Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

250 родолюбци по стъпките на Левски

Днес от Плевен потегля вторият лъч от Националния поход „По стъпките на Апостола“. За 30 поредна година над 250 участници ще преминат по различни маршрути на Стара планина в осем лъча, за да пристигнат в родния град на Васил Левски - Карлово на 18 юли и отбележат годишнината от неговото рождение.

Общо 250 участници, 68 от които ученици, тръгват по стъпките на Левски тази година. „Като никой друг Левски обладава най-добрите качества на българското племе. В него трепти реформаторския замах на Борис Първи, историческата решителност на Симеон Велики, себеотрицанието на богомилите, дръзновението на Ивайло, екзалтацията на Паисий, гордостта на Раковски.Поклон, Апостоле!“. С тези думи се обърна към събралите се пред паметника на Левски и почетният председател на Комитета и инициатор на похода Васил Копчев.

Националният поход „По стъпките на Апостола“ вече има своя песен - „Небе в очите“, и специално изработено везано знаме. Песента е подарък за ръководителите и участниците, автор на музиката е Георги Милтиядов, текстът е на Десислава Софранова, а изпълнението на квартет „Белканто“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

29-годишен бе осъден за опит за кражба от варненски мол

29-годишен бе осъден за опит за кражба от варненски мол Опитът за кражба е извършен на 12 март тази година от търговски обект на територията на мол във Варна. Подсъдимият, придружаван от свой познат, влязъл в спортен магазин като носел в себе си черна раница, предварително облепена от вътрешната си страна с алуминиево фолио, за да не се засича от..

публикувано на 08.10.24 в 14:31
Балчик от морето

От 8 до 15 октомври демонстрационно гласуване в община Балчик

То е във връзка с във връзка с предстоящи избори за народни представители на 27 октомври Започват днес със сградата на Общинската администрация, като до 16.00 часа служител в отдел ГРАО ще оказва съдействие на гражданите. В сряда по график машината ще посети кметствата, в които избирателната секция е с машинно гласуване. Това са Сенокос,..

публикувано на 08.10.24 в 14:25

Гражданите могат да плащат глобите си с 20% отстъпка до 7 дни от поставянето на уведомление

Срокът за отстъпка започва от тече от датата на поставяне на уведомление на автомобила, а не от датата на получаване на фиша по пощата Община Варна напомня на водачите, глобени от служители на сектор „Общинска полиция“ по Закона за движение по пътищата, че в 7-дневен срок могат да заплатят глобата си с 20 % отстъпка. Важно е да се..

публикувано на 08.10.24 в 14:23

Земеделските производители изпращат тежка година

Правителството отпусна 200 милиона лева за "украинската помощ" за земеделците. В противен случай те бяха готови отново да излязат на протест. Парите са от бюджета на Държавен фонд „Земеделие“ за 2024 година. С тях земеделските производители се надяват да покрият някои от загубите си, защото изпращат една трудна година. Иван Петков е от Плевен. Обработва..

обновено на 08.10.24 в 14:19

Гласуваме в 719 секции в 57 държави на 27 октомври

719 избирателни секции са открити в 57 държави за предстоящите парламентарни избори на 27 октомври. Това заяви зам.-председателят на ЦИК Цветозар Томов във връзка с подготовката и произвеждането на изборите за народни представители. Томов съобщи, че заради..

публикувано на 08.10.24 в 14:18

Изборни секции ще има и в Алжир, Австрия, Норвегия и Швейцария

Българските граждани зад граница ще могат да упражнят правото си на глас на 27 октомври и в Алжир, Австрия, Норвегия и Швейцария. Съответните държави са изпратили в МВнР съгласието си за разкриване на избирателни секции за провеждане на изборите за народни представители...

публикувано на 08.10.24 в 13:28

Тържествен акт по сдаване и приемане на длъжността "началник на ВВМУ" се състоя днес

Тържествен акт по сдаване и приемане на длъжността "началник на ВВМУ"  се проведе днес във висшето училище. Флотилен адмирал проф. Калин Калинов е офицерът, който смени на поста дългогодишния началник на морско училище флотилен адмирал проф. Боян Медникаров.  Той е начело на флотската алма-матер от 2016 година. През месец..

публикувано на 08.10.24 в 13:07