Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МЗХ ще продължи да подкрепя развитието на сектор „Животновъдство“

Министерство на земеделието
Снимка: Ани Петрова

Министерството на земеделието и храните ще продължи да подкрепя сектор „Животновъдство“ с всички налични национални и европейски инструменти, като един от основните сектори в земеделието, за да го запазим и развиваме. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Иван Капитанов при откриването на 12-ия Национален събор на овцевъдите в България, който се провежда край Петропавловския манастир в област Велико Търново.

Заместник-министър Капитанов отбеляза, че събитието е едно от най-значимите и най-мащабните в календара на земеделските изложения, а мястото, на което се провежда, напомня за българската история и традиции. „Животновъдството е постоянство, тежък труд и отдаденост, като днес нашите овцевъди и козевъди успешно представят своята дейност“, заяви той.

Той коментира пред медии, че преди дни земеделските производители са получили доплащане по интервенцията „Основно подпомагане на доходите за устойчивост“ (ОПДУ) за Кампания 2023. Бяха изплатени и средствата на младите земеделски стопани.

Във връзка с протичането на Кампания 2024 за директните плащания заместник-министър Иван Капитанов отчете, че МЗХ проведе информационни срещи в страната с производителите. Вече са очертани около 50% от площите и се очаква кампанията да приключи успешно.

Той припомни още, че през изминалата седмица при посещението на европейския комисар по селско стопанство Януш Войчеховски беше поставен въпросът за отпадане на тавана на подпомагането по линия на Временната рамка за мерки за държавна помощ при кризи и допълни, че вече изцяло е изплатен първият транш по Украинската помощ на земеделските стопани за 2024 г.

Заместник-министър Капитанов връчи награди на елитни животни, отличени в състезанията, проведени по време на изложението. Той поздрави организаторите на изложението за богатата програма и пожела успех на всички участници и гости.


По публикацията работи: Ваня Славова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Затварят Южния вход на мол във Варна заради ремонтни дейности

В понеделник, 17 юни започва ремонт на подхода к ъм паркингите на търговския център на ул. "Андрей Сахаров" във Варна, от страната на Автогара Варна.  Поради тази причина в ременно ще бъде затворен Южният вход на търговския център.  Ремонтните дейности ще започнат на 17 юни (понеделник) и ще продължат до 15 юли 2024 г.  Отворени за моторни..

публикувано на 16.06.24 в 17:55

Пореден криминален случай по време на ЕВРО 2024 в Германия

Пореден криминален случай се разигра в германския град Хамбург часове преди сблъсъка от Европейското първенство по футбол между Полша и Нидерландия. Въоръжен привърженик на Нидерландия нападна полицаи, които го простреляха и нападателят бе откаран с линейка в болница в тежко състояние. Първоначално полицаите са се опитали да неутрализират мъжа със..

публикувано на 16.06.24 в 15:48

Над 90 държави подкрепят териториалната цялост на Украйна

В проектодекларацията на международната конференция, която се провежда в Швейцария, се призовава за зачитане на украинската територия и се отхвърля всяка ядрена заплаха срещу страната. Служебният министър-председател Димитър Главчев, който участва във форума, заяви, че: "България остава изцяло ангажирана със силния и единен отговор на НАТО, ЕС и..

публикувано на 16.06.24 в 15:26

Слънчево начало на седмицата

Ще е предимно ясно и слънчево, почти тихо. По Черноморието следобед ще духа слаб до умерен вятър от юг-югоизток. Минимални температури между 15° и 20°, максимални от 29° до 34°, по Черноморието между 26° и 29°, за Варна минимална около 19°, максимална около 29°.  Вълнение на морето 1-2 бала. Температура на морската вода между 21° и 24°.

публикувано на 16.06.24 в 13:10

СЗО: Има нужда от нови антимикробни лекарства

Има належаща нужда от нови и иновативни антимикробни лекарствени средства, които да заменят тези, които стават неефективни заради широката им употреба. Това посочва Световната здравна организация в доклад по темата, оповестен тази седмица, предава БНТ. Целта на годишния доклад на СЗО е да оцени дали настоящите научноизследователски и развойни дейности..

публикувано на 16.06.24 в 12:37

Надзирателите в Ростов са освободени, нападателите бяха ликвидирани

Надзирателите в Ростов са освободени, нападателите бяха ликвидирани Силите за сигурност освободиха двамата надзиратели в руски затвор в Ростов, които бяха взети за заложници от затворници, членове на "Ислямска държава" /ИД/. "По време на специална операция престъпниците бяха ликвидирани. Служителите, взети за заложници, бяха освободени и не са..

публикувано на 16.06.24 в 12:33

Нов кървав екшън на Евро 2024, Берлин е под обсада

Нов кървав екшън на Евро 2024, Берлин е под обсада Нов кървав екшън със замесени футболни фенове разтърси Германия след началото на Евро 2024. Стотици полицаи са блокирали берлинския квартал Моабит, след като неизвестен е стрелял по време на мача между Италия и Албания (2:1) в събота вечерта, информира Bild. 23-годишен мъж е сериозно пострадал. Тойй..

публикувано на 16.06.24 в 11:39