Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската кухня в топ 15 на Европа

6
Карта с кулинарните оценки на изследваните държави
Снимка: tasteatlas.com

Българската кухня е класирана на 14-то място от всички национални кухни в Европа в престижната класация на специализирания кулинарен сайт TasteAtlas. Класацията се прави всяка година на база оценката от страна на посетители на някои от най-популярните ястия и продукти в дадената държава. След това се сформира средна оценка за съответната страна.

България получава средна оценка от 4.20 точки.

От емблематичните за страната ни ястия, шопската салата е лидер с 4.6 точки. Следват баницата и тараторът (4.5), кавармата (4.4) и торта "Гараш" с 4.3 точки.

Шопската салата е абсолютен първенец сред българските ястия спред хората, които са я опитали и оценили

При продуктите, над всички са сиренето и шарената сол с 4.6 точки, следвани от филе "Елена" (4.5), виното от сорт мавруд (4.1) и панагюрската луканка с 3.9 точки.

В топ 3 на най-добрите кухни в Европа в класацията на TasteAtlas са италианската, гръцката и испанската. Италия държи "короната" с пица "Неаполитана", паста "Болонезе" и "Карбонара" при ястията, а от продуктите най-висока оценка получава пармезана. Общата оценка на италианците е 4.72.

Пицата е в основата на първото място на Италия

Гърция се нарежда на второ място с 4.69 точки, като в южната ни съседка най-високи оценки от посетителите са получили агнешкото пайдаки и масилините Каламата.

Агнешкото пайдаки изстрелва Гърция на второ място

Испанците пък печелят третото място най-вече благодарение на Гамбас ал ахийо (чеснови скариди) и иберийския хамон.

Чесновите скариди носят на Испания място в топ 3

Любопитно е, че френската кухня, която се счита за основоположник на много от куните по света, заема едва 5-то място в класацията и е изпреварена от турската. 

На дъното в класацията е норвежката кухня.

От специализираното кулинарно издание поясняват, че по-ниската оценка и по-задно място в класацията не означава, че дадена кухня е лоша, а по-скоро, че е по-слабо популяризирана.

Вижте пълната класация на европейските кухни ТУК


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Варненски ученици изобретиха умна кутия, в която можем да отглеждаме зеленчуци

Ученици от Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ във Варна изобретиха кутия, в която могат да се отглеждат различни растения в домашни условия. С помощта на умната машина за зеленчуци и билки с хидропоника всеки може да си бере свежа салата от кухнята.  Това вече е възможно благодарение на изобретението на четиримата ученици от МГ-Варна  и тяхната..

публикувано на 27.06.24 в 13:47

От Бюрото по труда разясняват на открито за свободни работни места и схеми за заетост и обучение в Балчик

До 14.30 часа днес експертите са на главната улица "Черно море" в отсечката към местния клон на Бюрото по труда. Разясняват възможностите за придобиване на нови умения. По електронен път с подаване на заявление могат да бъдат получени ваучери за обучения, напълно безплатно: за придобиване на квалификация, умения и кариерно развитие на заета и самонаети..

публикувано на 27.06.24 в 12:30

Българите са пътували най-често до Турция, Гърция и Румъния през май

Пътуванията на български граждани в чужбина през май 2024 г. са 808.3 хил. или с 4.6% повече от май 2023 година. Регистрирано е увеличение на пътуванията по следните цели: почивка и екскурзия - с 13.8%, със служебна цел - с 2.8%, докато тези с други цели (гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия) намаляват с 2.4%, сочат данните..

публикувано на 27.06.24 в 11:22

Заради инциденти велоклуб предлага велотрасета в пешеходните зони

Да бъдат свързани съществуващите велоалеи във Варна чрез маркирането с декоративни елементи на велотрасета през пешеходната зона на бул.Княз Борис първи и през Морската градина. Това предложение велоклуб „Спартак“ обсъдиха съветниците от ПК „Обществен ред, сигурност и безопасност на движението“ към Общински съвет-Варна. Комисията реши, че трябва да..

публикувано на 27.06.24 в 08:20
Лютеницата си я хапваме и зима и лете, и с хляб и с кюфтенца

Лютеницата е в топ 12 на най-добрите разядки в света

Макар че сме още в разгара на лятото и е рано за приготвянето на лютеница, едно от най-обичаните и традиционни български ястия привлече вниманието ни с поредното голямо признание. То идва от специализирания сайт за кулинария TasteAtlas, който я класира на 12-то място на най-добрите разядки в света. Лютеницата получава оценка от 4.4 от възможни 5..

публикувано на 26.06.24 в 17:22

Песента "Замирисва на море" вече с видео, звучи модерно с К.LINA

“Искаме да покажем на българите, че нашето Черноморие е великолепно и си заслужава да бъде посещавано! Определено трябва да върнем у хората любовта към родните солени вълни и златни плажове.” С това послание младата певица Калина Баткова, позната с артистичния си псевдоним K.LINA, отново ни изненадва приятно в хитов сингъл с Братя Аргирови...

публикувано на 26.06.24 в 16:25
Ружа Игнатова

САЩ дават 5 млн. долара награда за информация за Ружа Игнатова

Американското правителство обявява нова награда от 5 млн. долара за информация, която би довела до ареста на криптокралицата Ружа Игнатова, а българската прокуратура се готви да ѝ повдигне задочно обвинение за финансови измами. Това обявиха в съвместно изявление посланикът на Съединените щати у нас Кенет Мертен и временно изпълняващият функциите главен..

публикувано на 26.06.24 в 16:04