Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евтим Милошев: Водата ни е чиста, морето ни е прекрасно, добре дошли на Българското Черноморие

Досегашните изследвания на взетите проби от морската вода по Българското Черноморие доказват, че качеството ѝ е отлично. Това заявиха в курортния комплекс "Шкорпиловци" министрите на околната среда и водите Петър Димитров, на туризма Евтим Милошев и на здравеопазването д-р Галя Кондева. 

Министър Милошев припомни, че точно на днешната дата преди една година се е появила новината за проблема с язовира „Нова Каховка“ в Украйна и фалшивата информация, че това ще доведе до замърсяване на водите по Българското Черноморие. Тази фалшива новина е повлияла негативно на летния сезон тогава. По тази причина тримата министри дадоха изявления и присъстваха на вземането на проби от РИОСВ и РЗИ, резултатите от които ще бъдат оповестени следващата седмица.

Резултатите от взетите днес проби ще излязат след между 3 и 5 дни. Проверката се извършва от специалисти от Басейнова дирекция „Черноморски район“ – Варна, „Регионалната лаборатория (РЛ) – Варна“ към Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) и РИОСВ – Варна. 

Всички проби засега показват, че водите са чисти. Тук сме, защото водата ни е чиста, категоричен бе туристическият министър Евтим Милошев. Водата ни е чиста, морето ни е прекрасно, добре дошли на Българското Черноморие, подчерта той. Милошев припомни, че имаме рекордните 23 флага, свързани с чистотата на бреговата ивица. 

Вече са взети проби от всички плажове в региона. Директорът на Регионалната здравна инспекция във Варна проф. Цонко Паунов допълни, че са извършени предварителни проби от 23 места извън сезона миналия месец, а резултатите от тях са отлични. Състоянието на водата на Офицерския плаж е добро, поясни проф. Паунов. 


От "Басейнова дирекция" коментираха и състоянието на Варненското и Белославското езеро. Няма проблеми с тръбата на Варненското езеро, тя е положена по дъното му и е в своята цялост. От наша страна се извършва ежемесечен мониторинг, като към момента не се отчита превишение, което да буди повишено внимание, посочи Явор Димитров, директор на "Басейнова дирекция". Той добави, че в района засега не са констатирани незаконни зауствания в морето. Мониторингът върху водата не показва отклонения от стандартите за качество. 

Министърът на околната среда и водите Петър Димитров съобщи, че първите проби до края на май, които са взети от морето, са отрицателни за замърсяване. "Мога да ви уверя, че ние стриктно следим състоянието на крайбрежните морски води. Досега не сме констатирали наличие на изменение и отхвърляне на нормите за стандарти", подчерта Димитров. Той допълни, че експертите ще вземат проби както от зоната за къпане, така и от крайбрежните морски води. 

Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева каза, че при откриването на сезона вече има изследвани проби. Резултатите са отрицателни, а следващата проба ще бъде взета на 10 юни. 

Подробностите чуйте в звуковия файл:

Снимки: Румен Сарандев.

По публикацията работи: Олга Карова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Есенно море, ноември

Слънчев петък с повече вятър следобед по морето

Утрото в петък ни посреща със сутрешна прохлада. Днес ще е предимно слънчево, следобед с купеста облачност. Ще духа слаб, по Черноморието до умерен североизточен вятър, следобед подсилен от бриза. Максимални температури между 29° и 34°, по Черноморието от 26° до 29°, за Варна около 29°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на..

публикувано на 28.06.24 в 05:59

Буферни паркинги и еднопосочно движение ще компенсират намалените паркоместа в кв. „Чайка“?

Буферни паркинги на тревна фуга по протежението на булевардите „Васил Левски“ и „Княз Борис I“, както и еднопосочно движение между блоковете са сред потенциалните решения на въпроса за намалените паркоместа вследствие на подготовката за въвеждане на „Зелена зона“ в кв. „Чайка“. Това стана ясно след поредна среща на ръководството на Община Варна и..

публикувано на 27.06.24 в 17:51

Локализираха пожара край Доброглед

Локализиран е пожарът край вилната зона на село Доброглед. През нощта дежурен екип на горското стопанство ще следи ситуацията, съобщават от полицията. Припомняме,  огнената стихия се разрази в тревист район над училището в град Игнатиево. Запалили са се сухи треви.  8 екипа на пожарната, както и местни хора, се включиха в овладяването на пожара...

публикувано на 27.06.24 в 17:45

Арендатори плашат дребни собственици на земи с данък върху рентите

Арендатори плашат неосведомени дребни собственици на земи, че предстои въвеждане на данък върху рентите, както и поземлен данък. Редица сигнали от малки собственици на земи, че спрямо тях се прилагат всякакви заблуждаващи практики, с цел да ползват земите им срещу ренти и наемно плащане, далеч под пазарните нива, са получили в Асоциацията на..

публикувано на 27.06.24 в 17:20

Жителите на Зеленика и "Галата" от три дена нямат вода

Жителите на местността Зеленика и на квартал "Галата" в район Аспарухово край Варна от три дни нямат вода. Причината е стар етернитов водопровод, който аварира често. Това коментира Веселин Русев, управител на ВИК - дружеството. Старият водопровод по наклона, който е на 50 години, не издържа на налягането от помпажните води и след всяко кърпене и..

публикувано на 27.06.24 в 16:30

Пожар гори край Игнатиево

Пожар се е разразил над училището в Игнатиево. Запалили са се сухи треви, съобщиха от полицията. Първоначално четири екипа на пожарната са изпратени на място.  В настоящия момент 8 екипа се опитват да локализират пожара. Хората от Игнатиево са се опитали със собствени сили да потушат огъня, но не са успели, а пламъците са разпространили до вилната..

обновено на 27.06.24 в 15:24

15 август ще е почивен ден за варненци

Празникът на Варна отново ще бъде празничен и неприсъствен ден. Това реши Общинският съвет с 36 гласа „за“. Само един съветник гласува „против“. Християнският празник Свето Успение Богородично е определен за ден на Варна с решение на Общинския съвет във Варна от 1993 г., а за първи път е почивен ден през 2007 г. От тогава до сега традицията се спазва..

публикувано на 27.06.24 в 15:08