Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За паелята с любов

Николай Тодоров-Ник: Паелята е фестивално ястие, което събира и обединява хората

Варненецът представя България на Световната купа по приготвяне на паеля във Валенсия

Паелята е едно от най-популярните, вкусни, но и трудни за приготвяне ястия в света, което може да затрудни дори някои от най-добрите майстор-готвачи. Родена във Валенсия, днес тя е неизменна част от испанската кулинарна култура. Нещо повече – от дълги години има и световен шампионат по приготвяне на паеля, в който се включват професионални и хоби готвачи от цял свят. Тази година за първи път България ще има свой представител на световния форум. Това е Николай Тодоров-Ник, когото варненската общественост познава добре като организатор на различни събития и фестивали.

Целта на първенството е да популяризира паелята и да избере най-добрия майстор на вкусното и обичано испанско ястие. Членовете на журито ще са от родината на паелята Испания и няма да участват в състезанието по обясними причини.

Николай Тодоров-Ник е един от 44-мата кандидати от цял свят, които се борят за място на големия финал. Той ще бъде в края на септември във Валенсия и там десетимата финалисти ще приготвят свои авторски рецепти на паеля. В момента тече вторият етап от надпреварата – гласуването. За подбора са изключително важни както националните гласове в подкрепа на всеки един от кандидатите, така и медийното отразяване и публичността на инициативата във всяка страна.

За Николай Тодоров-Ник можете да гласувате ТУК


Как започва всичко?

Любовта между Николай Тодоров-Ник и паелята „пламва“ преди повече от 25 години, когато посещава Испания за първи път.

„Имах възможност да опитам и да се насладя на паелята, но и не само да я консумирам, а и да я приготвям в едно испанско семейство. Това запали в мен тази искрица, която днес е нещо много повече“, споделя Ник.

През годините той се оборудва с необходимия инвентар за приготвяне на паеля. Купува си и традиционната тава с диаметър повече от 1 метър. В началото на новия век Ник отваря и ресторант във Варна, в който паелята е сред главните герои от менюто. След отварянето на ресторанта той продължава да приготвя паеля по различни събития, фестивали и кулинарни работилници.

Приготвянето на паеля не е шега работа, особено когато е за повече хора. Тавата, в която я приготвям, може да стигне за до 60 порции. Затова и паелята е фестивално ястие. Ястие, което събира и обединява хората“, поясни още Ник.

Тази неделя на Трета буна на крайбрежната алея във Варна той ще направи демонстрация по приготвяне на паеля.

„Ще приготвя за хората една от любимите паели – морската“, каза Ник и покани всички желаещи да опитат между 12.00 и 14.00 часа.

Еволюция на паелята

Паелята с морски дарове е една от най-популярните и традиционни, но ястието вече има и много разновидности.

„През годините паелята еволюира. Вече има паеля с пилешко месо, със свинско или заешко. Във Валенсия, например, много често се приготвя паеля със заешко месо и охлюви. Има и черна паеля, при която оризът се боядисва натурално с мастило от сепия. В различните части на Испания има много разновидности на това ястие“, коментира още Ник.


Трите елемента за перфектната паеля

Според него, за да се превърне една паеля в творение на кулинарното изкуство, са необходими три основополагащи елемента: свежите и пресни продукти, последователността на приготвяне на паелята (може да продължи повече от час) и главният герой при подправките - шафранът.

„Подправката е само една и това е шафранът. Именно той придава характерния вкус и жълтеникав цвят на паелята. Някъде слагат и червен пипер и други подправки, но те не са задължителни“, каза още Ник.

Той сподели, че освен испанската, харесва и азиатската кухня. Останал е силно впечатлен и от местната кухня във Филипините и дори в Занзибар.

Чуйте интервюто с Николай Тодоров-Ник в звуковия файл


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

„Двама гуцули“ - когато фолклорът среща джаза

ИДЕНТИЧНОСТ е заглавието на албума, създаден по повод 90-годишнината на Радио Варна, чиято премиера ще бъде на 6 декември в ефира и YouTube канала на медията. Песните в новия компактдиск са поредното доказателство, че музиката има силата да свързва поколения и да изгражда нови мостове между стилове и култури. С основание може да ги наричаме и пиеси,..

публикувано на 03.12.24 в 12:49
Ивайло Калфин

Ивайло Калфин: Важно е как Европа ще реагира на предизвикателствата през следващите 5 години

Важно е в следващите 5 години как Европа ще реагира на предизвикателствата на средата, за да запази потенциала на Европейския съюз, като важен глобален фактор, но и като подкрепа за страните членки. Това коментира бившият министър на външните работи Ивайло Калфин в предаването на Радио Варна "Позиция",  по повод на встъпването в длъжност на колегиума..

публикувано на 03.12.24 в 08:30

"Бело Айше" - старата якорудска песен, която разказва за една истинска любовна история

ИДЕНТИЧНОСТ е заглавието на албума, създаден по повод 90-годишнината на Радио Варна, чиято премиера ще бъде на 6 декември в ефира и YouTube канала на медията. Песните в новия компактдиск са поредното доказателство, че музиката има силата да свързва поколения и да изгражда нови мостове между стилове и култури. С основание може да ги наричаме и пиеси,..

публикувано на 02.12.24 в 14:30

Gus G. (FIREWIND, екс-Ozzy Osbourne): В живота трябва да има баланс

Интервю с Gus G. (FIREWIND, екс-Ozzy Osbourne) Само след дни FIREWIND ще направят пореден концерт в София. Датата е 5 декември, мястото – клуб „Joy Station”. Поканата е от „BGTSC”. Заедно с тях на сцената пред българските фенове ще се качат MASTERPLAN. За тях това ще е първи концерт в София след един в Каварна и един в Пазарджик. За..

публикувано на 02.12.24 в 13:05

Yasen: Музиката е магия и съм щастлив, че аз съм магьосникът

Варненският артист Yasen (Ясен Неделчев) е едно от сравнително новите имена на българската музикална сцена. Той е влюбен в музиката от съвсем ранна възраст. Още като невръстно дете той не спира да пее и танцува, а когато навлиза в тийнейджърските си години, Ясен започва живо да се интересува от продуциране и и изобщо от целия процес по създаването..

публикувано на 02.12.24 в 08:35

Николай Костадинов, Възраждане: Цяла Варна пътува без билет и вината не е на "Градски транспорт", а на администрацията

Според общинските съветници от партия Възраждане, кмета на града не трябва да управлява нито един лев публичен ресурс. Тази констатация те правят на базата на първата година от управлението на Благомир Коцев. Според общинския съветник Николай Костадинов, управлението на ПП/ДБ в морската столица е в режим на свободно падане. С тези думи той..

публикувано на 30.11.24 в 14:59

Биляна Раева: Общинската администрация предлага нови такси, без обосновка как ще се подобрят услугите

Групата на варненските общински съветници от ГЕРБ/СДС искат яснота, в какви пера и направления ще отидат средствата от увеличените общински такси и цени на услуги. В обзорното предаване „Позиция“ , Биляна Раева заяви, че нямат абсолютно никаква конкретика, единствено е ясно, че има предложение за вдигане на налозите. Припомням, че в началото на..

публикувано на 30.11.24 в 14:24