Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да помогнем на Цвети от Генерал Тошево да се излекува

Петнайсетгодишната Цветелина Маркова от Генерал Тошево се нуждае от скъпо лечение в клиника в Турция, след като се парализира от бюста надолу в началото на месец март. Лечението е непосилно за семейството й, в което за Цвети се грижи единствено майка й, която заради състоянието на детето си в момента не работи. След неуспешен опит за поставяне на диагноза в България, Цвети и майка й заминават в болница в Турция, където детето е диагностицирано с изключително рядко автоимунно заболяване.

Необходимостта от събирането на средства за лечение е спешна, тъй като лекарите са категорични, че момичето може да бъде излекувано, но ако се действа бързо. Засега техните предвиждания са, че тя ще проведе четиримесечен курс по рехабилитация, като цената на ден за нея възлиза на 1 000 долара. Всички приятели, преподаватели, близки и роднини на Цвети са поели различни инициативи за събирането на необходимата сума.

Датата 9 март е разделна за живота на Цветелина Маркова от Генерал Тошево. Преди нея детето е отлична ученичка в СУ „Никола Йонков Вапцаров“, танцува народни танци, пее и се наслаждава на живота като всеки млад човек. Първоначално детето се оплаква от болки в кръста, прегледана е в Спешното отделение в болницата в Добрич. Същата вечер започва да усеща слабост в краката и на сутринта вече е изцяло парализирана. Линейка я транспортира отново в Добрич и оттам по спешност в Св. Марина във Варна, където в продължение на един месец са поставени три различни диагнози. Дни след изписването й от Варна Цвети и майка й заминават за клиника в Турция, където диагнозите от България са отхвърлени категорично, разказва майката на Цвети Сузана Костадинова.

Необходимата сума за рехабилитацията на Цвети възлиза на около 240 000 лв. Отделно тя има нужда и от лечение, което изисква още средства. Затова и обществеността в Генерал Тошево се е заела с организирането на различни кампании, споделя Теодора Петкова, колега на майката на Цвети.  

Цвети пее във фолклорната школа към Центъра за работа с деца в Генерал Тошево. Директорът на центъра Елена Дачева се включва също в кампанията, посветена на детето, с едничкото желание тя отново да се върне на сцената.

В училището на Цвети учители, деца и родители също се обединяват в помощ на Цвети, допълва директорът на образователната институция Радка Йорданова.

Още след първите вливания в турската клиника Цвети чувства леко подобрение, което е надежда, че лечението е правилно и ефективно. Петнайсетгодишното момиче се нуждае от съпричастността на много хора, за да успее да се завърне към нормалния си начин на живот, който, по думите й, много й липсва.

Средата на месец юни Цвети и майка й трябва да заминат за Турция, за да продължат лечението. За целта е необходимо по-голямата част от сумата от над 300 000 лв. да бъде събрана. Детето се нуждае от помощта на много хора, за да може отново да танцува, да играе, да излиза с приятели и да живее пълноценно. Ако искате да сте един от тях, можете да го направите на посочените сметки в страницата на БНР в интернет.
Банка ДСК АД
IBAN:BG06STSA93000030818725
BIC:STSABGSF
Сузана Димитрова Костадинова
Основание: Дарение за Цвети
Revolut:@suzanapaeu
FB: „Заедно за Цвети“
 Повече за Цвети и как бихме могли да й помогнем чуйте в репортажа на кореспондента ни в Добрич Мая Щърбанова:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Видовден е - Денят на възмездието!

На 15 юни отбелязваме Видовден, или Денят на възмездието. Всеки е чувал израза „Ще дойде Видовден“, чийто смисъл е, че за всяко дело има отплата, всеки ще си получи заслуженото и ще бъде наказан за сторените дела. Според народните вярвания Вида е сестра на светците Вартоломей и Елисей, която никога не пропуска да "види" пакостите, които двамата светци..

публикувано на 15.06.24 в 09:24

Наградиха лауреатите на Националния литературен конкурс „Този безкраен свят”

Ученици от цялата страна и тази година се включиха в единствения ученически литературен конкурс у нас, който насочва младите хора към творчество на два от най-широко разпространените езици в Европа. Над 200 творби на немски и на английски език се надпреварваха за призовите места в Националния литературен конкурс „Този безкраен свят”. С решение на..

публикувано на 14.06.24 в 19:57
Икономически университет - Варна

"Морски бизнес и международна търговия" e новата специалност в Икономически университет-Варна

Нова специалност - "Морски бизнес и международна търговия",  се открива през новата учебна година в Икономически университет-Варна.  "За първи път Икономическият университет във Варна, с потенциала, който има да обучава на английски език, предлага едно направление, е което ще се специализират икономисти. Това е уникален образователен продукт",..

публикувано на 14.06.24 в 14:55

Модерен медицински център отвори врати във Варна

Медицински център „Хейлан Кеър 4“ отвори врати в морската ни столица. Чуйте повече подробности в репортажа на Ваня Славова: Най-новият и модерно оборудван медицински център във Варна е вече официално открит.  Намиращият се на бул. "Владислав Варненчик" 267 медицински комплекс предлага на своите пациенти широк спектър от услуги и..

публикувано на 14.06.24 в 09:42

14 юни - Световният ден на кръводарителя

На 14 юни се отбелязва Световния ден на  доброволния и безвъзмезден кръводарител. Тази година мотото на Световния ден на кръводарителя - “20 години празник на даряването: благодарим на кръводарителите!“ е не само израз на благодарност, но и открояване на огромното значение, което този благороден жест има за живота и здравето на пациентите. Денят е..

публикувано на 14.06.24 в 08:22

Кметицата на Кранево с кулинарна демонстрация за празника на селото

Съборът на село Кранево, който всяка година се отбелязва в съботата след Спасовден, тази година ще отбележим в неделя, заедно с фестивала на цацата – покани кметът на селото Атанаска Иванова. Нейният личен принос към празника ще бъде в 12.00 часа, когато ще демонстрира кулинарните си умения в приготвянето на рибена чорба. А иначе празникът на цацата..

публикувано на 13.06.24 в 16:32

Концерт в Балчик - „Нека бъдем добри! Не на домашното насилие над деца и тормоза в училище!“

Под този надслов Министерство на вътрешните работи, областна дирекция на МВР и Районно управление канят на превантивното мероприятие – концерт на децата на община Балчик. Мероприятието ще се проведе на 14 юни от 14:00 ч.в Народно читалище „Паисий Хилендарски - 1870“ в  Балчик. Инициативата е подкрепена от всички училища на територията на община..

публикувано на 13.06.24 в 11:46