Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кредитори на Дома на учените във Варна настояват за финансови проверки и изплащане на задължения към тях

4
Проф. Атанас Кирилов /в ляво/

Кредитори на търговско дружество „Наука инвест“ ЕООД не могат да получат дължимите си възнаграждения вече четири години от дружеството. Това обяви на пресконференция във Варна днес проф. Атанас Кирилов, настоящ кредитор и бивш управител на „Наука инвест“ ЕООД. Дружеството е собственост на Съюза на учените в България /СУБ/ и е стопанисвало Международния дом на учените „Фредерик Жолио Кюри“ в к.к. Св.Св. Константин и Елена край Варна. През 2015 година тегли кредит от банка в размер на 1 100 000 лв, за да покрие натрупани задържения към НАП. За целта СУБ ипотекира дома на учените, а кредитополучател и платец на задълженията е дружеството „Наука инвест“. През 2018 година се тегли нов кредит от 320 000 лв. с платец същото дружество. Неговите приходи са от хотелския комплекс през активния туристически сезон и наемите от преместваеми търговски обекти, които са платими през неактивния сезон, каза проф. Кирилов.



Проф. Атанас Кирилов поема управлението на „Наука инвест“ през октомври 2016 година. Тогава установява, че неразплатените задължения са 580 000 лв. Две години по-късно се появяват задължения и към община Варна за над 100 000 лв. – дължими пари за данък сгради и такса смет за последните 5 години. Има и задължения към служители за неплатени заплати и обезщетения. До края на 2020 година дружеството „Наука инвест“ изплаща голяма част от задълженията под управлението на прф. Кирилов и докато той го управлява приключва годините на печалба, каза самият той.

През 2020 година – годината на пандемията, управителният съвет на Съюза на учените в България решава да намали с 50 % наемите на наематели на престваеми обекти. По думите на проф. Кирилов, това недалновидно и взето „на крак“ решение, е довело дружеството „Наука инвест“ до лишаване на близо 150 000 лв. приход, за да се изплатят всички задължения към 2020 година. В резултат на това се разсрочват вноските по кредите от банката. Управителяят на дружеството подготвя индивидуални анекси към договорите на наемателите на преместваеми обекти , но от 20 търговеца подпис полагат само четирима.  По думите на проф. Атанас Кирилов това се е случило с мълчаливото съгласие на целия управителен съвет.

Той подчерта, че не е срещнал разбиране от тяхна страна за намиране на средства за намиране на свежи пари и финансовото стабилизиране на търговското дружество. Подава сигнал до управителния съвет, че дружеството е пред обявяване на несъстоятелност, но въпросът не е бил подложен на разглеждане. Проф. Кирилов посочи още, че през 2020 година е организирал работата така, че е успял същата година да изплати всички заплати на служителите с изключение на тези на управителя на хотела Дияна Димитрова и на счетоводната фирма. Направил го е за своя сметка, като не е изплатил свои 29 месечни възнаграждения и е намалил по своя воля възнаграждението си с 50 % през някои месеци.

Това не е било достатъчно и Частен съдебен изпълнител налага запор на банковите сметки на дружеството за сумата от 7 300 лв. и присъединени 37 921 лв. задължения към НАП. По думите на проф. Кирилов това е нямало да се случи, ако дружеството не е било лишено от наемите, съгласно решение на УС.

За да не спре стопанската дейност на дружеството проф. Атанас Кирилов погасява със собствени средства дадени като безлихвени заеми, задължения на дружеството на обща стойност 45 000, 94 лв. Парите са за ел. енергия, за застраховка на хотела, за задължения към адвокатската кантора и за нотариална такса по анекси към договорите с банката кредитор.

Следва освобождаването на проф. Атанас Кирилов като управител на „Наука инвест“  по негова молба.

Новият управител на „Наука инвест“ ЕООД е Стефан Николов, който по думите на проф. Кирилов, не е избиран от управителния съвет на Съюза на учените в България, а това е сериозно нарушение на уставите на дружеството и на сдружението. Сключва се договор с фирма „Сунаким „ ЕООД за отдаване под наем на Международния дом на учените за 10 години на двора – 23 дка заедно с хотела за сумата от 39 580 евро. Договорът е подписан от председателя на СУБ проф. Дияна Петкова и новия управител на „Наука инвест“ ЕООД Стефан Николов. По думите на проф. Атанас Кирилов, договорът не е обсъждан от УС на СУБ и не е вписан в Агенцията по вписванията.

Проф. Кирилов посочи още, че новият управител на дружеството е подписал договори с наематели на преместваеми обекти, като някои от наемателите са членове на семейството му и не малка част от обектите са негови.

През 2022 г. УС на СУБ взема решение за създаване на ново търговско дружество, защото банковите сметки на „Наука инвест“ са блокирани от частен съдебен изпълнител. Новото дружество се казва „Наука инженеринг“ ЕООД с едноличен собственик Съюз на учените в България, с капитал 2000 лв. и управител проф. Дияна Петкова, която е председател на Съюза на учените. С неговото създаване старото остава без дейност и приходи, а от там и невъзможност да се погасяват задълженията към кредитори. 

Проф. Атанас Кирилов съобщи, че е бил прекратен мандатът му като заместник-председател и член на УС на СУБ, а в момента се иска и прекратяване на мандата му като председател на СУБ-Плевен.

Цялата документация по казуса той е събрал в доклад от 217 страници, който е изпратил до членове УС на СУБ, членовете на контролния съвет и до членовете на Общото събрание на пълномощниците.

С изнасянето на фактите по случая с управлението на Международния дом на учените във Варна и неизплатените задължения към кредиторите, проф. Атанас Кирилов се надява да бъде спазен устава на УС на СУБ, да се създаде комисия, която да разгледа случеа и да се направят финансови проверки в двете търговски дружества.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

По добри добиви на пшеница очакват в Балчишко тази година

По добри добиви спрямо м.г., над 700 кг от декар при пшеницата, очаква според първите резултати председателят на соколовската кооперация. Безопасността на хора, машини и посеви е подсигурена, увери още Калудов, че са взети всички мерки за предотвратяване на пожари и инциденти. Земеделската структура в община Балчик обработва малко над 27 хиляди..

публикувано на 28.06.24 в 13:55
Спасител на плаж Кабакум край Варна

От 1 юли по двама спасители на варненските плажове

От 1 юли всички спасителни постове във Варна ще имат по двама спасители. Ивицата е обезпечена с медицинско обслужване и необходимата апаратура, на алеята ще бъде позиционирана и линейка. Това каза Андрей Василев, търговски пълномощник на фирмата концесионер на варненския плаж. Всяка година концесионерът сключва договор с ДКЦ 1 и фирма, която осигурява..

публикувано на 28.06.24 в 12:30

Допълнителни курсове по няколко автобусни линии от 1 юли

Допълнителни курсове по автобусните линии 7, 17, 20, 31 и 148 пускат от "Градски транспорт" в началото на следващия месец , съобщават от общинския превозвач. Те ще важат за делничните и празнични дни. Допълнителни курсове от 1 юли 2024 г. в делничен ден: · Линия 7 от ЖП гара в 22:30, 23:30 ч., от „Елпром“ в 22:30, 23:20 ч.; · Линия 17 от ЖП..

публикувано на 28.06.24 в 09:35

Нови правила за рецептите. Какви са реакциите?

От една седмица на сайта на здравното министерство е качен за публично обсъждане проект за промени в Наредба 4.Те засягат отпускането на лекарства, предписани с електронни рецепти, които се плащат частично или напълно от НЗОК. Какво е новото за фармацевти и пациенти? Промените в Наредба 4 предвиждат всички лекарства, изписани по..

публикувано на 28.06.24 в 08:08

Адресите без ток на 28 юни

В периода 24.06.2024 - 28.06.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Староселец – клиентите, електрозахранени от ТП 1 и МТП 2. Ще се редува поетапно изключване на отделни улици, така че да не се лишават от..

публикувано на 28.06.24 в 06:26
Урсула фон дер Лайен

Втори мандат за Урсула фон дер Лайен

Европейските лидери одобриха номинациите на Урсула фон дер Лайен за втори мандат начело на Еврокомисията, Антониу Коща за председател на Европейския съвет и Кая Калас за върховен представител по външната политика и сигурност.  С одобрението на номинациите, както и с приемането на стратегическия дневен ред за следващите 5 години,..

публикувано на 28.06.24 в 06:13
Есенно море, ноември

Слънчев петък с повече вятър следобед по морето

Утрото в петък ни посреща със сутрешна прохлада. Днес ще е предимно слънчево, следобед с купеста облачност. Ще духа слаб, по Черноморието до умерен североизточен вятър, следобед подсилен от бриза. Максимални температури между 29° и 34°, по Черноморието от 26° до 29°, за Варна около 29°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на..

публикувано на 28.06.24 в 05:59