Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Богословът Иван Йовчев: Патриарх Даниил ще бъде консенсусна фигура

Снимка: Кадър: НОВА

Патриарх Даниил е избран за глава на Българската православна църква. Той е досегашен Видински митрополит. Изборът е факт след изключително оспорвано гласуване в два тура.

Новоизбраният патриарх Даниил е диалогична личност, със сигурност той ще бъде една консенсусна фигура. Погрешно се артикулира в общественото пространство, че е краен в решенията си. Той е най-добрият вариант от трите кандидатури и от гледна точка на възрастта. Това мнение изрази Иван Йовчев, главен асистент в Богословския факултет на СУ “Св. Климент Охридски“ , в предаването на Радио Варна "На светло" и допълни, че като опровержение на нападките от страна на противниците му идва всеобщото мнение на миряните от видинската епархия.

Йовчев се дистанцира от определението "русофил", което се прокрадва в различни среди и подчерта, че не трябва да се позволява да се политизира църковната среда

По думите на Йовчев още от първите изказвания на патриарх Даниил, като глава на Българската православна църква, е направило впечатление, че е човек, който е напълно наясно с цялата обстановка. Живеем в объркано време, трябва да се търси компромисът и консенсусът, категоричен е богословът.

На въпрос дали ще смекчи позициите си патриарх Даниил, Йовчев посочи, че като владика е могъл да изказва персонално възгледите си, но като патриарх ще избере друг път, тъй като това го изисква неговото служение и функции.

Той коментира и реакцията на игумена на Гигинския манастир - архимандрит Никанор, който поиска да напусне БПЦ след избора на патриарх Даниил, и последвалото развитие на казуса. Според Йовчев църковник не трябва да реагира така прибързано. Но, реакцията на новоизбрания патриарх е била братска прегръдка, в търсене точно на този компромис и призова да продължат да работят заедно. Архимандрит Никанор смекчи тона и каза, че при такова отношение той няма как да напусне БПЦ, коментира още събията от днес богословът.  

Кои са първостепенните задачи пред Патриарх Даниил, познат със своите по крайни възгледи, ще смекчи ли позициите си и ще съумее ли да бъде да бъде обединител на църквата - чуйте в цялото интервю:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Цената на бензина продължава да расте

До две седмици цената на бензина у нас се очаква да се увеличи с още 1-2 стотинки. Това прогнозира пред Радио Варна Валентин Кънев, председател на Балканската и черноморска петролна и газова асоциация. Средната цена по бензиностанциите сега е между 2.50 и 2.70 лева за литър.  Кънев посочи, че според европейската статистика цените на горивата..

публикувано на 03.07.24 в 16:30

Кристиан Ивковски: Един ден ще направя свои открития във физиката

15-годишният варненец Кристиан Ивковски спечели първо място в конкурса "Физиката през вековете" в конкуренцията на 1600 участници от средните училища във Франция и френските училища по света. Конкурсът е организиран от Съюза на учителите по физика и химия в рамките на Годината на физиката. Осмокласникът от Френския лицей „Шарл Перо“-Варна, спечели..

публикувано на 03.07.24 в 09:31

Richie Faulkner (JUDAS PRIEST): Дъщеря ми е най-големият фен на JUDAS PRIEST

Интервю с Richie Faulkner (JUDAS PRIEST, ELEGANT WEAPONS) Повече от 50 години британските хеви метъл легенди JUDAS PRIEST пазят и разпространяват хеви метъла по целия свят. Само преди няколко месеца Боговете на метъл издадоха поредния урок по хеви метъл – техният „Непробиваем щит”. И той е точно такъв, категоричен е китаристът Richie Faulkner...

публикувано на 03.07.24 в 08:15

Румен Генов: Силата на спортния журналист е личният контакт със спортисти и треньори

2 юли е Международен ден на спортния журналист. Отбелязва се от 1995 г. по инициатива на Международната асоциация на спортната преса.  Първият конгрес на асоциацията е проведен в Париж от 1 до 3 юли 1924 г. с участието на представители на 29 държави.   Спортната журналистика отразява социалните и професионалните аспекти на спорта...

обновено на 02.07.24 в 17:10

Oscar Dronjak (HAMMERFALL): Ние бяхме там!

Интервю с Oscar Dronjak (HAMMERFALL) През август шведските хеви метъл маниаци HAMMERFALL ще издадат 13-тия си студен албум „Avenge the Fallen”. Преди това обаче групата ще участва и на фестивала в село Могилово – „Midalidare – Rock In The Wine Valley” (12-14 юли). Oscar Dronjak, китарист, основател и основен композитор на HAMMERFALL даде..

публикувано на 02.07.24 в 15:45

Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG): Винаги трябва да си професионалист

Интервю с Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG) По традиция на 30 юни срещу 1 юли на много места в страната посрещаме единствения и неповторим Джулай морнинг. На Камен бряг също, както традицията повелява - има концерт.  Тази година първото юлско слънце дойде с  ERIDAN с вокалиста на Michael Schenker и BLACK SWAN Robin..

публикувано на 01.07.24 в 08:30
Зеница Филипова

Зеница Филипова: Бог ще посочи правилния духовен водач на България!

Зеница Филипова работи в храма "Свети Атанасий" във Варна. Тя е от първия випуск жени богослови, тогава ректор  на духовната академия е бил патриарх Неофит. Нейни състуденти са митрополитите Николай и Наум.  По професия е учител, филолог, но на 40 години решава да се посвети на богословието и на служението на Бог. Надява се коментарите за..

публикувано на 29.06.24 в 12:25