Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

20-та годишнина празнува Комплекс от социални услуги „Радост“-Варна


С открит урок, празник с балони и много изненади отбеляза 20-та си годишнина Комплекс от социални услуги „Радост“-Варна. Екипът му предоставя помощ на деца със специални потребности, от 2 до 18 години. А за родителите им – консултиране и посредничество. „Общностна работа“ е може би най-важната за децата и семействата, които често попадат в изолация. За децата – заради създаването на приятелски кръг, за родителите на деца със специални потребности - как да постигнат правата си съобразени със законодателството пред институциите – детска градина, училище, социално подпомагане.

Нарине Банкова, председател на Фондация „Радост“ описа извървения път с една дума „доверие“. У нас все още липсва среда, такава, която да разбира и толерира децата със специални образователни потребности, това сподели - психологът на фондация „Радост“ Десислава Александрова. Специалистите са своеобаразни медиатори между децата и родителите и между децата и съучениците и учителите им. 

Най-важното е да има търпение и разбиране към тези деца от страна на всички останали хора, тоест от обществото. 

Потвърждава го всеки от родителите на тези деца, един от тях е Елка Атанасова, майка на 12-годишния Емилиян, който при посещенията си във Фондация "Радост" намира своя среда и приятелски кръг. Елка описа емоциите на сина си с любима крилата фраза с незнаен автор, която дава сили и на нея самата: "Те ми се смеят, защото съм различен, аз им се усмихвам, защото са еднакви". 

Формират се родителски умения и се подобрява семейната среда относно разбирането на затрудненията на децата и младежите.

Педагогическо въздействие за развиване на социални, комуникативни и всекидневни умения. Специално внимание се отделя на създаването на позитивно отношение у децата към различни педагогически ситуации и взаимодействие, подобряване на мотивацията за включване във възпитателния и обучителен процес.

Логопедичната терапия е насочена към развитие на езиково-говорните умения и подобряването им. Психологичното консултиране има за цел да коригира поведението на детето, на родителите спрямо детето, развитие на въображение, емоции, чувства.

Ерготерапията е насочена към децата, които имат затруднения с координацията, фокусирането и организирането на дадена дейност.

Всички терапии се повтарят многократно с цел да бъде подобрено функционирането на детето като самостоятелна личност. 

Социалната услуга „Обучение за придобиване на умения“ създава устойчив модел за предоставяне на подкрепящи комплексни услуги насочени към деца и младежи с увреждания и техните семейства. Оказване на комплексна подкрепа чрез прилагане на индивидуални и групови подходи и техники за разширяване на социалните умения и превенция на социалното изключване. Предоставя се подкрепа на деца и младежи с увреждания, с която се подобрява достъпа до специалисти.

 „Подкрепа за придобиване на трудови умения“ с целева група деца с трайни увреждания, навършили 16-годишна възраст; пълнолетни лица с трайни увреждания.


По публикацията работи: Мариела Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

5 октомври - Международен ден на учителя

На 5 октомври в България и още над 100 държави по света се отбелязва Деня на учителя. Идеята за празника идва от състоялата се през 1966 г. в Париж Специална междуправителствена конференция за статута на учителите, в резултат на която е подписан документът „Препоръки, касаещи статуса на учителя“. По повод годишнина от приемането на..

публикувано на 05.10.24 в 07:00

Фестивал на занаятите и изкуствата се провежда в Добрич

В рамките на три дни в Добрич се провежда петото издание на „Фестивала на занаятите и изкуствата“. Организатор на събитието е Фондацията „Добруджа – история, традиции, култура“, в сътрудничество с Фондация „Добруджанска задруга“ и с финансовата подкрепа на Община Добрич. На фестивала се представят майстори, занаятчии и творци от цялата страна...

публикувано на 04.10.24 в 17:05

Срамежливата Марго - малкото леопардче в зоопарка във Варна, се показа на света (СНИМКИ)

Малкото леопардче Марго - най-новият обитател на Варненския зоопарк, което се роди през юли, придоби смелост и вече не се крие. Тя обаче се чувства по-сигурна, докато е около майка си Киара. Марго има и осиновители, които ще дават своя принос за отглеждането ѝ. Днес малкото диво коте направи своята първа изява пред медиите и влезе в обектива на Радио..

публикувано на 04.10.24 в 15:35

Събития и във Варна в Световната седмица на Космоса

Редица събития и интересни дейности ще се проведат със студенти и курсанти в Планетариума на Висшето военноморско училище "Никола Й. Вапцаров" в Световната седмица на Космоса. Ученици от няколко града също ще се включат в инициативите. Това каза доц. Веселка Радева, ръководител на Планетариума във ВВМУ във Варна.  В дните, посветени на Космоса в цял..

публикувано на 04.10.24 в 10:18

Музиканти и занаятчии ще омаят жителите на квартал Галата през уикенда

На 5 и 6 октомври в читалище “Васил Левски” в квартал Галата ще се проведе първото издание на Омая Етно Фест.  Фестивалът ще представи на публиката специално подбрана програма от занаятчии и музиканти , а деца, младежи и възрастни ще се гмурнат в чудния свят на народното творчество. Публиката е поканена да свие ръкави и да извае..

публикувано на 04.10.24 в 09:54

Забраната за внос на слънчоглед срива производителите на олио у нас

По-малко от една трета от мощностите на преработвателите на слънчоглед у нас са натоварени. Това каза за Радио Варна Яни Янев – председател на Асоциацията на преработвателите. Причината е в липсата на суровина. Още повече, че тазгодишната реколта на слънчоглед е с около 50 на сто от нормалните за страната. Икономистът Димитър Събев:..

публикувано на 04.10.24 в 08:33

Над денонощие блокирани на летището - кой носи отговорност и как да потърсим правата си?

Преди няколко дни гръмна новината за над 80 българските туристи, които останаха блокирани повече от денонощие на летището на гръцкия остров Корфу. Технически проблем със самолета забавя полетът с няколко часа, после с още няколко и така повече от 30 часа, както пише в публикация в социалните мрежи един от чакащите българи, с който опитахме,..

публикувано на 04.10.24 в 08:26