Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предлагат референдум за намерението за изграждане на ветрогенератори край 15 добрички села

Снимка: БГНЕС

Референдум за изграждането на ветрогенератори край 15 добрички села ще инициира кметът на община Добричка Соня Георгиева. Има инвеститор, който е заявил своето намерение, а според процедурата се изисква изменение на Общия устройствен план на общината за обособяване на територии.

"Засега от тях няма нищо официално, има само инвестиционно намерение. Но след внасяне на такова искане от тяхна страна аз ще направя предложение за провеждане на местен референдум. Населението трябва да реши дали е "за" или "против" това намерение", категорична е Георгиева.

Днес, 12 юни, имаше обществено обсъждане по темата, инициирано от Георгиева, на което са присъствали председатели на земеделски кооперации, арендатори, кметове и кметски наместници, жители на общината.

"Нагласите на присъстващите бяха изключително отрицателни - едно голямо отрицание от страна на всички", коментира Георгиева.

Желанието на инвеститора засяга землищата на Тянево, Божурово, Долина, Житница, Златия, Камен, Козлодуйци, Ловчанци, Лясково, Малка Смолница, Миладиновци, Росеново, Орлова могила, Самуилово и Смолница.

"За нас земята в Добруджа е богатство и основен поминък!", посочи Георгиева.

В късния следобед днес е получено още едно заявление от втори инвеститор, със същото намерение, което засяга седем населени места в общината: "Опасенията на всички са, че ще се строи върху плодородна земя, че ще има доста щети за самите земеделци", подчерта Георгиева.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гражданите от кв. "Чайка": НЕ на Зелена зона в квартала

Проектът за Зелена зона във Варна няма да стартира докато не се съберат всички гледни точки на жителите на кв."Чайка". Това каза кметът на Община Варна Благомир Коцев по време на срещата с граждани в зала "Пленарна" тази вечер.  Коцев предложи да бъдат излъчени няколко хора, които да комуникират с администрацията занапред, за да се изчистят всички..

публикувано на 01.07.24 в 18:14

РЗИ - Добрич: Морската вода в Кранево и Албена е чиста

Резултатите на изследвани проби на морската вода от всички 20 зони зони за къпане,  включително в трите зони – „Албена“, „Кранево-централен“ и „Кранево-юг“, са в норма, съобщават от РЗИ-Добрич.

публикувано на 01.07.24 в 17:48

Възстановяват прекъснатото осветление заради откраднати кабели в различни части на Варна

На фирмите за поддръжка е възложено възстановяването на прекъснато уличното осветление в определени части на града, съобщават от общинската администрация. По данни на дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ се подготвя рехабилитация на осветлението по бул. „Цар Освободител“ (в района на автоборсите) и в централната част на район „Владислав..

публикувано на 01.07.24 в 16:47

Спасители това лято ще има и на Камчия и Фичоза

На 7 от неохраняемите плажове във Варна и областта вече ще има спасители. Във община Варна плажовете, на които вече ще има спасителни постове, са:  "Буните 2 - изток", "Буните 2- запад" и "Фичоза", съобщават от Областна управа - Варна. На територията на община Аврен попадат няколко плажа, повечето, от които в курорта Камчия. Сигурността на къпещите..

публикувано на 01.07.24 в 16:27

В Балчик не стигат работниците, няма кой да чисти тревата по тротоарите

Сериозен недостиг на работна ръка изпитва общинското предприятие „Благоустрояване и комунално стопанство“ в Балчик, няма кой да чисти пътни артерии. Нямаме работници, има кола, но няма сметосъбирачи. Нужни са ни минимум трима чистачи, ръководител звено чистота, счетоводител, обобщи нуждата от работна ръка в разгара на лятото управителят на БКС инж...

публикувано на 01.07.24 в 16:16

Публикуваха резултатите от външното оценяване след 7. клас

Министерството на образованието и науката публикува резултатите от Националното външно оценяване в края на 7. клас. Проверката става в системата на МОН с входящ номер и идентификационен код. На национално външно оценяване по български език и литература се явиха 57 415 ученици. Седмокласниците работиха върху 26 задачи. В първата част бяха включени..

публикувано на 01.07.24 в 14:19

Експерт: Вече е тенденция Варна да привлича по-платежоспособни туристи

Вече е тенденция Варна да привлича по-платежоспособни туристи. Много от бизнес посещенията в морската столица прерастват и във ваканционен туризъм. Това каза Павлин Косев, председател на УС на Варненската асоциация на хотелиери и ресторантьори. Има туристи от цял свят, дори от държави като Южна Корея и Виетнам. Специалисти от корабната индустрия от..

публикувано на 01.07.24 в 11:45