Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предлагат с геотекстилна буна да решат проблема на пристанище "Карантината" с натрупването на пясъчни наноси

Снимка: Румен Сарандев

Геотекстилна буна може да предпазва пристанище "Карантината" от натрупване на пясъчни наноси. Изследване на холандски компания показва варианти за справяне с проблема, съобщават от общинския пресцентър.

Защо се бави аварийният ремонт на пристанище "Карантината"?

Предложеното решение е за изграждане на съоръжението в два варианта за изпълнение – с дължина около 50 метра или с дължина около 100 метра. Буната ще бъде на средното морско ниво и почти няма да се вижда. Тя ще бъде позиционирана от страната на плажа „Аспарухово“ и ще предпазва входа на пристанището по време на вълнение.

Компанията е специализирана в извършване на морски изследвания и симулации на хидро и динамични процеси в крайбрежната зона. Изследването е направено по поръчка на Община Варна и бе представено от Боян Савов, част от екипа, осъществил анализа.

След изграждане на пристанището през 2019 година, много бързо започна процес на натрупване на пясък и това е причината пристанището да не може да бъде използвано пълноценно. Целта на изследването е да препоръча нова конфигурация или мерки, с които да се намали и спре този процес, обясни Савов.

Изследван е ефектът и на двете конфигурации. При по-късата буна може да има частично преминаване на пясък. По-дългата буна ще стига до дълбочина около 4,5 метра и с това гарантираме, че няма да има акумулиране на пясък на входа на пристанището, заяви Савов. Той поясни, че съоръжението може да бъде изградено поетапно на три части. Така по време на изграждането ще се извършва мониторинг и ще се следи дали то функционира според предварително изградения модел.

По думите на Савов, буните са различни от познатите досега. Те ще бъдат изградени с тръби от здрав геотекстил, които ще се пълнят с пясък, взет от дъното. Това ще спести много средства, категоричен бе Савов. Проектът е с прогнозна стойност около 300 000 лева, което го прави по-евтин от другите варианти, поясни експертът. Експлоатационният живот на такова съоръжение е около 30 години, каза още Савов.

Кметът Благомир Коцев нареди да се направи проучване на стъпките, които трябва да се извървят за реализацията на проекта. По предварителна информация на Младен Иванов, директор на общинското предприятие, което експлоатира пристанището, потенциалното реализиране на буната би трябвало да включва изготвяне на технически проект, морски ПУП и други процедури.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
В Силистра започва кампания за превенция на телефонните измами.

Двойно увеличение на телефонните измами

"Трябва хората да проверят дали телефонния номер е на техен близък или роднина. Има приложения, през които може да се провери. Измамниците стават все по-изобретателни". За това предупреди Златка Падинкова, началник на сектор "Измами" в 'Национална полиция. По думите ѝ от началото на годината до края на месец август са извършени общо 188 измами,..

публикувано на 28.09.24 в 14:01

Информационен ден за репродуктивното здраве се провежда във Варна

Информационен ден за репродуктивното здраве организират от фондация „Искам бебе“ и община Варна. Медиен партньор е Радио Варна, а събитието продължава до 17 часа на алеята пред радиото. Всички, които желаят, могат да получат безплатни консултации от водещи специалисти - д-р Симона Анжел, доц.Стефан Кисьов, д-р Веселина Добрева и Катя..

публикувано на 28.09.24 в 13:34

Дългопол, Долни Чифлик и Провадия с общ туристически проект 

Проектът „Discovery – Открий миналото, преживей настоящето“  на общините Дългопол, Долни Чифлик и Провадия беше официално представен с участието на з аместник-министърът на туризма Ирена Георгиева. Той  е финансиран от Министерството на туризма , чрез Програмата за финансиране на маркетингови дейности на туристическите услуги в..

публикувано на 28.09.24 в 11:42
Хасан Насрала, лидер на

Израел: Лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала е ликвидиран

Израелската армия обяви, че ръководителят на "Хизбула" Хасан Насрала е бил убит при удар в Бейрут. „Хасан Насрала е мъртъв“, обяви военният говорител подполковник Надав Шошани в X. Военният говорител капитан Давид Авраам също потвърди пред АФП, че ръководителят на Хизбула е бил „елиминиран“ след..

публикувано на 28.09.24 в 11:34

Хора от цяла Североизточна България участват в акцията за събиране на капачки във Варна

Десетки хора и представители на различни институции се включиха в кампанията на сдружение "Аз вярвам и помагам" за събиране на капачки и стотинки пред катедралния храм "Успение Богородично" във Варна. Кампанията продължава до 14 часа , пристигат хора от цяла Североизточна България. Този път каузата е за закупуване на мобилни пунктове за..

обновено на 28.09.24 в 10:44

Граждани на Румъния, Турция и Германия са с най-много посещения у нас през август

Делът на гражданите от Европейския съюз, посетили България, е 55.8% от общия брой чужди граждани и достига 1 192.8 хил., като най-голям е броят на посещенията на граждани от Румъния - 30.6%, Германия - 20.6%, и Полша - 9.0%. Посещенията на граждани от групата „Други европейски страни“ са 746.1 хил., или 34.9% от всички посещения в България. Най-голям..

публикувано на 28.09.24 в 09:49

МС: ЦИК не са представили договор за наемане на помещения за съхраняване на машините за изборите

С решение № 545 от 31 юли 2024 година Министерският съвет удължи с допълнителни шест месеца срокът, в рамките на който могат да се използват наети от ЦИК помещения за съхранението на техническите устройства за машинно гласуване. И до момента обаче ЦИК не са представили проект на договор за наемане, който съответно да бъде обезпечен. Това се..

публикувано на 28.09.24 в 09:45