опитните политици пред дебютантите – такъв е резултатът от битката за Европейски парламент, предаде БНР.  Журналистът Петър..

публикувано на 12.06.24 в 18:30

Предлагат референдум за намерението за изграждане на ветрогенератори край 15 добрички села

Референдум за изграждането на ветрогенератори край 15 добрички села ще инициира кметът на община Добричка Соня Георгиева. Има инвеститор, който е заявил своето намерение, а според процедурата се изисква изменение на Общия устройствен план на общината за обособяване на територии. "Засега от тях няма нищо официално, има само инвестиционно намерение...

публикувано на 12.06.24 в 18:10

Присъди от 20 и 17 години получиха баща и син - германци, за убийство в балчишкото село Соколово

Баща и син – германци, убили свой съгражданин в балчишкото село Соколово, получиха присъди от 20 и 17 години затвор, постанови Варненският апелативен съд. Престъплението е извършено по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост. Двамата са задължени да заплатят на наследника на починалия и сумата от 200 000 лв. обезщетение за..

публикувано на 12.06.24 в 16:47
Лични документи

Започва издаването на лични карти с биометрични данни

Започва издаването на личните карти от ново поколение, предаде БГНЕС. От Министерството на вътрешните работи правят уточнението, че смяната на личния документ не е задължителна и всеки гражданин може да се възползва от услугата при изтичането на срока на валидност. Новият образец на българска лична карта влиза в сила от 17 юни. С цел..

публикувано на 12.06.24 в 16:46
Проф. д-р Валентина Маджова (вляво) и доц. д-р Женя Русева (вдясно)

ДКЦ "Св. Марина" с нов управител

Доц. д-р Женя Русева е новият управител на Диагностично-консултативния център "Св. Марина" във Варна.  С плакет и грамота днес беше наградена проф. д-р Валентина Маджова - досегашният управител на ДКЦ „Св. Марина“ от създаването му преди 22 години.  „Имах възможността да се уча от най-добрия учител – проф. Маджова. Ще работя с всички сили да запазя..

публикувано на 12.06.24 в 16:30