Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световна премиера на откриването на Международния музикален фестивал "Варненско лято" 2024

С концерт на Симфоничния оркестър на Варненската опера под диригентството на Константин Илиевски във Варна се откри 98-ото издание на Международния музикален фестивал „Варненско лято“. На откриването присъстваха артистичният директор на фестивала проф. Марио Хосен, кметът на Варна Благомир Коцев и директорката на Театрално-музикалния продуцентски център в града (ТМПЦ) Даниела Димова. 

Гледаме гордо към 100-годишнината на фестивала. Вярваме, че музиката, изкуството и хармонията ще бъдат обединяващ фактор, който ще ни направи по-силни, каза Марио Хосен. Той изрази надежда бъдещите поколения с гордост да погледнат назад и това, което правим всички заедно в момента, да остави диря в сърцата. „Вярвам в бъдещето на фестивала, на хармонията и на музиката“, завърши директорът. 


Това е цял век традиция, която Варна поддържа вече толкова време. Фактът, че успяваме да запазим и да надградим това културно наследство, говори, че ние варненци сме способни да гледаме напред в бъдещето, посочи в словото си на откриването кметът Благомир Коцев и обеща Общината да подпомага фестивала и занапред с надеждата 100-годишнината на форума да бъде голям празник за града. 

За поредна година с вълнение присъстваме на откриването на „Варненско лято“, каза Даниела Димова. Тя припомни, че след две години е и 80-годишнината на Варненския симфоничен оркестър. Нека аплодираме всички концерти в тази богата програма през идващите месеци, които ще съпреживеем заедно, защото духовната храна ни крепи и кара Варна да стои вече сто години смело на картата на Европа със своята култура, добави тя. 

В поздравителен адрес, отправен до организаторите, министърът на културата Найден Тодоров посочва, че фестивалът отново превръща Варна в столица на класическата музика. „Без да губи уникалността си в годините, „Варненско лято“ успя да се утвърди на национално и международно ниво. Разви се като основен двигател за осъществяването на различни творчески подходи и идеи и закономерно е записан в културния ни календар като най-големия международен музикален фестивал в България. Той е сцена за представяне на най-новото и най-доброто в българската и световна музика, в творческа лаборатория и място за жив културен дебат и за откриване на млади таланти, институция с фокус върху детската аудитория“, казва още министърът и припомня, че много нови български произведения са започнали от сцената на варненския музикален фестивал.


В програмата по традиция първо прозвуча Рапсодия „Вардар“ от Панчо Владигеров. Бурно бе аплодирано изпълнението на пианиста Саркис Балтаян на Концерт във фа от Джордж Гершуин. Балтаян от години работи и музицира в САЩ и е изпълнявал Гершуин неведнъж пред американска публика, включително в Карнеги хол.

Публиката възнагради с аплодисменти и сюитата „Любовна магия“ от Мануел де Файя под диригентството на Константин Илиевски, който застава за първи път на пулта пред Симфоничния оркестър на Държавна опера - Варна.

На откриващия концерт бе направена световна премиера на произведението „Увертюра във формата на надежда“ (Ouvertrure en forme d’Esperance) от Патрик Дюър, който присъства на концерта./БТА

И тази година Международният музикален фестивал „Варненско лято“ предлага на публиката богата, многообразна и завладяваща програма с водещи солисти от света на класическата музика, знакови оркестри и именити диригенти, но и млади талантливи музиканти, за които най-доброто тепърва предстои и на които фестивалът подава ръка.

От откриването на 22 юни до последния концерт на 5 октомври жителите и гостите на Варна ще могат да се насладят на мащабни концертни програми и на бутикови камерни концерти, на нови творби, създадени специално за фестивала, на световни премиери или пък преоткрити шедьоври от съкровищницата на класическата музика.


Снимки: пресцентър на община Варна

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба "Така виждам Варна" в Музея за история на Варна

 Откриването на изложба, създадна от варненски ученици, ще се състои от 16.30 ч. в Музея за история на Варна, който се намира на ул.“8-ми ноември“ № 3. Експозицията е под наслов „Така виждам Варна“, който носи творческия заряд и труд на мотивираните ученици от училищата СУ за ХНИ "Константин Преславски", Първа езикова гимназия и ГПЧЕ..

публикувано на 26.06.24 в 16:06

Фюжън от класическа, фолклорни мелодии и цигански танци предлага тази вечер ММФ „Варненско лято“

Фюжън от класическа, фолклорни мелодии и цигански танци предлага Международният музикален фестивал „Варненско лято“ тази вечер на жителите и гостите на града. От 19:00 часа в Държавна опера - Варна, посетителите ще имат възможността да се насладят на изпълненията забележителния френски ансамбъл Сирба и необикновения спектакъл „Tantz!”. Това, което..

публикувано на 26.06.24 в 10:34

Еньовден отбелязват в Балчик

Историческият музей в Балчик отправя покана днес  за отбелязване на празника Еньовден. От 16.30 часа в Етнографската къща присъстващите ще се потопят в света на предците ни и ароматните билки, за да почетат природата и лечебната и сила.  За празничното настроение ще се погрижат Детска танцова школа "Балик" и хор „Добруджанки“. при Народно читалище..

публикувано на 24.06.24 в 08:27

Днес започва Международният музикален фестивал "Варненско лято"

Днес на сцената на Държавна опера-Варна ще бъде официално открит Международният музикален фестивал "Варненско лято" 2024. Програмата започва със Симфоничен концерт, включващ произведенията Рапсодия „Вардар“ на Панчо Владигеров,  световна премиера на "Ouverture en forme d'Espérance" оп. 43 от Патрик Дюър, Концерт във Фа от Джордж..

публикувано на 22.06.24 в 10:50

Бъдещето на световното кино представя лентите си в Балчик

За поредна година Американската фондация за България и „Двореца Балчик“ организират специални прожекции на филми от популярния Международен студентски филмов фестивал „Ранно пиле“. От 27 до 29 юни 2024 г. в Каменна зала ще бъдат представени наградените филми от 19-то му издание. Акцент тази година ще бъде специална селекция от анимационни филми, които..

публикувано на 21.06.24 в 12:22

Изложбата "Фрагменти" на Ганчо Карабаджаков (1951-2021) във Варна от 24 юни

От 24 юни до 2 юли в арт галерия "Папийон"  оживяват приказно-ироничните истории на Ганчо Карабаджаков.  Обичан художник и уважавана обществена личност, Ганчо Карабаджаков остави след себе си богато наследство, закодирано в послания за съвсем обикновени, но в същото време общовалидни и вечни ценности. В експозицията са включени  творби от няколко..

публикувано на 20.06.24 в 19:44

На 22 юни започва Международният музикален фестивал "Варненско лято" 2024

С концерт на Симфоничен оркестър на Държавна опера Варна на 22 юни от 20:30 часа ще бъде официално открит Международният музикален фестивал "Варненско лято" 2024. Събитието включва произведенията Рапсодия „Вардар“ на Панчо Владигеров,  световна премиера на "Ouverture en forme d'Espérance" оп. 43 от Патрик Дюър, Концерт във Фа от Джордж Гершуин и..

публикувано на 20.06.24 в 16:19