Мениджмънт на туризма и развлекателния бизнес и Мениджмънт на хотели и ресторанти са двете специалности, които конкурентно поддържа и развива Колежът по туризъм към ИУ-Варна. Новост в обучението са кулинарните мастър класове, които провежда със студентите победителят в последното издание на кулинарния телевизионен формат Мастър шеф Марианна Александрова. Тя е доктор по икономика и преподавател по „Маркетингови комуникации“ в Колежа. За работата й със студентите и възможностите на Черноморието ни като кулинарна дестинация тя разказа при гостуването си в Радио Варна.
Посланието ми към студентите е, че трябва да възприемат тази работа като лична мисия. И да осъзнаем, че ние като кадри отговорни да предоставяме туристически услуги, влияем на цялостния имидж на страната. Независимо дали са сервитьори, бармани, готвачи или мениджъри. Аз смятам, че България предлага един доста качествен туристически продукт, но туристическата политика и към настоящия момент геополитиката са в такава ситуация, че страдат туристопотоците в страната.
В Испания например, паелята е ястие-символ на страната, но в различните й краища тя се приготвя по коренно различен начин. Затова е добре и у нас всеки регион на изпъква със своята кулинарна индивидуалност. Разговаряла съм с колеги в Созопол, там имат уникални ястия, които се отличават от тези във Варна. независимо, че е малко над 200 км. по дължина нашето Черноморие предлага много уникални ястия и продукти, които трябва да промотираме.
За мен най-вкусната риба в света е черноморският калкан. И калканът и трицоната са морски дарове, които имаме и можем да представяме в изключителни гурме рецепти с местен вкус, категорична е Александрова.
Изключително съм щастлива да насоча и усилията си към повишаване на кулинарната култура на студентите. В Колежа по туризъм-Варна учебните планове по кулинарните дисциплини са актуализирани, изучаваме доста съвременни техники за приготвяне на ястия, национални кухни. Всяка седмица със студентите имаме мастър класове и у много от тях вече има пламък за развитие в тази посока, както у нас, така и в чужбина. Това ме прави много щастлива и се моля повечето от тях да ме надминат дори.
Като цяло мисията ми е свързана с Колежа по туризъм - в момента разработвам проект за своя кухня, която да стане гастрономически хъб на града, в която да имат достъп и външни гости. По този начин ще можем да мотивираме студентите да демонстрират и да повишават кулинарните си умения. Стремежът ми е по-скоро към развитие на нашите кадри, отколкото към лични цели като кулинарен предприемач, сподели още победителката в Мастър шеф.
Подготвям книга с регионални рецепти
До края на лятото планирам да е готова черновата за книгата ми, която ще представя регионални рецепти, вкл. повлияни от глобализацията, промяната на вкусовете на местното население, защото в последните 100 г. ние доста сме еволюирали кулинарно и традиционни рецепти през нов прочит, сподели още Марианна Александрова.
140-годишнината от Съединението на Княжество България и Източна Румелия се отбелязва през днешния ден. До Съединението се стига след народни бунтове в Панагюрище, Чирпан, Пазарджик и Горно Конаре и други южнобългарски селища, организирани и координирани от Българския таен централен революционен комитет . В резултат на моенен преврат, оглавен..
Политическите партии от години обръщат гръб на младежката аудитория. Това подчерта за Радио Варна политологът Атанас Радев, председател на Националния младежки форум. Според него темите, които вълнуват младите хора, рядко стигат до дневния ред на парламента. Младежите, допълни Радев, често първи усещат къде буксува системата. Партиите са..
Всеки може да се научи да говори пред хора, стига да има какво да каже. Това каза експертът по публична реч и преподавател по сценично поведение Мартин Кърнолски. За да станеш добър оратор, е необходимо да следваш принципите, посочи той. В езика има над 30 вида публична реч - мотивационна, благодарствена, за сватба, дори и за погребение. Затова,..
Атракционите в лунапаркове и панаири фигурират в Наредба на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. В нея са поместени само три от атракциите – гондола, въртележка и виенско колело. За останалите атракциони няма предвидени регулации. Предстои европейските стандарти да бъдат приложени и в нашето законодателство след 15..
21 век – животът ни се променя скоростно и колкото и да "стъпваме" на традициите и обичаите си, днес голяма част от тях просто не вършат работа. Дори и родителството е различно и иска нов прочит – по-бърз и по-точен, а в основата е отглеждането на новороденото. На съвременните родители все по-рядко има кой да помага, когато прекрачат прага на..
Изложбата "Заземяване" ще бъде открита от 18.30 часа днес, 1 септември, в пространството "Swed Cab Embassy" във Варна. Събитието е част от програмата на форума за съвременно изкуство "БУНА". Глината е терапия за душата , обобщиха в предаването "Новият ден" Рая Давидова (част от кампанията "Глината говори") и Калина Жечева от "Буна". Посетителите..
"Übermensch" или "Суперчовек"! Новата изложба на Калоян Илиев, по-известен в артистичния свят с псевдонима Кокимото. Откриването е на 30 август от 18 часа в Дома на архитекта във Варна. Място, превърнало се в традиционно за изявите на Кокимото. Точно заради възрожденската архитектура и дух, съхранени през вековете. Името "Суперчовек" е от Фридрих Ницше и..