Целта на първенството е да популяризира паелята и да избере най-добрия майстор на вкусното и обичано испанско ястие. Членовете на журито ще са от родината на паелята Испания и няма да участват в състезанието по обясними причини.
Николай Тодоров-Ник е един от 44-мата кандидати от цял свят, които се борят за място на големия финал. Той ще бъде в края на септември във Валенсия и там десетимата финалисти ще приготвят свои авторски рецепти на паеля. В момента тече вторият етап от надпреварата – гласуването. За подбора са изключително важни както националните гласове в подкрепа на всеки един от кандидатите, така и медийното отразяване и публичността на инициативата във всяка страна.
За Николай Тодоров-Ник можете да гласувате ТУК

Как започва всичко?
Любовта между Николай Тодоров-Ник и паелята „пламва“ преди повече от 25 години, когато посещава Испания за първи път.
„Имах възможност да опитам и да се насладя на паелята, но и не само да я консумирам, а и да я приготвям в едно испанско семейство. Това запали в мен тази искрица, която днес е нещо много повече“, споделя Ник.
През годините той се оборудва с необходимия инвентар за приготвяне на паеля. Купува си и традиционната тава с диаметър повече от 1 метър. В началото на новия век Ник отваря и ресторант във Варна, в който паелята е сред главните герои от менюто. След отварянето на ресторанта той продължава да приготвя паеля по различни събития, фестивали и кулинарни работилници.
„Приготвянето на паеля не е шега работа, особено когато е за повече хора. Тавата, в която я приготвям, може да стигне за до 60 порции. Затова и паелята е фестивално ястие. Ястие, което събира и обединява хората“, поясни още Ник.
Тази неделя на Трета буна на крайбрежната алея във Варна той ще направи демонстрация по приготвяне на паеля.
„Ще приготвя за хората една от любимите паели – морската“, каза Ник и покани всички желаещи да опитат между 12.00 и 14.00 часа.
Еволюция на паелята
Паелята с морски дарове е една от най-популярните и традиционни, но ястието вече има и много разновидности.
„През годините паелята еволюира. Вече има паеля с пилешко месо, със свинско или заешко. Във Валенсия, например, много често се приготвя паеля със заешко месо и охлюви. Има и черна паеля, при която оризът се боядисва натурално с мастило от сепия. В различните части на Испания има много разновидности на това ястие“, коментира още Ник.

Трите елемента за перфектната паеля
Според него, за да се превърне една паеля в творение на кулинарното изкуство, са необходими три основополагащи елемента: свежите и пресни продукти, последователността на приготвяне на паелята (може да продължи повече от час) и главният герой при подправките - шафранът.
„Подправката е само една и това е шафранът. Именно той придава характерния вкус и жълтеникав цвят на паелята. Някъде слагат и червен пипер и други подправки, но те не са задължителни“, каза още Ник.
Той сподели, че освен испанската, харесва и азиатската кухня. Останал е силно впечатлен и от местната кухня във Филипините и дори в Занзибар.
Чуйте интервюто с Николай Тодоров-Ник в звуковия файл

Човек трябва да е чувствителен към света - емоцията не е само в нас, тя е около нас. Това подчерта за Радио Варна художничката и преподавател в Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна - Миряна Пеловска. Тя откри своята самостоятелна изложба "Къси разкази" в Градската художествена галерия "Борис Георгиев". Експозицията, която..
"България е оазис за пчелите и това трябва да остане така“, казва с усмивка Елен Сабатини – французойка, която преди 18 години избира да се установи в България и да посвети живота си на пчеларството и опазването на природата. Завършила екология, Елен намира своята мисия в това да учи хората – особено децата – да обичат пчелите. Тя често..
Пет награди "Ротари-Евксиноград" бяха раз дадени за 18-а поредна година на ученици и учители в Градската художествена галерия във Варна. Отличията са за ученици със значими постижения, отвоювани на национални и международни състезания, както и на учители, постигнали успехи при работа с ученици. Един от тях е Звездемир Пенев, 12-класник от..
След като бъде избран особен управител на "Лукойл Нефтохим Бургас", България ще може да поиска дерогация от американските санкции. Това каза Валентин Кънев, председател на Черноморската и Балканската петролна и газова асоциация. Назначаването на особен управител е ключова стъпка в подготовката на правителството за възможен преходен режим, каза..
В България времето се възприема по различен начин от Чехия - дори граматически. Това каза Рдка Рубилина - експерт по човешки права, поетеса и директор на Чешкия културен център в София, в предаването на Радио Варна POST FACTUM. Според нея не може да се каже точно, че се се създава усещането за по-забавен ритъм, но нагласата е друга. Рубилина сподели..
Хората не вярват в себе си – за мен това са тревожни данни, но не изненадващи, коментира за Радио Варна проф. Христо Кожухаров, началник на Втора психиатрична клиника във Варна, по повод проучването, направено от агенция "Тренд", което показа, че голям процент от българите вярват в свръхестествени сили, врачки и магии. "Тренд": 38% от..
Интервю с Gus G. (FIREWIND, екс-Ozzy Osbourne) Гръцкият китарен герой Gus G. се завръща в България за специално шоу на 14 ноември в софийския клуб „Joy Station“, със съдействието на „BGTSC“. Шоуто е специално, защото с него ще бъде и съвременния глас на рока и метъла Ronnie Romero. Миналата година двамата направиха акустично шоу в..