Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бъдещето на световното кино представя лентите си в Балчик

За поредна година Американската фондация за България и „Двореца Балчик“ организират специални прожекции на филми от популярния Международен студентски филмов фестивал „Ранно пиле“. От 27 до 29 юни 2024 г. в Каменна зала ще бъдат представени наградените филми от 19-то му издание. Акцент тази година ще бъде специална селекция от анимационни филми, които ще бъдат показани в третия ден на фестивала.

Зрителите ще могат да гледат на едно място късометражни филми от три континента – България, Бразилия, Хърватия, Германия, Чехия, Аржентина, Франция, Израел, Белгия, Полша, Швеция, Гърция, Индонезия, Австрия и Великобритания – творби на талантливи млади режисьори от престижни киноуниверситети.
Фестивалът ще започне с игралния филм „50 миши напред“ на Бойка Стефанова, отличен с наградата на фестивала „Най-добър български филм“. Филмът предлага забавната и едновременно трогателна история на Огнян и Вера, чиито спомени ги отвеждат на емоционално пътешествие. Лентата носи мощно послание за стойността на живота и важността на ценните моменти.
Селекцията от 16 анимационни филма ще бъде показана в събота, 29 юни, а в тях – гледната точка на младите кинотворци към различни теми от живота – толерантността към различните, отношението към старостта, носталгията по родината и семейството, приятелството и други културни, социални и лични въпроси, които ги вълнуват.
Всеки филм в селекцията е създаден с уникален стил и техника - от традиционна ръчна анимация до съвременни компютърни техники, уточняват организаторите.

Ето и пълната програма на Фестивала:

Четвъртък 27 юни 2024
16:00 –18:00

50 миши напред /Бойка Стефанова / България - 26´
Дежа Вю / Гал Коен / Израел - 17´
Нощна смяна / Сантяго Лаго / Аржентина - 27´
Брат / Кристиан Герогиев / България - 11´
Без гражданство / Тауфик Сабуни / Белгия - 26´
Дъщеря / Миколай Чижовски / Полша -15´

Петък 28 юни 2024
16:00-18:00

Лимбо / Джулия Пъстракова / България - 30´
Дигитален дневник / Ясмин Шефт / Израел - 18´
Кипене / Лука Джиканович / Чехия - 26´
999.99% / Александра Роберта Шербан / Румъния - 30´
Патер фамилиас / Дина Углешич /Хърватия -17´

Събота 29 юни 2024
16:00-18:00 Анимация

Примката / Елена Делчева / България - 06´
Последният бар / Арне Хейн / Германия - 13´
На моя велосипед / Осеан Лаверн, Бенджамин Ланган / Франция - 08´
Под безкрайното небе / Александра Джиганская / Австрия - 04´
Коса / Йоанна Дигенаки / Гърция -11´
Светлини / Житка Немикинсова / Чехия - 08´
Без шал / Анита Брунебург / Германия - 09´
Човекът, който обичаше цветята / Сону Томас / Великобритания - 03´
Танцувай моя кукло / Ясмийн Коойман / Швеция -15´
Тихият писък / Камий Ан, Джули Ванденберг / Франция - 07´
Глад / Хасна Ханафи Рустам / Индонезия - 09´
Кадим / Луиза Пулиези Вилача / Бразилия - 06´
Създател / Мадлен Загорска / България - 05´
Звукът, който издава тишината / Марджори Дютрио, Тео Франц / Франция - 08´
Кулата / Адриана Фрашчак, Мика Вебер / Германия - 04´
Бъбривецът / Калина Димитрова, Алекса Траянова / България – 03´

Чуйте повече в репортажа:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

„СИГНАЛ Symphonic“ с премиера във Варна

Група Сигнал представя за първи път във Варна програмата „СИГНАЛ Symphonic“ заедно с Русенска филхармония .  Проектът бе представен с грандиозен успех в Зала 1 на НДК в края на миналата година по повод творческия юбилей на бандата и включва най-големите  ѝ  хитове в нов и различен вариант. Повече за предстоящото събитие може да чуете в прикачения..

публикувано на 27.06.24 в 17:19

Изложба "Така виждам Варна" в Музея за история на Варна

 Откриването на изложба, създадна от варненски ученици, ще се състои от 16.30 ч. в Музея за история на Варна, който се намира на ул.“8-ми ноември“ № 3. Експозицията е под наслов „Така виждам Варна“, който носи творческия заряд и труд на мотивираните ученици от училищата СУ за ХНИ "Константин Преславски", Първа езикова гимназия и ГПЧЕ..

публикувано на 26.06.24 в 16:06

Фюжън от класическа, фолклорни мелодии и цигански танци предлага тази вечер ММФ „Варненско лято“

Фюжън от класическа, фолклорни мелодии и цигански танци предлага Международният музикален фестивал „Варненско лято“ тази вечер на жителите и гостите на града. От 19:00 часа в Държавна опера - Варна, посетителите ще имат възможността да се насладят на изпълненията забележителния френски ансамбъл Сирба и необикновения спектакъл „Tantz!”. Това, което..

публикувано на 26.06.24 в 10:34

Еньовден отбелязват в Балчик

Историческият музей в Балчик отправя покана днес  за отбелязване на празника Еньовден. От 16.30 часа в Етнографската къща присъстващите ще се потопят в света на предците ни и ароматните билки, за да почетат природата и лечебната и сила.  За празничното настроение ще се погрижат Детска танцова школа "Балик" и хор „Добруджанки“. при Народно читалище..

публикувано на 24.06.24 в 08:27

Световна премиера на откриването на Международния музикален фестивал "Варненско лято" 2024

С концерт на Симфоничния оркестър на Варненската опера под диригентството на Константин Илиевски във Варна се откри 98-ото издание на Международния музикален фестивал „Варненско лято“. На откриването присъстваха артистичният директор на фестивала проф. Марио Хосен, кметът на Варна Благомир Коцев и директорката на Театрално-музикалния..

публикувано на 23.06.24 в 10:18

Днес започва Международният музикален фестивал "Варненско лято"

Днес на сцената на Държавна опера-Варна ще бъде официално открит Международният музикален фестивал "Варненско лято" 2024. Програмата започва със Симфоничен концерт, включващ произведенията Рапсодия „Вардар“ на Панчо Владигеров,  световна премиера на "Ouverture en forme d'Espérance" оп. 43 от Патрик Дюър, Концерт във Фа от Джордж..

публикувано на 22.06.24 в 10:50

Изложбата "Фрагменти" на Ганчо Карабаджаков (1951-2021) във Варна от 24 юни

От 24 юни до 2 юли в арт галерия "Папийон"  оживяват приказно-ироничните истории на Ганчо Карабаджаков.  Обичан художник и уважавана обществена личност, Ганчо Карабаджаков остави след себе си богато наследство, закодирано в послания за съвсем обикновени, но в същото време общовалидни и вечни ценности. В експозицията са включени  творби от няколко..

публикувано на 20.06.24 в 19:44