Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекар: Не ходете на плаж в горещниците


В тези горещи дни е по-добре да не ходим на плаж. Това препоръчва д-р Лилия Куртева, анестезиолог-реаниматор с 50-годишна практика като плажен лекар в спешния медицински пункт на южния плаж във Варна. В момента няма вълни, морето е гладко и нямаме удавяния. Здравните инциденти са заради горещото време, най-често поради проблеми със сърцето и кръвното налягане. Продължителният престой също допринася за здравословни проблеми на плажа. Онзи ден имахме инфаркт на 78-годишен варненец с шест байпаса, който беше дошъл на плаж в това тежко време. Има хора на години, които идват и ме молят да им кажа какво им е кръвното, за да могат да останат още на плаж. Понякога седят и по цел ден.

Родителите да пощадят малките деца и да не ги водят на плаж, призова още д-р Куртева. Виждам как плачат малки бебенца, в количка още, на които не им е комфортно тук. Но ги държат, защото на плажа по-лесно се гледат явно. И малките деца - играе си с кофичката, занимава се и родителите могат да отдъхнат. Много обичат да ги водят на плаж малките деца (смее се). Седят обаче по цял ден, сподели още впечатления лекарят на плажа. В понеделник, 15.07. имах едно момиченце, което колабира, нямаше нито пулс, нито кръвно, трудно я свестихме. Не беше закусила. Има много безразсъдни случаи.

Много от плажуващите нямат плажна култура, заключава медикът.

Морската вода има много лечебни качества и за вени и за раздвижване на кости, но при хора със сърдечни заболявания, които имат стендове или байпаси има опасност да се раздвижи тромб, допълни лекарят.  

Медузите плашат много родителите и хората, които не са от Варна

В охраняемата зона на варненското крайбрежие освен лекарския кабинет на южния плаж (до бар „Ментол“) има и пет пункта с медицински сестри и една дежурна линейка пред стълбите на централния плаж. С нея д-р Куртева се отзовава на повиквания от колегите й в пунктовете, когато се налага лекарска намеса. 





По публикацията работи: Мариела Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Варна се включва в „Акция Книгодарител“, събират книги за читалища и училища у нас

Варна е един от градовете у нас, в който ще се проведе акцията "Книгодарител". Третото издание на традиционната инициатива започва днес и ще продължи до 22 септември в 11 градове в страната. 20 пункта са поставени в градски обекти от верига бензиностанции, където се приемат книжни дарения.  Пунктовете за събиране на книги във Варна са на..

публикувано на 30.08.24 в 13:54

Самодейци от Тополи спечелиха голямата награда от Международен фестивал в Полша

Самодейците от състава за автентичен фолклор при читалището във варненското село Тополи завоюваха голямата награда - "Златна брадва" - на 55-ия Международен фолклорен фестивал в Закопане, Полша.  Категорията, в която тополчани са впечатлили журито, е свързана с обичаите. Измежду участниците от осем държави, българският състав завоюва призовото място, с..

публикувано на 30.08.24 в 10:35

Здравната каса ще известява с sms или по viber за лекарства и помощни средства

От понеделник – 2 септември, Здравната каса ще уведомява с sms и по viber пациентите със скъпи лекарства за хронични или редки болести и за изписаните им рецепти и одобрени протоколи, както и за отпускането на помощни средства и медицински изделия. Пациентите ще получават в известие за движението на лекарствените им протоколи за скъпоструващите..

публикувано на 30.08.24 в 08:25
Балчик

Какво време ни очаква през септември?

Температури над нормата очакват през септември синоптиците.  Най-високите температури през месеца ще бъдат между 32° и 37°, а най-ниските – между 7 и 12 градуса. Месечната сума на валежите ще бъде около нормата. През повечето дни от първото десетдневие ще има условия за развитие на купеста и купесто-дъждовна облачност, придружени от краткотрайни..

публикувано на 30.08.24 в 07:00
Снимката е илюстративна

Рисунки от Късната античност откриха при разкопките на ул. "Преслав" във Варна

Рисунки от Късната античност, наподобяващи съвременните графити, откриха при разкопките на улица "Преслав" тази година. Една от следите е разкрита върху фрагмент от тухла, а другата - върху елинистична керамика, обобщи за Радио Варна д-р Христо Кузов от отдел "Археология" в Регионалния исторически музей във Варна.  "Досега сме открили следи от..

публикувано на 29.08.24 в 18:10

Книгата за Апостол Карамитев "Рицарят на доброто" представиха на "Любовта е лудост" във Варна

Книгата за Апостол Карамитев "Рицарят на доброто" беше представена в рамките на фестивала "Любовта е лудост" във Варна.  Идеята за изданието, посветено на големия български актьор Апостол Карамитев, е на оперната режисьорка Вера Немирова, казаха по време на премиерата на изданието във Варна авторите: кинокритичката Олга Маркова и синът му Момчил..

публикувано на 29.08.24 в 17:35

Четири банки дават кредит за сглобяеми къщи

Вече четири банки у нас предлагат финансиране за строеж на сглобяема къща, това съобщи за Радио Варна финансовият анализатор Десислава Николова.  Едно от условията е да има излята плоча - масивен фундамент. Задължително условие е да има и разрешение за строеж: "Който строи, трябва да е предоставил договор със строителна фирма в общината, за да..

публикувано на 29.08.24 в 14:39