Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шеф Марианна Александрова: Подготвям гастрономически хъб в Колежа по туризъм с достъп за външни посетители

Мениджмънт на туризма и развлекателния бизнес и Мениджмънт на хотели и ресторанти са двете специалности, които конкурентно поддържа и развива Колежът по туризъм към ИУ-Варна. Новост в обучението са кулинарните мастър класове, които провежда със студентите победителят в последното издание на кулинарния телевизионен формат Мастър шеф Марианна Александрова. Тя е доктор по икономика и преподавател по „Маркетингови комуникации“ в Колежа. За работата й със студентите и възможностите на Черноморието ни като кулинарна дестинация тя разказа при гостуването си в Радио Варна.

Посланието ми към студентите е, че трябва да възприемат тази работа като лична мисия. И да осъзнаем, че ние като кадри отговорни да предоставяме туристически услуги, влияем на цялостния имидж на страната. Независимо дали са сервитьори, бармани, готвачи или мениджъри. Аз смятам, че България предлага един доста качествен туристически продукт, но туристическата политика и към настоящия момент геополитиката са в такава ситуация, че страдат туристопотоците в страната

В Испания например, паелята е ястие-символ на страната, но в различните й краища тя се приготвя по коренно различен начин. Затова е добре и у нас всеки регион на изпъква със своята кулинарна индивидуалност. Разговаряла съм с колеги в Созопол, там имат уникални ястия, които се отличават от тези във Варна. независимо, че е малко над 200 км. по дължина нашето Черноморие предлага много уникални ястия и продукти, които трябва да промотираме.

За мен най-вкусната риба в света е черноморският калкан. И калканът и трицоната са морски дарове, които имаме и можем да представяме в изключителни гурме рецепти с местен вкус, категорична е Александрова. 

Изключително съм щастлива да насоча и усилията си към повишаване на кулинарната култура на студентите. В Колежа по туризъм-Варна учебните планове по кулинарните дисциплини са актуализирани, изучаваме доста съвременни техники за приготвяне на ястия, национални кухни. Всяка седмица със студентите имаме мастър класове и у много от тях вече има пламък за развитие в тази посока, както у нас, така и в чужбина. Това ме прави много щастлива и се моля повечето от тях да ме надминат дори. 

Като цяло мисията ми е свързана с Колежа по туризъм - в момента разработвам проект за своя кухня, която да стане гастрономически хъб на града, в която да имат достъп и външни гости. По този начин ще можем да мотивираме студентите да демонстрират и да повишават кулинарните си умения. Стремежът ми е по-скоро към развитие на нашите кадри, отколкото към лични цели като кулинарен предприемач, сподели още победителката в Мастър шеф.

Подготвям книга с регионални рецепти

До края на лятото планирам да е готова черновата за книгата ми, която ще представя регионални рецепти, вкл. повлияни от глобализацията, промяната на вкусовете на местното население, защото в последните 100 г. ние доста сме еволюирали кулинарно и традиционни рецепти през нов прочит, сподели още Марианна Александрова.


По публикацията работи: Мариела Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Станислав Стилянов: Травъл блогърството прави рекламата на България като туристическа дестинация по-ефективна

В Международния ден на туризма ви срещаме с пътешественика Станислав Стилянов, който е посетил множествто дестинации по света, както и познати и нетолкова познати места и кътчета в България. Всичките си пътувания той описва в своя туристически блог. С травъл блогърство Стилянов се занимава активно от 4 години и е член на Асоциацията на..

публикувано на 27.09.24 в 09:33

Johnny Hedlund (UNLEASHED): В дигиталния свят автентичността е все по-предпочитана

Интервю с Johnny Hedlund (UNLEASHED) В началото на годината шведските дет законодатели UNLEASHED изкараха сборник с парчета, записани преди да издадат първия си албум. 35 години и 14 албума по-късно с него бандата направи лек завой към началото. Един вид от „Before the Creation of Time“ наднича творческият потенциал на част от юношите бледни..

публикувано на 27.09.24 в 08:10
Антъни Лерма

Методика за подобряване функциите на ума и тялото въвежда ХамелеON

Методика за подобряване функциите на ума и тялото за възрастни и деца, въвежда в дейностите си варненската младежка организация ХамелеON към Сдружение „Няма невъзможни неща“. Тя се основава на движенията на източните бойни изкуства и помага за подобряване на координацията между лявото и дясното полукълба на мозъка. Нейн създател е Антъни..

публикувано на 26.09.24 в 07:00

Посланикът на Азербайджан: До края на годината се очаква Азербайджан да увеличи доставките на газ към България

Посланикът на Азербайджан в България. Н. Пр. д-р Хюсейн Хюсейнов беше на посещение във Варна. Това е първата визита на дипломата в морската столица. "Още с пристигането си  във Варна останах много впечатлен от морето, от хората, от атмосферата, които правят Варна очарователна. Уникалната архитектура, красотата на морето, хубавото време, което ни..

публикувано на 25.09.24 в 16:45

Павел Г. Веснаков: Историята от филма "Безветрие" е вдъхновена от реалния живот

Филмът "Безветрие" на Павел Г. Веснаков беше представен на фестивала "Златна роза" във Варна. Лентата разказва за син, който се завръща в чужбина, за да продаде апартамента на баща си, защото в имота ще се строи голф игрище. " Героят, за когото разказвам, попада в свят, нов за него... Героят,  накъдето и да се обърне, вижда и усеща едно и също нещо, от..

публикувано на 25.09.24 в 07:00

Травъл блогърите в България с изложба до Слънчевия часовник

Годишната изложба на Асоциацията на собствениците на туристически онлайн медии в България ще бъде открита днес от 18.30 часа до Слънчевия часовник във Варна. Тя е под надслов "България - магнетична и красива" и представя чрез снимки популярни и не толкова известни кътчета, сред които лазурни езера, драматични планини, дълбоки пещери, уединени..

публикувано на 24.09.24 в 08:15

Цветан Момчилов представя новия си албум "Полет"

Варненският музикант Цветан Момчилов продължава да предизвиква сетивата и духа на търсещите слушатели. На 11 септември той издаде новия си албум "Полет" , който съдържа пет композиции и е записан в Концертното и звукозаписно студио на Радио Варна. Използваните инструменти са роял, глас и няколко различни източни перкусионни инструмента, чийто..

публикувано на 23.09.24 в 11:48