Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Труден жребий за българските боксьори

Автор:

Българските боксьори нямаха особено голям късмет при жребия за олимпийската квалификация в Банкок (Тайланд). Националите ни ще трябва да преминат по доста трънлив път, за да извоюват място на Игрите в Париж след два месеца. Преди малко бяха определени потоците в отделните категории, а за квоти ще боксират около 600 представители на 133 държави! Само 51 от тях, общо при мъжете и жените, ще се сдобият с място във френската столица.
Златислава Чуканова ще започне атаката на квота при 50-килограмовите срещу венецуелката Тайонис Седено. Европейската вицешампионка трябва да достигне до полуфиналите, за да вземе виза за Париж, а на пътя й може да застане много силната ирландка Дайна Муурхауз. В категория до 60 килограма Аслъхан Мехмедова трябва да влезе в Топ 3. Тя започва участието си с рутинираната канадка Терис Смит, а при успех може да срещне много силната британка Ейми Броудхърст. При 66-килограмовите Джоана Нуамеруе се завръща след тежка контузия на рамото и още в първия кръг ще играе с шампионката на Азия Навбахор Хамидова (Узбекистан). За да вземе квота тя трябва да достигне до полуфиналите. Националките ни са водени от Борислав Георгиев и Роман Цветков.
Ергюнал Себахтин (51 кг) ще започне участието си срещу представителя на Йордания Хутхаифа Ешиш. Европейският бронзов медалист трябва да стигне полуфиналите, за да вземе квота, а сред потенциалните му противници по пътя е световният вицешампион Роско Хил (САЩ). При 63.5-килограмовите европейският вицешампион Радослав Росенов също преследва полуфинал, като тук и петото място ще осигури участие в Париж. Той ще стартира с чеха Давид Карбас, а сред потенциалните му съперници преди полуфиналите е много силният монголец Цендбатар Ерденебат, който е с 10 поредни победи на професионалния ринг и е четвъртфиналист от Игрите в Токио. В категория до 80 килограма Кристиян Николов започва участието си с индиеца Абхиманю Лура. Националът ни трябва да влезе сред първите трима за квота за Игрите и има много тежък поток пред себе си. При най-тежките (+92 кг) Петър Белберов се нуждае от достигане до полуфинал, за да се класира за Олимпийските игри. Той ще срещне в първия си мач Югур Айдемир (Турция), а сред най-опасните имена в потока му е арменецът Давит Чалоян. Мъжете са предвождани от Жоел Арате, Валентин Поптолев и Александър Александров.
Началото на квалификацията е утре, 24 май. Пожелаваме успех на националите ни в Банкок. Припомняме, че до момента България има 4 квоти, спечелени от Станимира Петрова (54 кг), Светлана Каменова (57 кг), Хавиер Ибаниес (57 кг) и Рами Киуан (71 кг).
Програма, първи мачове
На 24.05
Джоана Нуамеруе (66 кг) - Навбахор Хамидова (Узбекистан)
На 25.05
Ергюнал Себахтин (51 кг) – Хутхаифа Ешиш (Йордания)
Кристиян Николов (80 кг) – Абхиманю Лура (Индия)
На 26.05
Радослав Росенов (63.5 кг) – Давид Карбас (Чехия)
На 27.05
Аслъхан Мехмедова (60 кг) – Терис Смит (Канада)
На 29.05
Петър Белберов (+92 кг) – Югур Айдемир (Турция)
На 31.05
Златислава Чуканова (50 кг) – Тайонис Седено (Венецуела)



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва мачът за бронзовите медали във Варна (ВИДЕО)

Във Варна започва баскетболната среща между отборите на Шумен и Тунджа /Ямбол/. Това е мач за бронзовите медали на турнира "Черноморски игри". От 18.30 ч е финалът за титлата между домакините от Черно море Тича и Академик Бултекс от Пловдив.

публикувано на 27.09.24 в 16:07

Арестуваха фенове на Спартак (Варна)

Повече от 14 души са арестувани във Варна във връзка със скандалната акция на фенове на Спартак (Вн), които нахлуха на терена по време на тренировка на отбора и се сбиха с треньора Кириакос.  Ясно е името на фена, който е бил шамари на наставника. Павлин Николов прекратява финасирането на Спартак Варна Фенове на Спартак (Варна) нахлуха на..

публикувано на 27.09.24 в 16:01
Павлин Николов

Павлин Николов прекратява финасирането на Спартак Варна

Спонсорът на Спартак Варна Павлин Николов взе крайното решение да прекрати финансирането на клуба. Той излезе с официална позиция след напрежението, което се получи на стадион "Локомотив" между старши треньора Кириакус Георгиу и част от привържениците на "соколите".  Фенове на "Спартак" нахлуха на терена и се саморазправиха с треньора Кириакос..

публикувано на 26.09.24 в 22:22

Мнения след победата на "Черно море Тича" срещу "Тунджа"-Ямбол (ВИДЕО)

Започнаха "Черноморските игри" по баскетбол във Варна. На старта домакините от "Черно море Тича" победиха с 88-82 отбора на "Тунджа"-Ямбол. Чуйте мнения след мача на представители от двата клуба.

публикувано на 26.09.24 в 20:27

Георги Давидов: Има още какво да подобряваме (ВИДЕО)

Старши треньорът на баскетболния тим на "Черно море Тича" Георги Давидов даде добра оценка за играта на неговия тим по време на първата среща от "Черноморските игри" срещу "Тунджа"-Ямбол. Варненци спечелиха с 88-82 т и са на финал утре.

публикувано на 26.09.24 в 20:23

"Черно море Тича" с победа на старта на "Черноморските игри" (ВИДЕО)

Черно море Тича се поздрави с победа на старта на Черноморските игри. Момчетата на Георги Давидов спечелиха срещу Тунджа -Ямбол с 88 -82 т. Двата отбора направиха добър мач, като разликата в точките в полза на варненци беше малка през цялото време. От 20.00 ч започна срещата Шумен и Академик Бултекс.

публикувано на 26.09.24 в 20:19

Фенове на Спартак (Варна) нахлуха на терена и се саморазправиха с треньора Кириакос Георгиу

Обстановката във футболен клуб Спартак - Варна е революционна. Феновете за пореден път показаха, че не желаят треньора Кириакос Георгиу.  Те нахлуха на терена, опитаха се да влязат в саморазправа със специалиста, а тренировката беше прекратена.  Чака се решение от страна на клубното ръководство.

публикувано на 26.09.24 в 19:58