Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още предложения за ветрогенератори в Добруджа

Продължава засиленият интерес за поставяне на ветрогенератори или както ги наричаме разговорно - „перки“, в Добруджа. Преди около месец в предаването на Радио Варна „Пост фактум“ кметицата на Община Добричка Соня Георгиева съобщи, че ще организира местен референдум за намерението да се изградят ветрогенератори край 15 добрички села  - Тянево, Божурово, Долина, Житница, Златия, Камен, Козлодуйци, Ловчанци, Лясково, Малка Смолница, Миладиновци, Росеново, Орлова могила, Самуилово и Смолница.

Предлагат референдум за намерението за изграждане на ветрогенератори край 15 добрички села

Различни фирми, обаче, са изявили интерес към поставянето на перки и в землището на община Генерал Тошево. Заместник-кметът Дeян Димитров каза за Радио Варна, че има три инвестиционни предложения. Исканията в тях са различни: едните за изработване на Подробрен устройствен план, другите за промяна на ПУП. Едно от мащабните предложения е да бъдат разположени 70 перки върху над 450 дка от землищата на пет села - Житен, Градини, Сноп, Дъбовник и Пчеларово. Височината на стълбовете ще бъде до 200 метра, а заедно с турбината - до 300 м. В заданието на проекта е посочено, че подстанцията е на 102 дка земя, а за всеки генератор се предвиждат по около 4 дка, съобщиха от онлайн изданието "Български фермер".

Инвестиционното предложение е на „ВПД Уинд 1" ЕООД. Варненското дружество е част от водеща германска компания, специализирана в проектирането, разработването, изграждането и оперирането на ветроенергийни и соларни паркове. Компанията присъства в 31 страни на 4 континента и има обща инсталирана мощност 6670 мегавата.

Заместник-кметът на Община Генерал Тошево Димитров съобщи, че има 4-5 подписки срещу предложението, постъпили в местната администрация, от земеделски стопани и жители от няколко населени места. Вече са изпратени на фирмата. Общината е трябвало да осигури публичност на задание за изготвяне на ОВОС - Оценка на въздействието върху околната среда, което вече е направила. Общинският съвет е отказал издаването на Подробен устройствен план.

„Земята в общината масово е трета категория. При нас всичко е чернозем“, уточни Димитров.

Естествено, притесненията на хората от този район на Добруджа произтичат от факта, че това е плодородна земя, а земеделието е основният им поминък.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кръводарителска акция на 6 септември в Балчик

На 6 септември 2024 г.  от 9:00 до 13:00 часа в Балчик, х-л Елит (в района на курортна зона Двореца) ще се проведе кръводарителска акция  на Районен център по трансфузионна хематология - Варна.

публикувано на 30.08.24 в 15:35

Ескалира напрежението в "Бояна", сблъсък между полиция и привърженици на Ахмед Доган

Ескалира напрежението пред имота в столичния квартал "Бояна" известен и като "сараите на Ахмед Доган", съобщава БНР.  Около 100 привърженици на почетния председател на ДПС, които от сутринта се събраха пред къщата, която той от много години обитава, се опитват да нахлуят в имота. Сред тях са синът на Доган - Демир, съпредседателят на ДПС Джевдет..

публикувано на 30.08.24 в 15:26
Областна администрация-Варна

Консултациите за състава на РИК-Варна ще бъдат на 1 септември

Консултациите за определяне състава на Районната избирателна комисия във Варна ще се проведат на 1 септември, неделя, от 11 часа, в Заседателната зала на Областната администрация.  В състава на РИК-Варна влизат 17 членове.  ГЕРБ-СДС ще имат шестима представители, „Продължаваме промяната – Демократична България“ и ПП "Възраждане" - по трима, ДПС..

публикувано на 30.08.24 в 14:59

Над 100 милиона лева ще струват изборите на 27 октомври

Служебното правителство одобри план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на изборите за народни представители на 27 октомври 2024 година. Одобрените средства са в размер на 100 028 000 лева. Дейностите, които ще се финансират с тях, включват: подготовка и отпечатване на избирателните списъци; закупуване и изработване на необходимите..

публикувано на 30.08.24 в 14:54

Поставят кошчета с вградена преса и соларно захранване в центъра на Варна

В рамките на пилотен проект Община Варна ще постави на централната пешеходна улица 10 иновативни кошчета за битови отпадъци с вградена преса и соларно захранване. Кошчетата са с вместимост 120 литра и с помощта на вградената преса 10 пъти ще се намалява обемът на битовия отпадък вътре в съда. Автономното захранване работи пълноценно до 48 часа и така..

публикувано на 30.08.24 в 14:48

Режат лентата на Филиала на Варненския театър на 2 октомври

Режат лентата на обновената сцена "Филиал" на Варненския драматичен театър "Стоян Бъчваров" на 2 октомври. Публиката ще бъде посрещната с първата пиеса, поставяна някога на варненска сцена преди 104 години - "Инстинктът", от Анри Кистмекер. Това съобщи директорът на Театрално-музикален продуцентски център - Варна Даниела Димова. Остават само довършителни..

публикувано на 30.08.24 в 13:10

Инфлацията в еврозоната е най-ниска от 3 години насам

Официалните данни показват, че инфлацията в еврозоната е спаднала до най-ниското си ниво от повече от 3 години насам. Това се случи благодарение на намаляващите разходи за енергия, което засилва очакванията за намаляване на лихвените проценти от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ), предаде БГНЕС. Растежът на потребителските цени се забави до..

публикувано на 30.08.24 в 13:01