Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Засилват проверките за нерегламентирано паркиране на коли по и в близост до велоалеите

Снимка: Архив

Във Варна засилват проверките за нерегламентирано паркиране на автомобили по и в близост до велоалеите. Това стана ясно след сигнал по време на приемния ден на кмета Благомир Коцев, съобащват от общинския пресцентър.

По думите на граждани най-чести нарушения има на алеята за велосипеди в близост до стадион „Спартак“, по протежението на бул. „В. Левски“. Те поискаха при възможност велоалеята да бъде отделена с делиниатори или да бъде маркирана в цвят. От администрацията посочиха, че „Общинска полиция“ и сега контролира отсечката, но въпреки това там често се наблюдават нарушения.  

Други поискаха ул. „Д-р Стоян Златаров“ да стане еднопосочна и  живеещите в района да имат възможност да паркират в едната лента на пътното платно. Недостигът на паркоместа се е усетил, след като два нови парцела по улицата се застрояват. Идеята е да се промени статутът на улицата, а движението по съседната да е в обратна посока. От дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ поеха ангажимент, да прегледат точните габарити на платното, както и да изследват интензитета на движение на автомобили. След това  ще се организира работна среща, в която ще се поканят заинтересованите лица и ще се предложат решения.

По време на приемния ден беше повдигнат и въпросът за свободния достъп до стадиона в близост до спортен комплекс „Локомотив“, както и за неправилното паркиране около него. По случая общинското предприятие „Спорт Варна“ ще направи проверка. 

Живеещи на ул. „Васил Петлешков“ в район „Приморски“ поискаха да бъдат изградени нови 20 паркоместа, предвид нарасналите нужди на района. По думите им те са били заложени при ремонтни дейности там, но не са били реализирани. Общински експерти ще направят проверка на място, за да преценят дали да се изградят паркоместа на тревна фуга. Успоредно с това ще се търсят и възможности за финансиране, тъй като средствата по проекта са изчерпани. От ресорната дирекция се ангажираха още да съдействат за изграждането на изкуствени неравности по улицата с цел да се ограничи скоростта на преминаване на автомобилите.

Собственици на имоти в местност Карантината изложиха аргументите си против строеж на голяма жилищна сграда в района. Те се притесняват, че може да бъде издадено разрешение за строеж без необходимата екологична оценка, а по думите им имотът попада в „Натура 2000“. Подали сме сигнали до всички заинтересовани институции, посочиха недоволните. От общинската администрация поискаха да се запознаят с изходните данни по случая и да потърсят становище на „Геозащита“ и други институции.

Живеещи в района на ул. „Топола“ и ул. „Чинар“ се жалваха, че вече 10 години живеят на улица, която е неасфалтирана. По силата на тристранен договор от 2015 г. между инвеститора, Община Варна и фирмата–изпълнител, строителят е трябвало да асфалтира улицата, но не е изпълнил ангажимента си. Община Варна ще направи проверка по случая. Със съдействието и на районното кметство „Младост“ ще се търсят варианти да се направи текущ ремонт или да се потърсят възможности за цялостно изграждане.

Един от казусите по време на месечната приемна на кмета Благомир Коцев е свързан със сигнал на собственици на имот в кв. „Изгрев“, които твърдят, че са жертва на документна измама. Те настояват Община Варна да спре изпълнението на строителен обект, за който има влязло в сила строително разрешение. По казуса има съдебни дела и прокурорска проверка.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Областна администрация-Варна

Консултациите за състава на РИК-Варна ще бъдат на 1 септември

Консултациите за определяне състава на Районната избирателна комисия във Варна ще се проведат на 1 септември, неделя, от 11 часа, в Заседателната зала на Областната администрация.  В състава на РИК-Варна влизат 17 членове.  ГЕРБ-СДС ще имат шестима представители, „Продължаваме промяната – Демократична България“ и ПП "Възраждане" - по трима, ДПС..

публикувано на 30.08.24 в 14:59

Над 100 милиона лева ще струват изборите на 27 октомври

Служебното правителство одобри план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на изборите за народни представители на 27 октомври 2024 година. Одобрените средства са в размер на 100 028 000 лева. Дейностите, които ще се финансират с тях, включват: подготовка и отпечатване на избирателните списъци; закупуване и изработване на необходимите..

публикувано на 30.08.24 в 14:54

Поставят кошчета с вградена преса и соларно захранване в центъра на Варна

В рамките на пилотен проект Община Варна ще постави на централната пешеходна улица 10 иновативни кошчета за битови отпадъци с вградена преса и соларно захранване. Кошчетата са с вместимост 120 литра и с помощта на вградената преса 10 пъти ще се намалява обемът на битовия отпадък вътре в съда. Автономното захранване работи пълноценно до 48 часа и така..

публикувано на 30.08.24 в 14:48

Режат лентата на Филиала на Варненския театър на 2 октомври

Режат лентата на обновената сцена "Филиал" на Варненския драматичен театър "Стоян Бъчваров" на 2 октомври. Публиката ще бъде посрещната с първата пиеса, поставяна някога на варненска сцена преди 104 години - "Инстинктът", от Анри Кистмекер. Това съобщи директорът на Театрално-музикален продуцентски център - Варна Даниела Димова. Остават само довършителни..

публикувано на 30.08.24 в 13:10

Инфлацията в еврозоната е най-ниска от 3 години насам

Официалните данни показват, че инфлацията в еврозоната е спаднала до най-ниското си ниво от повече от 3 години насам. Това се случи благодарение на намаляващите разходи за енергия, което засилва очакванията за намаляване на лихвените проценти от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ), предаде БГНЕС. Растежът на потребителските цени се забави до..

публикувано на 30.08.24 в 13:01

Румънски шофьор опита да подкупи полицаи от Долни чифлик

47-годишен румънски водач на лек автомобил се е опитал да подкупи служители на реда в района на с. Старо Оряхово. С цел да избегне административна санкция, шофьорът е хвърлил 50 евро в багажника на проверяващ го екип от полицейското управление на Долни чифлик. В момента се провеждат  процесуално-следствени действия, съобщиха от пресцентъра на..

публикувано на 30.08.24 в 12:29

Всяко второ дете у нас е консумирало енергийни напитки

Всяко второ дете в България между 7 и 18 години е консумирало енергийни напитки, сочат р езултатите са от национално представително проучване за хранителните навици на децата у нас.  То е проведено в периода юни – юли 2024 г. по поръчка на голяма верига хипермаркети.  Убиец в кенче: Трябва ли да бъдат забранени енергийните напитки за..

публикувано на 30.08.24 в 12:18