Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Аврен се вижда края на проблема с водата

Минерален извор, с. Царевци
Снимка: Д.Дончева

До края на юни трябва да започне подмяната на тръбопровода на Аврен, съобщи за Радио Варна кметът на общината Емануил Манолов. Работата по това ще отнеме месеци, но трябва да реши дългогодишния проблем с водата в населеното място. През летните месеци  ще има и масови проверки за кражба на вода. 

В десетки населени места в страната, с увеличаване на броя на жителите им и на потреблението, се въвежда режим на водата, особено през лятото. За пореден път проблем има и в едно от големите села във Варненска област – Аврен, който е и общински център. Тодор Тодоров живее там от няколко години. Според него проблемът се задълбочава и сега е започнал дори по-рано, още през май:

"Звънях във ВиК няколко пъти, казаха ми „Не, не сте на режим. Няма вода, защото има голяма авария. На режим може да минете на много по-късен етап, на този етап няма да бъдете със сигурност на режим. От осми до 11 юни ние нямахме вода и на 11-и просто съобщиха – вече сте на воден режим," казва Тодоров.

И кметът на Аврен Емануил Манолов не отрече, че през миналата седмица е имало режим на водата. По думите му, докато не бъде подменена централната тръба, която минава през цялото село, такива ситуации ще има:

"В момента, в който има авария по тръбата, колегите от ВиК започват да я правят, чупят двете тръби и започват да ремонтират. През това време хората не знаят, че има авария, което е съвсем нормално, и потребяват вода. На Аврен водоема му е 500 кубика, изпразва се буквално за няколко часа. Съответно му трябват няколко дни да се напълни – 2, 3, 4 дни и от това се получават тези водни режими. Хората са абсолютно прави да негодуват," обяснява Манолов.

Проблемът се е задълбочил през последните 3 години заради големите жеги. Водоподаването в каптажите е спаднало с близо 60%. Изходът е един – нов водопровод. Добрата новина е, че работата по изграждането му ще започне скоро:

"Малките общини получиха държавно бюджетиране за подобни сериозни проекти, тъй като почти 3 милиона струва подмяната на водопровода на Аврен. Тези средства бяха заложени в държавния бюджет, подписах миналата седмица договора за финансиране, чакаме, може би една седмица процедури, имаме избран изпълнител и сме готови до края на месец юни тази година да започнем подмяната на водопровода," посочи кметът на Аврен.

Вече е решен въпросът с водоподаването в Садово, след като са подменени всички тръби, които захранват селото. Надеждата е догодина и пред Аврен вече да не стои на дневен ред това крайно голямо лишение и неудобство, несъвместимо с живота през 21 век.

Огромен проблем са масовите кражби на вода. 

"И затова с колегите от ВиК Варна сме твърдо решени, това лято, навсякъде където има съмнения за злоупотреба с водата, например дворът му е с райграс, а не си плаща сметката или я влачи с години, да има масови проверки и за това," каза още кметът на Аврен Емануил Манолов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Резултатите от НВО за 10 клас: По-ниски оценки по математика, по високи по БЕЛ

49,4 точки е средният резултат по български език и литература, показват резултатите от Националното външно оценяване (НВО) на учениците от 10 клас. Миналата година успехът по БЕЛ беше 49,44 точки. По математика оценките са по-ниски – средно 33,1 точки срещу 34,5 през 2023 г. Изводът от този резултат е, че явно не се обръща достатъчно внимание на..

публикувано на 26.06.24 в 11:09
Курорта Албена, панорама

До месец се очаква да бъде възстановена работата на Районното управление в Албена

До месец се очаква да бъде възстановена работата на Районното управление в Албена, което беше преструктурирано в участък през 2022 г. със заповед на тогавашния министър на вътрешните работи Бойко Рашков. На 30 май тази година беше възстановена дейността и на РУ в Шабла. След поетия ангажимент на служебния вътрешен министър Калин Стоянов за..

публикувано на 26.06.24 в 10:32
Стоян Михалев

Стоян Михалев от ПП-ДБ се закле като депутат

Стоян Михалев от ПП-ДБ се закле като депутат. Той влиза на мястото на отказалия се от мандата си Христо Иванов,  съобщава БНР. С 212 гласа "за" и само един "въздържал се" (от ПП-ДБ) народните представители гласуваха оставката на Филиз Хюсменова от ДПС.  От Движението съобщиха и за промяна в ръководството си - за зам.-председател на групата е избран..

публикувано на 26.06.24 в 09:58

НС прие оставката на Филиз Хюсменова като депутат от ПГ на ДПС

Депутатите приеха оставката на Филиз Хюсменова като депутат от групата на ДПС, предаде  БГНЕС. Тя подаде оставка заради резултатите на партията от националните и европейски избори във Варна. За зам.-председател на групата на ДПС бе избран депутатът от Кърджали Байрям Байрям.

публикувано на 26.06.24 в 09:38

Увеличение на семестриалните такси да става с одобрението на студентите

Да бъде вземано становището и одобрението на студентските съвети при увеличаване на семестриалните такси във висшите учебни заведения. До това споразумение стигнаха представители на Националното представителство на студентските съвети /НПСС/ и министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков на среща в министерството. Това каза за Радио..

публикувано на 26.06.24 в 09:07

Депутатите гласуват оставката на Филиз Хюсменова и изслушват премиера

Парламентът започва работа с прекратяване на депутатските правомощия на Филиз Хюсменова от ДПС, а след това служебният министър-председател Димитър Главчев ще бъде изслушан. Филиз Хюсменова напуска парламента по собствено желание. Вчера тя подаде заявление за оттегляне като депутат, а на Facebook страницата на ДПС-Варна, откъдето..

публикувано на 26.06.24 в 07:41

Делото за замърсяването на Варненското езеро отново влиза в съда

За 10:00 ч. днес в Окръжен съд - Варна е насрочено разпоредително заседание по повторно внесен обвинителен акт от прокуратурата за замърсяването на Варненското езеро. Първоначалното обвинение беше върнато на Варненската окръжна прокуратура за отстраняване на допуснати съществени, но отстраними процесуални нарушения.  Като обвиняем пред съда ще..

обновено на 26.06.24 в 06:34