Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Балчик се подготвя за празника на града - 24 май

Снимка: Албена Иванова

С по­до­ба­ващ об­лик Бал­чик за по­ре­ден път пос­ре­ща своя праз­ник - 24 май. Най-ран­но­то сви­де­тел­ство за от­бе­ляз­ва­не­то му да­ти­ра от на­ча­ло­то на ми­на­лия век. И в то­зи праз­ни­чен ден по ут­вър­де­на дъл­го­го­диш­на тра­ди­ция мес­тна­та власт ще удос­тои с наг­ра­ди учи­те­ли, уче­ни­ци и дей­ци на кул­ту­ра­та със зна­чи­тел­ни пос­ти­же­ния през го­ди­на­та. На тър­жес­тве­на се­сия ще ста­нат яс­ни и но­си­те­ли­те на спе­циал­на­та наг­ра­да за ця­лос­тен при­нос в кул­тур­ния жи­вот на об­щи­на Бал­чик. 12 аби­ту­риен­ти - от­лич­ни­ци ще по­лу­чат па­рич­на наг­ра­да за високите си успехи, а други 13 -со­циал­на­та по­мощ, коя­то ще гла­су­ват мес­тни­те де­пу­та­ти за два­най­се­ток­лас­ни­ци­те в не­рав­нос­той­но фи­нан­со­во по­ло­же­ние. За всич­ки­те че­ти­ри па­ра­лел­ки, за­вър­шва­щи сред­но об­ра­зо­ва­ние в об­щи­на­та, се оси­гу­ря­ват сред­ства за учи­лищ­ни­те тър­жес­тва, а съ­що и по­чер­пка за всич­ки­те 1267 уче­ни­ци.

Праз­нич­на­та се­сия в цен­трал­но­то чи­та­ли­ще, коя­то е с на­ча­ло 10 ча­са, ще бъ­де пред­шес­тва­на от це­ре­мо­ния­та по из­ди­га­не на на­цио­нал­ния флаг. Око­ло 11 часа по глав­на­та ули­ца "Чер­но мо­ре" - от ста­ра­та ав­то­га­ра в по­со­ка цен­тъ­ра, ще се спус­не уче­ни­чес­ко шес­твие до пл. "21 сеп­тем­ври", къ­де­то ще се със­тои праз­нич­ният спек­та­къл, под­не­сен от мес­тни твор­ци.

Пред­ста­ви­те­ли на поб­ра­ти­ме­ни­те на Бал­чик гра­до­ве ще праз­ну­ват заед­но с бал­чик­лии. Те са от пол­ския град Че­шин, чеш­кия Ва­лаш­ске Ме­зир­жи­чи, сло­ваш­кия Ста­ра Лю­бов­на, ру­мън­ския Бран.

Вся­ка го­ди­на кон­церт-спек­та­къ­лът "Ли­ца­та на Бал­чик" е очак­ван с не­тър­пе­ние. Заради звез­ди­те на сцената - т. г. Ни­на Ни­ко­ли­на и Ка­лин Вел­ьов, Ке­ра­на и Кос­мо­нав­ти­те, както и но­ви­те пе­ти­ма но­си­те­ли на тит­ла­та “Лице на Балчик”.

По­ред­на го­ди­на алея "Ехо" е мяс­то­то за ат­рак­цио­ни и тър­гов­ски щан­до­ве (23-25 май). До са­мия праз­ник тър­гов­ци мо­гат да зая­вят пло­щи, ка­то так­си­те се зап­ла­щат чрез об­щин­ско­то пред­прия­тие “Благоустрояване и комунално стопанство”.

Мор­ски клуб - Бал­чик от­но­во е ор­га­ни­за­тор на ре­га­та “24 май”

От 24 май до 26 май Балчишкият залив ще бъде пълен с ветрила по случай 12-тото издание на регата “24 май”. Тази година регатата започва на празника на града. Сили ще премерят състезатели в детските класове - Оптимист и ИЛКА 4 и олимпийските ИЛКА 6 и 7. Чудесна гледка по време на състезателните дни за граждани и гости на Белия град ще се открие по цялата крайбрежна алея и алея "Ехо".

Синята зона на празника на Балчик остава в сила, уточниха от дружеството оператор.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

750 души от гласоподавателите за Народно събрание в Балчик - без право за евровота

В изборите на 9 юни за Европейски парламент с право на глас в община Балчик, след изтичане на срока за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес, са 16 555 души, а за Народно събрание – 17302, според данните, обявени на сайта на Централната избирателна комиси към 27 май 2024. Това означава, че почти 750 души имат право да гласуват само за..

публикувано на 03.06.24 в 17:51

8 530 лева бяха събрани по време на Благотворителното гребане в тандем пред Радио Варна

8530 лева бяха събрани по време на Благотворителното гребане 100 км в тандем с гребни тренажори пред Радио Варна.  Кампанията събра подкрепа още от 8 часа сутринта на 1 юни в Морската градина, където Мей Максин и Николай Колев гребаха в тандем 100 км на гребен тренажор, за да подкрепят Операция "Плюшено мече" в помощ на талантливи млади хора без..

публикувано на 03.06.24 в 17:29

Около 200 хиляди чешки туристи се очакват за лято 2024 у нас

Около 200 хиляди чешки туристи се очакват за лято 2024 в България. Това съобщи посланикът на Чешката република у нас Н. Пр. Мирослав Томан, който се срещна с ръководството на Община Варна, за да обсъди предстоящия туристически сезон. О сновната задача на посолството е да гарантира сигурността на туристите по време на тяхната почивка, допълни Н. Пр...

публикувано на 03.06.24 в 17:06

Образователният министър открива конференция за предучилищното и началното образование край Варна

Националната конференция "Цялостен подход в предучилищното и началното училищно образование" ще се проведе  на 4 и 5 юни в курортния комплекс "Златни пясъци".  Очаква се над 200 души - директори на детски градини, на начални, основни и средни училища, експерти в областта на образованието, да се включат в  събитието, което ще бъде открито от проф...

публикувано на 03.06.24 в 16:45

До края на юни можем да сменим личния си лекар

Всяка календарна година в периода от 1 до 30 юни и от 1 до 31 декември здравноосигурените лица могат да променят избора си на общопрактикуващ лекар, припомнят от Националната здравноосигурителна каса.  Формуляра за избор на общопрактикуващ лекар може да бъде изтеглен от сайта на НЗОК –  рубрика „За граждани“.  Желаещите да сменят личния си..

публикувано на 03.06.24 в 15:57

Във Варна въвеждат нов график за извозване на едрогабаритните отпадъци

Във Варна се въвежда нов график, по който гражданите да могат да изхвърлят едрогабаритни отпадъци (ЕГО). Това са електроуреди, мебели и друга покъщнина, които не се изхвърлят в контейнерите за битова смет, а се поставят до тях, за да се извозят от сметопочистващата фирма. Графикът включва конкретни дни и часове за всеки район. Ако вещите биват..

публикувано на 03.06.24 в 15:15

Откриха официално чешмата с минерална вода до бившия Дом "Младост" (СНИМКИ)

Иконом Димитър Стоев освети емблематичната чешма с минерална вода в близост до разрушения вече дом "Младост" във Варна, изцяло възстановена от Общината.  От Регионалната здравна инспекция ще направят изследвания на водата и до няколко дни тя ще може да се ползва отново от всички желаещи. Дотогава тя все още не е годна за пиене.  На..

публикувано на 03.06.24 в 14:50