Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Местят дом "Гергана" за 2 години, докато трае ремонтът на сградата му

Местят дом за стари хора "Гергана" за 2 години, докато трае ремонтът на сградата.

До началото на 2026 г. хората от Дом „Гергана“ ще влязат в модерна и уютна сграда след основен ремонт за над 7,68 млн. лв. по Плана за възстановяване. За нас грижата за възрастните хора и хората с увреждания е приоритет, казва заместник-кметът по социални дейности Снежана Апостолова, съобщават от общинския пресцентър. 

Повод за това стана публикуването днес на обява за наемане на сграда за временно пребиваване на 140 възрастни хора.

Община Варна набира оферти за временно ползване на сграда или част от сграда за предоставяне на социални услуги от Комплекс за стари хора „Гергана“. Комплексът функционира в тази сграда от 35 години, която никога не е ремонтирана основно, обясни Апостолова. Временната сграда ще се наеме за периода от 1 октомври 2024 г. до 31 януари 2026 г. и трябва да е с поне 140 места. Толкова са необходими за двата вида услуги в комплекса: за Дома за стари хора „Гергана“ – 100 души и за Дома за пълнолетни лица с физически увреждания – 40 души.

В настоящата сграда не е извършван основен ремонт над 80 години, откакто е построена през 1936 г. Сградата се ползва за дом за възрастни хора от 1989 г., т.е. от 35 години, през които са правени само частични малки ремонти, добави Апостолова. 

Наемането на нова временна сграда ще се извърши след подбор сред подадените оферти. Сградата, която ще се наеме, трябва да е със самостоятелен вход, осигурен достъп за хора с увреждания и работещ асансьор, 35 стаи за по двама или трима потребители, със самостоятелен санитарен възел. Минималната квадратура на една стая трябва да е поне 15 кв. м. Дневната стая или зала следва да събира минимум 25 потребители наведнъж. Да има стаи за служителите и поне една за здравен кабинет, кухня в съответствие с изискванията по Закона за храните, трапезария за хранене на минимум 35 потребители едновременно и редица други са изискванията на закона за двата вида услуги.

В старата сграда на дома ще се извърши основен ремонт за 7,68 млн. лв., ще се обнови хранителният комплекс с двора, стаите на потребителите и персонала, както и ще се приложат мерки за енергийна ефективност и газифициране на сградата. Ремонтът трябва да приключи до началото на 2026 г. Той се финансира с безвъзмездна финансова помощ по Националния план за възстановяване и устойчивост, по който общината започва да  изпълнява 12 проекта.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Срамежливата Марго - малкото леопардче в зоопарка във Варна, се показа на света (СНИМКИ)

Малкото леопардче Марго - най-новият обитател на Варненския зоопарк, което се роди през юли, придоби смелост и вече не се крие. Тя обаче се чувства по-сигурна, докато е около майка си Киара. Марго има и осиновители, които ще дават своя принос за отглеждането ѝ. Днес малкото диво коте направи своята първа изява пред медиите и влезе в обектива на Радио..

публикувано на 04.10.24 в 15:35

Събития и във Варна в Световната седмица на Космоса

Редица събития и интересни дейности ще се проведат със студенти и курсанти в Планетариума на Висшето военноморско училище "Никола Й. Вапцаров" в Световната седмица на Космоса. Ученици от няколко града също ще се включат в инициативите. Това каза доц. Веселка Радева, ръководител на Планетариума във ВВМУ във Варна.  В дните, посветени на Космоса в цял..

публикувано на 04.10.24 в 10:18

Музиканти и занаятчии ще омаят жителите на квартал Галата през уикенда

На 5 и 6 октомври в читалище “Васил Левски” в квартал Галата ще се проведе първото издание на Омая Етно Фест.  Фестивалът ще представи на публиката специално подбрана програма от занаятчии и музиканти , а деца, младежи и възрастни ще се гмурнат в чудния свят на народното творчество. Публиката е поканена да свие ръкави и да извае..

публикувано на 04.10.24 в 09:54

Забраната за внос на слънчоглед срива производителите на олио у нас

По-малко от една трета от мощностите на преработвателите на слънчоглед у нас са натоварени. Това каза за Радио Варна Яни Янев – председател на Асоциацията на преработвателите. Причината е в липсата на суровина. Още повече, че тазгодишната реколта на слънчоглед е с около 50 на сто от нормалните за страната. Икономистът Димитър Събев:..

публикувано на 04.10.24 в 08:33

Над денонощие блокирани на летището - кой носи отговорност и как да потърсим правата си?

Преди няколко дни гръмна новината за над 80 българските туристи, които останаха блокирани повече от денонощие на летището на гръцкия остров Корфу. Технически проблем със самолета забавя полетът с няколко часа, после с още няколко и така повече от 30 часа, както пише в публикация в социалните мрежи един от чакащите българи, с който опитахме,..

публикувано на 04.10.24 в 08:26
Джон Винсънт Атанасов (1903 – 1995) и реплика на електронния компютър на Атанасов-Бери

121 години от рождението на Джон Атанасов: Празнуваме Деня на информационното общество

На 4 октомври е професионалният празник на специалистите по компютърна техника, информационни технологии и автоматика. От 2007 година 4-ти октомври се чества като Ден на информационното общество в България. 4 октомври е рождената дата на Джон Атанасов, чийто принос в развитието на компютърната техника е световно признат. Той е роден през 1903 г. в..

публикувано на 04.10.24 в 08:00

Тридневен Фестивал на занаятите и изкуствата започва днес в Добрич

Тридневен Фестивал на занаятите и изкуствата започва днес в Добрич. Проявата се организира за пети път от Фондация „Добруджанска задруга“ и се осъществява с финансовата подкрепа на Община Добрич. На площад „Свобода“ своите произведения ще покажат десетки занаятчии и творци от цялата страна. Предвидена е и богата музикална програма...

публикувано на 04.10.24 в 07:45