Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русе отнесе наградите на хоровия фестивал "Черноморски звуци" в Балчик

Големият победител на международния хоров фестивал „Черноморски звуци“, който се проведе от 12 до 16 юни в Балчик, е на­род­ният хор на На­цио­нал­но учи­ли­ще по из­кус­тва­та "Проф. Ве­се­лин Стоя­нов" - Ру­се. Воденият от Диян Иванов състав спечели Grand Prize Winner, поз­ла­те­на ста­тует­ка "Чер­но­мор­ски зву­ци" и па­рич­на пре­мия, както и още награди – на Съю­за на бъл­гар­ски­те ком­по­зи­то­ри за най-доб­ро из­пъл­не­ние на произ­ве­де­ние от бъл­гар­ски ком­по­зи­тор с пе­сен­та "Зас­па­ла е мо­ма", за най-добре представител се български хор в рамките на фестивала, а младият му диригент, само на 24 години, грабна и специалното отличие за ди­ри­ген­тско май­стор­ство, присъдено от Съю­за на бъл­гар­ски­те му­зи­кал­ни и тан­цо­ви дей­ци.

Всички наградени мо­же да ви­ди­те в сай­та chernomorskizvutsi.com.

СПЕ­ЦИАЛ­НИ НАГ­РА­ДИ И ЗА ДОМАКИНИТЕ ОТ ХОР “ЧЕР­НО­МОР­СКИ ЗВУ­ЦИ”

От име­то на Съю­за на бъл­гар­ски­те му­зи­кал­ни и тан­цо­ви дей­ци балчишкият смесен хор “Чер­но­мор­ски зву­ци” по­лу­чи го­ля­мо­то приз­на­ние - спе­циа­лен пла­кет за из­клю­чи­те­лен при­нос в бъл­гар­ска­та на­цио­нал­на кул­ту­ра, а ди­ри­ген­тът му Ва­лен­ти­на Геор­гие­ва – с едно от най-големите отличия на съюза - Злат­на ли­ра за ви­со­ки ху­до­жес­тве­но-твор­чес­ки пос­ти­же­ния, по по­вод 25 го­ди­ни твор­чес­ки дей­ност и 110 го­ди­ни хор "Чер­но­мор­ски зву­ци"- Бал­чик.

„През це­лия фес­ти­вал чес­твах­ме 110 го­ди­ни от съз­да­ва­не­то на хо­ра ини­циа­тор и дви­га­тел на съ­би­тие­то - сме­сен хор "Чер­но­мор­ски зву­ци", и то­ва бе­ше ед­на от най-щас­тли­во чес­тва­ни­те ни го­диш­ни­ни с тол­ко­ва мно­го хо­ра“ – благодарна и горда е Валентина Георгиева, че от­да­де­ност­та им е за­бе­ля­за­на и хо­рът е удос­тоен с отличие.

Бъл­гар­ският фол­клор зав­ла­дя по прек­ра­сен на­чин сце­ни­те на фес­ти­ва­ла. Хо­ро­ви със­та­ви от Бъл­га­рия, Сър­бия и Ан­го­ла - 90 % от тях дет­ски и мла­деж­ки. Ат­мос­фе­ра на обич, то­ле­ран­тност, спо­деле­на му­зи­ка и мно­го нас­трое­ние. То­ва е рав­нос­мет­ка­та на ди­рек­то­ра на фес­ти­ва­ла Ва­лен­ти­на Геор­гие­ва.

Че­ти­ри дни Бал­чик бе­ше му­зи­ка, бла­го­да­ре­ние на хо­ра­та, от­да­де­ни на из­кус­тво­то на пе­сен­та.Це­лият град треп­те­ше с въл­не­ния­та на из­пъл­ни­те­ли­те, учас­тва­щи в 12-ото из­да­ние на меж­ду­на­род­ния хо­ров фес­ти­вал "Чер­но­мор­ски зву­ци“. Под­го­тов­ка на след­ва­щото 13-о издание, кое­то ще се про­ве­де от 5 до 8юни 2025 година, започва от сега. Вече е ясно, че акад. проф. д-р Ра­да Сла­вин­ска със свои­те произ­ве­де­ния ще бъ­де ръ­ко­во­ди­тел на хо­ро­ви­те ате­лие­та на фес­ти­ва­ла догодина.

Чуйте повече в звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Лютеницата си я хапваме и зима и лете, и с хляб и с кюфтенца

Лютеницата е в топ 12 на най-добрите разядки в света

Макар че сме още в разгара на лятото и е рано за приготвянето на лютеница, едно от най-обичаните и традиционни български ястия привлече вниманието ни с поредното голямо признание. То идва от специализирания сайт за кулинария TasteAtlas, който я класира на 12-то място на най-добрите разядки в света. Лютеницата получава оценка от 4.4 от възможни 5..

публикувано на 26.06.24 в 17:22

Песента "Замирисва на море" вече с видео, звучи модерно с К.LINA

“Искаме да покажем на българите, че нашето Черноморие е великолепно и си заслужава да бъде посещавано! Определено трябва да върнем у хората любовта към родните солени вълни и златни плажове.” С това послание младата певица Калина Баткова, позната с артистичния си псевдоним K.LINA, отново ни изненадва приятно в хитов сингъл с Братя Аргирови...

публикувано на 26.06.24 в 16:25
Ружа Игнатова

САЩ дават 5 млн. долара награда за информация за Ружа Игнатова

Американското правителство обявява нова награда от 5 млн. долара за информация, която би довела до ареста на криптокралицата Ружа Игнатова, а българската прокуратура се готви да ѝ повдигне задочно обвинение за финансови измами. Това обявиха в съвместно изявление посланикът на Съединените щати у нас Кенет Мертен и временно изпълняващият функциите главен..

публикувано на 26.06.24 в 16:04

Филм за делото на монахиня Валентина в Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил“ във Варна

Всеки последен четвъртък от месеца в Духовно–просветния център „Св. Архангел Михаил“ предлага безплатни прожекции. Този четвъртък, 27 юни, от 18 часа, ще може да гледате филма  за  монахиня Валентина Друмева . Подробностите от разговора на репортера ни Ваня Славова с отец Георги Стоименов-председател на църковното настоятелство на храма "Св...

публикувано на 26.06.24 в 09:55

Възпитаник на Морско училище създаде първата по рода си социална мрежа за морските кадри

Първата по рода си социална мрежа за морските кадри в Европа е създадена от Светослав Георгиев, който е завършил Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров" във Варна и има собствен IT бизнес.  Той обяви създаването на платформата Seaglem в Деня на моряка и обясни, че идеята е да се обединят всички професионалисти в морската индустрия.  Това е..

публикувано на 25.06.24 в 15:20

Организират воден празник за деца в неравностойно положение във Варна

Воден празник за деца в неравностойно положение под наслов „Мечтите могат да бъдат реализирани“ ще се проведе на 28 юни, от 10:00 часа, на Офицерския плаж (Втора буна). Събитието Jet Ski therapy се организира със съдействието на Община Варна.  Инициативатае специално организирана за деца с увреждания и проблеми с моториката на тялото. Те ще имат..

публикувано на 25.06.24 в 14:21

Безплатен фитнес за ученици от 25 до 28 юни във Варна

Дирекция „Спорт“ при Община Варна и Студентският спортен клуб към Икономическия университет във Варна осигуряват свободен достъп за ученици до фитнес залата на университета. Безплатните посещения могат да бъдат както индивидуални, така и групови, за цял клас, съобщават от общинския пресцентър.  Целта е да се стимулира двигателната активност на..

публикувано на 25.06.24 в 11:15