Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пулмолог: Безвредно пушене няма

Д-р София Ангелова

Тютюнът причинява 25 % от всички видове рак и убива над 8 милиона души всяка година, но на пазара се предлагат „нови“ и „по-безопасни“ продукти насочени основно към младите хора. Почти всяко пето дете е настоящ пушач (пушилo e един и повече дни през последния месец), като относителният дял на момичетата е по-висок от този на момчетата (17% срещу 16%). по възрастови групи  тютюнопушенето е много по-разпространено сред 15-19-годишните (31%), отколкото сред тези на 10-14 години (4%). Мото: „Защитата на младите хора от намесата на тютюневата индустрия“. Всяка година на 31 май СЗО отбелязва Световен ден без тютюнопушене. По данни на СЗО във всички държави младите хора използват в по-висок процент електронни цигари спрямо възрастните.

Д-р София Ангелова: Безвредно пушене няма

Всяка година на 31 май СЗО отбелязва Световен ден без тютюнопушене. България не прави изключение от световните тенденции. Изследвания показаха, че когато е ароматен тютюнът, тези ароматизатори потискат тежката миризма на тютюна, в резултат на което хората пушат повече и пристрастяването е много по-силно. При учениците от 2019 г. насам, употребата на електронни устройства за пушене се е увеличил с 1 000% и в проучването на въпроса "Защо пушите електронни цигари?",  те отговарят защото са "модерни, защото са "атрактивни" и "безвредни". Това е мит, в който живеят младите хора и децата включително. Безвредно пушене няма. Това коментар за Радио Варна пулмологът  д-р София Ангелова, председател на Асоциацията за профилактика на белодробните болести.

Изследвания в Бостънския университет показват, че в течността на вейповете се съдържат над 8 химикала, които увреждат кръвоносните съдове, в които настъпват възпалителни процеси, каза специалистът. Променя се тяхната пропускливост, а измененията наподобяват на тези, които настъпват вследствие на хипертония и диабет, посочи още тя.

Наргилетата, които също станаха популярни сред младите, не са безвредни, а напротив, подчертава специалистът. Пациент й разкрива опасни практики в компаниите, които използват тези средства за пушене. Нередки са неблагоприятните реакции, на които той става свидетел. Случвало се е още след първото вдишване момичетата да припадат, а след това да ги свестяват с шамари. При вдишване на по-голямо количество дим въглеродният оксид предизвиква нарушение в пренасянето на кислород до клетките и се стига до колапс, предупреди д-р Ангелова.

Тревожна е статистиката у на - 41% от мъжете и 46% от жените, използват алтернативни електронни устройства, посочи още пулмологът. 

СЗО организира Глобален медиен конкурс за кратки видео ленти, които могат да бъдат споделяни в социалните медии за участници до 35 години, за да разпознаем подхода „за млади чрез млади“. 

За участие в конкурса крайния срок за подаване на предложения е 30 юни 2024 г., а обявяване на победителите е през месец август 2024 г.

Повече информация може да бъде намерена на приложения линк: https://www.who.int/news-room/articles-detail/social-reels-challenge--expose-tobacco_industry-tactics-targeting-young-people.

По публикацията работиха: Мариела Димитрова, Елисавета Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Цветан Момчилов представя новия си албум "Полет"

Варненският музикант Цветан Момчилов продължава да предизвиква сетивата и духа на търсещите слушатели. На 11 септември той издаде новия си албум "Полет" , който съдържа пет композиции и е записан в Концертното и звукозаписно студио на Радио Варна. Използваните инструменти са роял, глас и няколко различни източни перкусионни инструмента, чийто..

публикувано на 23.09.24 в 11:48

Деян Статулов представя книгата "Между два кадъра" в Социалната чайна

42-рият Фестивал на българския игрален филм „Златна роза“ ще се проведе във Варна от 19-и до 26-и септември 2024 г. и ще предложи на публиката разнообразна програма от филми, дискусии, книги, инициативи за млади творци и прожекции на открито.  Основен организатор на събитието е ИА Национален филмов център, съвместно с Министерството на..

публикувано на 22.09.24 в 12:44

Иван Църов: С обявяването на Независимостта България се връща на политическата карта на Европа

С обявяването на Независимостта България се връща на политическата карта на Европа като самостоятелна държава - това каза в интервю за Радио Варна директорът на Регионалния исторически музей във Велико Търново Иван Църов. Той припомни, че Берлинският договор прави Българското княжество васално на Османската империя. Независимостта е плод на множество..

обновено на 22.09.24 в 08:14

Тодор Марев: Дербито на Варна трябва да носи радост и гордост (ВИДЕО)

Тази неделя е варненското футболно дерби между "Спартак" и "Черно море". Този мач винаги е имал особен заряд и създава специална атмосфера. "Очаквам хубав двубой! Голямото ми желание е да няма никакви ексцесии, защото ще има доста деца. Нека победи по-добрият", коментира за Радио Варна в  навечерието на този сблъсък една от футболните легенди на "Черно..

публикувано на 20.09.24 в 09:50

Илин Димитров: Летният сезон беше труден, но сравнително успешен

Летният туристически сазон е към своя край. Той беше труден, но сравнително успешен. Това каза за Радио Варна бившият служебен министър на туризма, а сега секретар на президента по култура, образование и туризъм Илин Димитров. По думите му, летният сезон е малко по-добър от миналогодишния. Малко по-слаби са резултатите спрямо рекордния за..

публикувано на 20.09.24 в 07:50

Ihsahn (EMPEROR): Артистът създава изкуство, което ни помага да разберем себе си по-добре

Интервю с Ihsahn (EMPEROR) „Music Of The Ages 2024“ е музикален форум, кайто на 20, 21 и 22 септември в Античния театър в Пловдив ще предложи три специални концерта – на MONO INC., на PAIN OF SALVATIONи на Ihsahn – лидерът на EMPEROR. Със съдействието на организаторите на този тридневен тежък празник „Blue Hills Events“, отново разговаряхме с..

публикувано на 20.09.24 в 06:25

Доктор Нина Русева: Увеличават се болните от туберкулоза

Болните от туберкулоза се увеличават и от началото на годината до сега за Варна има регистрирани 49 случая, каза за Радио Варна доктор Нина Русева, координатор за туберкулозата за област Варна. За цялата 2023 година случаите се били 50, допълни тя. Туберкулозата е най-значимото социално заболяване и в момента в страната се провежда..

публикувано на 19.09.24 в 09:40